sphagnum Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) Na heliamforze zobaczyłem ostatnio mnóstwo czarnych, tudzież ciemno-brązowych kropeczek - nie rusza się toto , nie skacze, daje się zdjąć z rośliny - dla mnie wygląda trochę jak ekskrementy jakiegoś robaka, ale nie widziałem ani robaka, ani wyjedzonych części. Chyba, że robak wychodzi ze szklanej kuli, gdzie znajduje się heliamfora i przenosi się na okoliczne doniczki z tłustoszem (www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=18323), gdzie się żywi, ale chyba mało to prawdopodobne, bo na tłustoszach nie ma tych kropek. A więc - co to może być? Edytowane 13 Listopada 2014 przez sphagnum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emdine Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) Mi to wygląda jak odchody much. Edytowane 13 Listopada 2014 przez Cephalotus Są alternatywne wyrazy niewulgarne na określenie stolca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 Tak przeglądałem w wyszukiwarce skąd mogą być owe plamy i natknąłem się na pewne forum z wątkiem o storczykach. Ludzie pisali o wyskakujących kropkach na liściach storczyków co może być spowodowane zbyt dużym naświetleniem tj promienie słoneczne mogą być zbyt ostre na taką roślinę. Jedna osoba natomiast miała przędziorki. Link do zaplamionego liścia storczyka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 Łukash może mieć rację, tak jak z tłustoszem, lecz zastanawia mnie jedno ... otóż piszesz, że te "kropki" możesz normalnie ściągnąć ... czyli raczej poparzenie odpada, jeszcze tym bardziej że pisałeś dzisiaj na shoutboxie, że w pokoju masz ciemnice straszną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 No to może przędziorki? Lepiej zmyć to czym prędzej skoro możesz ściągnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 13 Listopada 2014 Autor Share Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) Tak, poparzenie ze względów ciemnicowych wystąpić nie może. Jutro zmyję wszystkie kropki i będę obserwował dalej sytuację. edit: A jednak sprawa się zmieniła po obserwacji przez lupę + trzy soczewki powiększające do aparatu. Dopiero przy takim zestawie zauważyłem, że te kropki jednak się ruszają (a i tak udało mi się to dostrzec przypadkiem na wodzie, dzięki napięciu powierzchniowemu i odbiciom światła). Młode(?) są przezroczyste, reszta jest taka jak na zdjęciach. Trudno jednak powiedzieć, co to za żyjątka, musiałbym mieć mikroskop, a ostatni który posiadałem zniknął gdzieś w otchłani dziejów. W takim razie trzeba wytoczyć chemię, pytanie - jaką? Mam w posiadaniu Polysect i Nomolt, chyba Polysect będzie dobry na początek walki? Edytowane 13 Listopada 2014 przez sphagnum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 To są roztocza. Niekoniecznie szkodliwe.... ale wal czymkolwiek i naprzemiennie z innymi środkami, bo jak się rozprzestrzenią to klapa. Mi tłuściocha zjadły. :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi