Skocz do zawartości

Mała lampka do siewek 3W

Emdine

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc w miniony weekend zrobiłem sobie mała lampkę do doświetlania moich roślinek. Lampke zbudowwalem z 1 diody ROYAL BLUE 1W i 2 DEEP RED 1W. Co myślicie o moim projekcie ile czasu powinna byc wlaczona ta lampka i czy w ogóle coś pomoże roślinkom? Doświetlam ja nasionka biniaty i rotundiofoli, siewki rosiczki madagaskarskiej i siewki capensis alba jak rowniez 2-3 cm muchołówki.

post-6913-1415102221_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc w miniony weekend zrobiłem sobie mała lampkę do doświetlania moich roślinek. Lampke zbudowwalem z 1 diody ROYAL BLUE 1W i 2 DEEP RED 1W. Co myślicie o moim projekcie ile czasu powinna byc wlaczona ta lampka i czy w ogóle coś pomoże roślinkom? Doświetlam ja nasionka biniaty i rotundiofoli, siewki rosiczki madagaskarskiej i siewki capensis alba jak rowniez 2-3 cm muchołówki.

post-6913-1415102378_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, powiem ci że samo świecenie nic nie daje ważna jest temperatura barwowa i moc źródła światła.

Nie taniej by ci było zakupić naświetlacz led 10W za 34zł o temp. 6500K, ewentualnie żarówka energooszczędna 15W Osram za 19,99zł o tej samej temp.? Miałbyś pewność, że daje to coś roślinkom ;)

Czas naświetlania to min. 10h

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Hej, powiem ci że samo świecenie nic nie daje ważna jest temperatura barwowa i moc źródła światła.

Nie taniej by ci było zakupić naświetlacz led 10W za 34zł o temp. 6500K, ewentualnie żarówka energooszczędna 15W Osram za 19,99zł o tej samej temp.? Miałbyś pewność, że daje to coś roślinkom ;)

Czas naświetlania to min. 10h

Temperatura 6500K jest odpowiednia, bo ma dość dobre podbicie w kolorach niebieskim i czerwonym - potrzebnym roślinie do fotosyntezy. Diody jakie zastosował Emdine są niczym innym, jak tylko światłem potrzebnym roślinie, bez innych zbędnych kolorów.

Dla przykładnu żarówka 2700K ma podbicie pomarańczowe - co nijak jest potrzebne roślinie. Diody mają możliwość doświetlać roślinę światłem tylko im potrzebnym.

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście ilość lumenów też się liczy. Jednak trzeba dobrze przemyśleć kilka tych parametrów i najlepiej połączyć moc, "jasność" i odpowiedni kolor. Akurat diody - zwłaszcza te 3W są bardzo mocne i odpowiednia ich ilość nie tylko daje barwę niebiesko, czerwono białą - do prawidłowej fotosyntezsy, to jeszcze ich "jasność" jest bardzo duża pozwalająca osiągać świetne rezultaty. Tutaj świetny tego przykład, porównanie LED z bardzo mocną lampą sodową HPS. Moc to nie wszystko, ale i barwa:

http://elkutno.pl/zasoby/77.pdf

Odnośnik do odpowiedzi

Takie oświetlenie powinno być ok. Przy takiej odległości diód od roślin jak pokazane na zdjęciu to rośliny wręcz mogą mieć go początkowo za dużo, o ile wcześniej nie były przyzwyczajone do mocnego światła.

Teraz tylko pamiętaj o dokarmianiu siewek i powinny szybko rosnąć ;)

Odnośnik do odpowiedzi