kamil95 Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Witam ! Ostatnio kurier dostarczył mi pięknego Cephalotusa, lecz nie spodziewałem się, że będzie go tak hmmm dużo? Wszystko widoczne na załączonych zdjęciach. I tu pojawia się pytanie - czy próbować w jakiś sposób to rozsadzić czy zostawić jak jest? nie jestem w stanie ocenić ile sadzonek może tu być, jest to mój pierwszy Cephalotus dlatego zwracam się z prośbą do was, bardziej doświadczonych hodowców PS. czytałem jakie podłoże jest najlepsze dla Celafka, niestety posiadam tylko torf i perlit, czy to wystarczy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 (edytowane) Muszę Ci powiedzieć, że bardzo ładny Cephalotus Z przesadzaniem to już Twoja decyzja czy zrobisz to teraz, czy wczesną wiosną. Jeżeli teraz to musisz pamiętać o dwóch sprawach, pierwsza to cefal całkowicie zahamuje swój wzrost i większość pułapek padnie, druga sprawa to taka że obecnie jest pora na zimowanie rośliny. Moim zdaniem mógłbyś go teraz przezimować i przesadzić wczesną wiosną. Co do podłoża, to 2:1 (perlit:torf) będzie jak najbardziej odpowiednie, pamiętaj również o wysokiej doniczce edit: literówka Edytowane 6 Listopada 2014 przez Crespo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 6 Listopada 2014 Autor Share Napisano 6 Listopada 2014 (edytowane) Co do podłoża, to 2:1 (perlit:piasek) będzie jak najbardziej odpowiednie, pamiętaj również o wysokiej doniczce właśnie chodzi o to, że nie mam dostępu do piasku stąd pytanie czy torf i perlit wystarczy co do zimowania różne źródła różnie podają... jedne ze 3 miesiące a gdzie indziej pisze, że 4 tygodnie... jak sądzisz ile go zimować? zapewnie mu światło i temp. ok 10st Edytowane 6 Listopada 2014 przez kamil95 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Wybacz mój błąd oczywiście chodziło o 2:1 (perlit:torf) Myślę o jednym piszę o drugim Lepsze 4 tygodnie niż nic, ale osobiście uważam że to za krótko. Rok temu zimowałem cefala od października do końca stycznia i przyznam szczerze, że 3 miesiące to będzie najlepszy wybór Pamiętaj również o doświetlaniu. 12h dziennie byłoby idealnym rozwiązaniem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 piasek lub drobny żwirek kupisz w sklepie zoologicznym ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Moim zdaniem powinieneś przesadzić cefala teraz. Kupne cefale rosną w podłożu, które nie nadaje się na dłuższą metę, najbezpieczniej od razu zapewnić mu właściwe. Idź do pierwszego lepszego sklepu zoo i kup drobny żwirek akwarystyczny. Posadź w mieszance 2:1, a nawet 1:1 (torf:piasek). Cefal musi mieć przepuszczalne podłoże. Bardzo ważna jest wysoka doniczka. Żwirek przepłucz dokładnie wodą destylowaną przed użyciem. Nie przejmuj się, że cefal może stracić część młodocianych dzbanków i nieco wyhamować wzrost. To normalne, może wystąpić, ale nie musi. Natomiast będziesz miał pewność, że nie padnie z dnia na dzień. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Według mnie możesz zostawić. Nawet lepiej nie przesadzać go teraz, bo teraz nie pora na przesadzanie. Chyba, że zamierzasz go intensywnie doświetlać zimą, to przesadzanie mu nie zaszkodzi. Jeśli nie będziesz przesadzał, to uważaj z podlewaniem. Możliwe, że teraz rośnie w samym torfie, a przy takim podłożu i przy takim tłoku w doniczce łatwo o gnicie, więc lepiej uważać, żeby nie stał cały czas w wodzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Moim zdanie, powinieneś sobie poczytać temat doświadczonego hodowcy, który znajdziesz pod tym linkiem: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Cephalotu...aris-t6722.