Arturr0 Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Jakoś ze dwa tygodnie temu wybrałem się na szczupaczka nad Jezioro Stobno (zwane również Leśnym) w okolicach Piły - czyli rundka z wędką dookoła jeziorka. Jezioro to znane jest z dużej populacji bobrów, które już "wycięły" niemal wszystkie liściaste drzewa nad brzegirm jeziora. Wiele powalonych drzew leży w wodzie, więc łowisko na szczupaczka całkiem dobre. Przy południowym brzegu zauważyłem w wodzie roślinki, które rozpoznałem jako pływacze. Rosły w średniej wielkości ni to kępach, ni to wstęgach, w płytkiej wodzie przy samym brzegu, wśród zatopionych gałęzi i trzcin, stanowisko jest ujęte na foto nr 1. Gatunku nie określiłem, ale stawiam, że to utricularia vulgaris. W okresie kwitnienia pojadę tam z aparatem i porobię jakieś lepsze fotki. Poniżej kilka fotek, ale że dysponowałem tylko telefonem a pogoda była pochmurna (ciemno), to są, jakie są. Dobrze, że byłem w woderach, bo fotek by w ogóle nie było . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Jest jeszcze całkiem daleko od pełnego wejścia w spoczynek, ciekawe, bo ja bym się spodziewał, że już dawno powinny być na dnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
you-know Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Moje "domowe" wodne i australis w pobliskim jeziorku juz dawno w cormie turionow. Widac w okolicach Piły im lepiej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Fajne miejsce, warto zanotować, bo ja w tym roku byłem niedaleko ale nad innym Leśnym ok. 30 km na północ od Piły pomiędzy miejscowością Okonek i Lędyczek (na mapie oznaczone jako Burmistrzowskie) i też jest z pływaczem, więc pewnie masz takich stanowisk w okolicy więcej. Niestety nie nurkowałem w tym jeziorze tylko robiłem pomiary fizyko-chemiczne, ale zbiornik fajny, polecany przez nurków, bo faktycznie woda bardzo przejrzysta. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi