myself Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 (edytowane) Wysiewania ciąg dalszy Jeżeli w moje ręce wpadną nasiona innych owadożerów, relacja z ich rozwoju również znajdzie się w tym temacie. Rosiczki subtropikalne Drosera binata var. dichotoma 9.10.2014 - wysiew 1.11.2014 Drosera capensis "red" 9.09.2014 - wysiew 6.10.2014 1.11.2014 Drosera capillaris 9.10.2014 - wysiew 1.11.2014 - 2 siewki Rosiczki zimnolubne filiformis, intermedia, rotundifolia Na próbę wysiałam część nasion bez stratyfikacji - nie wykiełkowały. Kolejne już się stratyfikują - zostaną wysiane w grudniu. Pinguicula moctezumae Nasiona z mojego tłustosza Pierwsze dwie siewki wykiełkowały tydzień po wysiewie (9.09.2014), kolejne zaczęły pojawiać się po ponad miesiącu. Aktualnie jest ich 12. 21.09.2014 6.10.2014 1.11.2014 Muchołówki 29.10.2014 - 21 nasion powędrowało do lodówki, tyle samo zostało wysiane bez stratyfikacji. Edytowane 1 Listopada 2014 przez myself Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Gratuluję nasion P. moctezumae. Ale jakoś nie widzę dalszego wzrostu P. moctezumae w takim podłożu torfowym... Dlaczego Twoje siewki tak bardzo się wydłużają, czyżby miały ciemno? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myself Napisano 2 Listopada 2014 Autor Share Napisano 2 Listopada 2014 Faktycznie, siewkom ostatnio trochę brakowało słońca, ale sytuacja raczej już jest opanowana - wróciły w jaśniejsze miejsce, teraz będą jeszcze doświetlane. Co do tłustosza, to wydawało mi się, że na tym etapie rozwoju takie podłoże będzie w porządku. Powinno być luźniejsze i mniej kwaśne, tak? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 2 Listopada 2014 Share Napisano 2 Listopada 2014 Trochę zdjęć z naturalnego ekosystemu P. moctezumae: KLIKNIJ TUTAJ. Instruktarz o hodowli tłustoszy, ale co ważniejsze, dwa zdjęcia siewek P. moctezumae na dole strony, gdzie widać trochę podłoża: KLIKNIJ TUTAJ. Podłoże jak widać powinno być wilgotne w okresie kiełkowania, ale powinno również być w dużej mierze mineralne, a o zdjęciach z natury można wnioskować, że iście wapienne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi