Masiol Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Witajcie. Dziś na moim Stylidium graminifolium zauważyłem takie cuś. Nie jestem dobry w diagnozowaniu szkodników i chorób roślin. Wydaje mi się, że to mogą być tarczniki. Dobrze myślę? Przepraszam za ew. słabą jakość zdjęcia - na szybko cykane telefonem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Tak, to tarczniki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 (edytowane) No ja na Draceni mam tarczniki i stosowałem różne metody jucz 4 miesiąc france się pojawiają co je zdejmę spryskam one nadal wyłażą, próbowałem doglebowo i oprysk.... liście z tarcznikami najlepiej jest uciąć u nasady by się nie rozmnożyły a resztę liści trzeba nacierać woda z płynem do naczyń tak z 4-5 tyg, może ci coś pomoże ... Mi nic to nie daje ale roślina nadal żyje:) Edytowane 11 Listopada 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Najlepszy preparat na tarcznika jaki znam to ProAgro 100SL. Proszę nie patrzyć na rejestrację preparatu, był niegdyś zarejestrowany na coś innego, wyrejestrowany i zarejestrowany ponownie... Długo by gadać. Jako jedyny działa i nie szkodzi roślinom. Trzeba też popryskać podłoże, bo w nim są jaja. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Sprawdza się też dobrze Polysect, stężenie wg opisu, chyba 6% roztwór dokładnie taki jak na ziemiórki, dostałem kiedyś tarczniki z dzbanecznikami i pozbyłem się ich opryskami szybko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Polysect w moim przypadku nic nie dał a stosowałem do gleby i oprysk oraz zdejmowanie dorosłych osobników... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 11 Listopada 2014 Autor Share Napisano 11 Listopada 2014 Dzięki wielkie Panowie za pomoc od jutra działam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi