Skocz do zawartości

Nepenthes z chińskiej zupki.

Kamilk91

Typujemy co wyrośnie!  

Wyniki zostały ukryte do momentu zakończenia głosowania! Proszę o cierpliwość!

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Bez paniki, co wyrośnie, to wyrośnie, na tą chwilę łatwiej powiedzieć co to nie jest (masz chińską wersję kinder niespodzianki).

Gwałtowne zmniejszenie wilgotności może spowodować zgon. Zrób kilka dziurek w foli.

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem dziurki i wsadziłem patyczki zeby worek nie opadał. Na razie nie daję wam fotek bo widzę że narasta agresja w stosunku do moich roślin :D Poczekam kilka dni i dopiero wstawię.

Tymczasem zapraszam was do pierwszego postu w którym umieściłem ankietę. Możecie zgadywać co mi wyrośnie! :D

Edytowane przez Kamilk91
Odnośnik do odpowiedzi

.. widzę że narasta agresja w stosunku do moich roślin :D ...

To tylko prosta socjologia. Na tym (i na innych) forum, co jakiś czas emocje grupy uzewnętrzniają się agresją skierowaną na chłopca do bicia. Podziw, że nie dałeś się sprowokować.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się trzymam ostatnimi siłami woli, żeby nie wywalić tego tematu.

Jeżeli piszę, że nasiona nie przypominają nasion muchołówki, potem widzę siewki, które w żaden sposób nie przypominają siewek muchołówki i też to zaznaczam, a pomimo tego autor upiera się, że to muchołówka, to mam wrażenie, jakby sobie specjalnie ze mnie robił kpinę i to publicznie!

Żeby wyniki ankiety się pojawiły, temat musi zostać zamknięty, więc jest to jakiś plus. Nie zamknę go jeszcze, niech sobie inni mają frajdę, ale go podsumuję. Trzeci i ostatni raz, w sposób merytoryczny.

Nasiona z paczki mają kształt wyraźnie kulisty. Nasiona muchołówki mają kształt łezkowaty. Ja widzę wyraźną różnicę, a ponieważ autor tematu olał moją prośbę o sfotografowanie kilku nasion, które otrzymał, na kartce papieru w kratkę, żeby zobaczyć je lepiej, to nie mamy o czym dyskutować. Chciałem, żeby były ukazane wyraźniej i do tego w skali.

Nasiona muchołówki po lewej, nasiona z paczki po prawej.

Dionaea_copy.jpg nasiona.jpg

Siewki nasion z paczki po lewej, siewki muchołówki po prawej.

siewki.jpg mucholowka.jpg

Poza tym nie można porównywać części rośliny zarodkowych od dojrzałych organów, co zrobił autor tematu.

Ja nikomu nie bronię dyskutowania na luźne tematy, żartowania, dowcipkowania, ale w odpowiednim dziale i w odpowiedni sposób.

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem temat powinien wylądować dawno w śmietniku. Na początku zapowiadał się ciekawie, bo fajnie zobaczyć co to ludzie wymyślą. Jednak śmiać się chce z zażenowania czytając posty autora, który spiera się z forumowiczami, którzy mają bardzo duże doświadczenie i wiedzą co jest muchołówką a co nie jest.

Moim zdaniem poczekaj co wyrośnie, zrób zdjęcia, otwórz nowy temat i wstaw te zdjęcia, bez zbędnej nagonki na shoutboxie pt. "ej wejdźcie i zobaczcie co mi wyrosło" i bez zabawy w jakieś śmieszne ankiety :)

Odnośnik do odpowiedzi

Cephalotus.. Gdzie ja napisałem żę twierdzę że to muchołówka? Próbowałem tylko przybliżyć kształt i wygląd tych drobinek.. Opisać coś czego nie udało mi się uchwycić na zdjęciu. Trochę nadinterpretujesz moje słowa. Nie zamierzam się z nikim sprzeczać tym bardziej że jestem amatorem. Ani przez chwilę nie twierdziłem że to co mam w doniczce to cokolwiek. Temat od pierwszej odpowiedzi która wyraźnie zakomunikowała "Nie masz nasion dzbanecznika" stał się poniekąd tematem rozrywkowym a nie "naukowym". Nie mówiłem "nie znacie się to muchołówka" rzucałem tylko spekulacje i to co mi się wydaje a nie udało mi się tego uchwycić na zdjęćiu. Nasion nie sfotografuję bo prawie każde z nich się otworzyło a są tak drobniutkie że próbując je wyciągnąć mogę uszkodzić rosnące już niewiadomoco, a nie chcę tego zrobić.

Chcę ciągnąć ten temat dalej a nie go zamykać, aby dać przykład osobom które staną przed zakupem podobnego zestawu na chińskim allegro.. Dowiemy się co wyrośnie i ile uwagi jest to warte. Myślę, że poza mną duża liczba osób jest ciekawa co z tego będzie, świadczy o tym choćby aktywny udział w ankiecie.

Edytowane przez Kamilk91
Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam swój typ ale brak takiej opcji w ankiecie ;) Na wszelki uważaj na kontrole Panów w niebieskich mundurach ;D A tak serio to nie wiem a jestem ciekaw więc jak nabierze to to kształtów miło będzie zobaczyć foto i sie pośmiać lub zszokować.

Edytowane przez Narcyz
Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i panie :D co do oleju to chyba nie.. Moje nasionka wydają się dużo bardziej drobne. Marihuanen - miałem dodać tę opcję :D Miałem okazję widzieć, a nawet zasadzić nasionka tej pięknej rośliny, jednak wyglądały one zupełnie inaczej. Choć może są i inne gatunki :P

Taka opcja byłaby w sumie nie aż taka zła :D Chociaż by było śmiesznie. Ciekawe tylko co powiedziałbym policji.

Dzisiaj, bądź jutro wstawię kilka fotek bo postęp wzrostu jest dość duzy.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.