Skocz do zawartości

Gdzie kupować roślinki

jakub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakładam temat bo na forum odpowiedzi nie znalazłem, a mianowicie gdzie kupujecie roślinki. Nie chodzi mi o carnisane, roraime, czy heldros, ale o jeszcze inne w którym jest duży wybór dzbaneczników i gdzie aktualnie można kupić żywy mech torfowiec. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, zakładam temat bo na forum odpowiedzi nie znalazłem, a mianowicie gdzie kupujecie roślinki. Nie chodzi mi o carnisane, roraime, czy heldros, ale o jeszcze inne w którym jest duży wybór dzbaneczników i gdzie aktualnie można kupić żywy mech torfowiec. :)

Kolego, jako typowo dzbanecznmikowy nabywca mogę lekko Ci podpowiedzieć co i jak, ale od razu zaznaczam rynek jest bardzo ograniczony.

W chwili obecnej największy wybór masz w Roraimie, świeża dostawa z BE ;)

Heldros nie ujmując rangi sklepu po prostu jest inaczej ukierunkowany niz dzbaneczniki i zadnych cudów tam nie znajdziesz.

Carnisana, korzystałem z usług Chłopaków wielokrotnie i jestem naprawdę zadowolony.

Współpracują z Pavlem Svarcem z Czech i tak na prawdę czego nie ma w ofercie sklepu można załatwić na prywatne zamówienie.

Tak więc moja dobra rada... nie sugeruj się ofertą sklepu, śmiało pytaj o interesujące Cię rosliny a może będzie można je załatwić?

Gdyby nie to dziś nie cieszył bym się swoją Hamatą dzięki uprzejmości bardzo wielu ludzi ;) Albert - Dziekuję!

A jeśli chodzi Ci o nie najtrudniejsze a fajne dzbanki zawsze możesz też prwyatnie zapytac mnie, odrobina żywego mchu również by się znalazła ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, najlepiej jest kupować od hodowców... Pewne, piękne rośliny a nie nasterydowane mega kępy które po 2 miesiącach w domu ci padną.

Pamiętaj, że większość roślin w sklepach to hodowle in vitro.

Co do mchu jest wielu hodowców na tym forum, którzy mają żywy mech torfowy w cenie 6/7zł za 1L

Zachęcam do odwiedzenia działu"sprzedam".

Ale tak jak Jacek pisze, warto po dzbanki do niego się tez zgłosić ;)

Pozdrawiam

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi, carnisana nigdy mnie nie zawiodła więc wierny jej zostane i po proszę o sprowadzenie jednego dzbanka a mech poszukam na dziale sprzedam.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...
  • 1 month later...
Kolego, jako typowo dzbanecznmikowy nabywca mogę lekko Ci podpowiedzieć co i jak, ale od razu zaznaczam rynek jest bardzo ograniczony.

W chwili obecnej największy wybór masz w Roraimie, świeża dostawa z BE ;)

Heldros nie ujmując rangi sklepu po prostu jest inaczej ukierunkowany niz dzbaneczniki i zadnych cudów tam nie znajdziesz.

Carnisana, korzystałem z usług Chłopaków wielokrotnie i jestem naprawdę zadowolony.

Współpracują z Pavlem Svarcem z Czech i tak na prawdę czego nie ma w ofercie sklepu można załatwić na prywatne zamówienie.

Tak więc moja dobra rada... nie sugeruj się ofertą sklepu, śmiało pytaj o interesujące Cię rosliny a może będzie można je załatwić?

Gdyby nie to dziś nie cieszył bym się swoją Hamatą dzięki uprzejmości bardzo wielu ludzi ;) Albert - Dziekuję!

A jeśli chodzi Ci o nie najtrudniejsze a fajne dzbanki zawsze możesz też prwyatnie zapytac mnie, odrobina żywego mchu również by się znalazła ;)

Tak, jesteśmy inaczej ukierunkowani - bardzo ładnie ujęte. To prawda niestety w kwestii dzbanków na razie nie zakładamy większej oferty. Już tak jest że dany hodowca skupia się na danej grupie roślin, wszystkiego nie da się okiełznać.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się do tematu. Zrobiłem już małe porównanie gdzie jest taniej, pozostała kwestia wielkości roślin, ich stanu, czasu oczekiwania- u kogo najkorzystniej złożyć zamówienie? Wistuba, czplants, carnivoria? A może któryś z rodzimych sklepów jest w stanie szybko sprowadzić interesujące dzbaneczniki?

Odnośnik do odpowiedzi

A co kryje się pod stwierdzeniem "interesujące dzbaneczniki"?

Widzę że spenetrowałeś rynek ;) ale nie zawsze to co jest na danej stronie jest aktualną ofertą sklepu :(

Najlepiej pytać bezposrednio przez stronę o dostępność jak i termin realizacji zamówienia.

Rośliny muszą być w dobrym stanie by sklep nie utracił renomy a wiadomo zepsuta opinia brak klijenta ;)

Odnośnik do odpowiedzi

CzPlants ma sporo na stronie, ale niewiele z tego dostępne, poza tym ceny też na ogół znacznie wyższe niż u Wistuby. Ja nie dowiedziałem się co mają dostępne z dzbaneczników gdy prosiłem o info.

Mi najbardziej pasuje sklep Wistuby bo wiadomo co jest dostępne i można spokojnie wybrać coś ciekawego, niedawno zamówiłem rośliny, jednak czas realizacji ma być w maju. Z wistubą mam tylko zawsze problem doprosić się faktury, ale dla większości osób przecież nie ma to znaczenia.

Odnośnik do odpowiedzi

Interesujące rośliny- interesujące dla mnie oczywiście :) Z tego co czytałem wistuba wysyła rośliny niewielkich rozmiarów- prawda to?

Odpowiem Ci równie zagadkowo ;) interesujące dla Ciebie oczywiście, to nie mam pojęcia jakie i nie pomogę gdzie nabyć? :(

Tak, większość drogich a za razem poszukiwanych dzbaneczników od Wistuby są mikroskopijnych rozmiarów :(

Odnośnik do odpowiedzi