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 6 Listopada 2014 Autor Share Napisano 6 Listopada 2014 chyba faktycznie lepiej będzie najpierw go przezimować a później przesadzić wygrzebałem gdzieś w domu "żwirek akwariowy" lecz jest bardzo drobny, prawie pył (0,1-0,3mm) może taki być? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 (edytowane) Nie raz już był podnoszony temat nagłego zgonu nowo zakupionego cefala. To podłoże jest do kitu i roślina do wiosny może nie dotrwać. Ale Kamilu to oczywiście Twoja decyzja, czy go przesadzać. Ja z pewnością bym to zrobiła. Nie, taki pył się nie nadaje. Najlepszy jest drobny żwirek średnicy 1-3 mm. Edytowane 6 Listopada 2014 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 6 Listopada 2014 Autor Share Napisano 6 Listopada 2014 Nie raz już był podnoszony temat nagłego zgonu nowo zakupionego cefala. To podłoże jest do kitu i roślina do wiosny może nie dotrwać. Ale Kamilu to oczywiście Twoja decyzja, czy go przesadzać. Ja z pewnością bym to zrobiła. Nie, taki pył się nie nadaje. Najlepszy jest drobny żwirek średnicy 1-3 mm. załóżmy, że przesadzę go w najbliższym czasie, ale co później? zimować od razu czy zostawić w warunkach jak teraz? zapewnie mu temperaturę ok. 10stopni lecz nie będzie doświetlany, będzie stał przy oknie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Jak widzisz zdania co do przesadzania są bardzo podzielone. Nie chcę tutaj podważać autorytetu Kropki, której doświadczenie jest znacznie większe niż moje, lecz uważam że w tym momencie powinieneś poczekać na odpowiedź Cephalotusa (Krzyśka), ma on chyba największą wiedzę w dziedzinie tej rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Zimowanie cefala nie jest koniecznością, bez niego po prostu nie będzie kwitł. Możesz go zimować od przyszłego sezonu. Ja bym ograniczyła nieco podlewanie i zostawiła go na parapecie. Tak jak pisze Crespo - bezsprzecznym autorytetem w tej materii jest Cephalotus Zrób tak, jak On Ci podpowie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Zimowanie cefala nie jest koniecznością, bez niego po prostu nie będzie kwitł. Prawdą jest że Cephalotusa nie trzeba zimować tak jak nie trzeba zimować np. muchołówek (rośliny przeżyją i nawet mogą mieć się dobrze), lecz moim zdaniem powinno się to robić w przypadku cefala ... bez tego nie dość że nie zakwitnie to będzie bardziej podatny na choroby grzybowe i infekcję, a jak wiadomo, przy tych roślinach nie jest o to trudno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Prawdą jest że Cephalotusa nie trzeba zimować tak jak nie trzeba zimować np. muchołówek (rośliny przeżyją i nawet mogą mieć się dobrze) Nie musimy, a powinniśmy zimować siewki i młode muchołówki, natomiast nie zimowane dorosłe rośliny może przeżyją kolejny sezon, ale na pewno nie będą mieć się dobrze i bez kolejnych zimowań padną. Jeśli masz zamiar doświetlać roślinę przesadź teraz i problem niewłaściwego podłoża będziesz miał z głowy. Dobrym sposobem jest dodanie do podłoża w okolicy korzeni martwego torfowca który właśnie zapobiega powstawaniu grzybów i pleśni a na dodatek jest bardzo przepuszczalnym podłożem. Co do zimowania, to zdania są podzielone, ale z tego co zauważyłem tylko nieliczni decydują się na zimowanie tego gatunku. Podlewaj tak by woda nie stała zbyt długo w podstawce. Większość Cefali niestety uśmiercają ich właściciele doprowadzając do przelania i gnicia korzeni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi