biedronkaoo7 Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) Terrarium wreszcie powstało Nie wiem jeszcze czy wygląda tak jak zaplanowałam, na razie dla mnie jest łyse, ale mam nadzieję, że to kwestia czasu Obsada: Drosera adelae Pinguicula X 'l'Hautil' Pinguicula X 'Florian' Pinguicula X 'Tina' Pinguicula X 'Weser' Pinguicula debbertiana Pinguicula ehlersiae /Victoria/ Pinguicula emarginata red Pinguicula emarginata × 'Weser' Pinguicula esseriana Pinguicula gigantea Pinguicula gracilis Pinguicula gracilis x emarginata Pinguicula gracilis x moctezumae Pinguicula gypsicola × moctezumae Pinguicula hemiepiphytica Pinguicula heterophylla Pinguicula ibarrae × moctezumae Pinguicula jaumavensis Pinguicula moctezumae Pinguicula moctezumae × emarginata Pinguicula moctezumae x rectifolia Pinguicula moranensis Pinguicula rotundifolia Pinguicula sp. Utricularia longifolia Utricularia minutissima (Gunung Jerai) Paprotka Oświetlenie 2x18W Sylvania Grolux 12h/24h - jak będzie za mało pewnie dokupię drugie tyle Akwarium ma wymiary 60x35x40. Na potrzeby terrarium zostało szczelnie podzielone plastikową przegrodą mniej więcej w połowie. W ten sposób każda ze skał ma swój system wodny. Pomarańczowa skała docelowo ma stać niemal cały czas w jeziorze, z tyłu zamontowany jest filterek z możliwością włączenia wodospadu, ale wodospad zalewa skałę naokoło więc na razie nie do użycia Po tej mokrej stronie znajdują się głównie pływacze na nabrzeżu i parę tłustoszy, po stronie suchej cała reszta. Niestety jak poprzednia Tłustoszowa skała pokazała, te skałki do których mam dostęp nie nasiąkają tak dobrze jakbym chciała, dlatego skały podlewane będą od góry. Jeśli chodzi o podłoże to na dnie standardowo znajduje się keramzyt przykryty agrowłókniną, a na to mieszanka torfu, perlitu, piasku, żwirku w stosunku 1:1:1:1 i nieco mniej wermikulitu oraz dodatek tłuczonego keramzytu + większość tłustoszy ma dodatek z zeskrobanej kredy szkolnej. Niektóre miejsca podsypane torfem, w jeziorku czysty piasek. Może ktoś zauważył, że skała po lewej stronie to skała z Tłustoszowej skały, co oznacza, że tamta kompozycja już nie istnieje, jest tam inna, nieco mniejsza i brzydsza, aktualizacja niebawem Trochę zdjęć na początek Edytowane 13 Listopada 2014 przez biedronkaoo7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 Jestem pierwszy i pochwalę! Wspaniale to wygląda, egzotycznie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 Super! Bardzo ładnie to wygląda, jestem pod pełnym wrażeniem! Miałem napisać, że jeszcze by się przydał jakiś pływacz i dopiero w spisie roślin zobaczyłem że jest, bo na pierwszy rzut oka go nie widać Dodaje ten temat do takiej swojej listy "inspiracji" I będę go bacznie obserwował ! Liczę na aktualizację ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 Bardzo bardzo ładnie, a jak zarośnie to będzie jeszcze ładniej Istny Meksyk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 Biedronko, jak wytrzymasz i nie rozbierzesz tej kompozycji za szybko i wszystko ładnie podrośnie i zarośnie to będzie bardzo efektownie Najbardziej podoba mi się kącik paprotkowy pod skałką czerwoną, bardzo naturalny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 13 Listopada 2014 Autor Share Napisano 13 Listopada 2014 Dziękuję za miłe słowa Kropko też mi się mokry kącik najbardziej podoba Na razie minutissima zagrzebana na brzegu w piachu, mam nadzieję, że coś ruszy, reszta kącików na razie pusta, ale specjalnie nie dawałam największych sałat, niektórych wręcz prawie nie widać np. P gigantea jest w stanie 1-2 cm Ale chyba obserwowanie naturalnych zmian i wzrostu najbardziej cieszy, dlatego powstrzymałam się i większość obsadziłam maluchami Postaram się przez najbliższe pół roku minimum nie rozebrać Chyba że się jakiś pogrom trafi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 Jejuuu jakie fajne i przemyślane! aż chciałoby się skonstruować machinę czasu i przenieść się już na kilka miesięcy w przód gdzie wyglądałoby jeszcze bardziej fenomenalnie niż fenomenalnie wygląda teraz. Gratuluję! Ładna kompozycja i mam nadzieję że wytrzyma tysiąc razy dłużej niż "tłustoszowa skałka". Powiedz mi, czy ma dostęp do światła naturalnego? Wygląda jakby stało pod ścianą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 Bardzo ładna kompozycja, szczególnie podoba mi się ta czerwona skałka, jak zauważyła Kropka ten kącik wygląda już bardzo dobrze bo zastosowałaś trochę więcej mszaków i paprotki, jak zarośnie będzie super. Ja pół roku temu kupiłem takie skałki, ale dostałem same siwe i nie mam na razie pomysłu jak je zagospodarować, bo już sam kolor mi nie leży. Gratuluję, i jak pozostali mam nadzieję że będzie to bardzo trwała kompozycja. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 13 Listopada 2014 Autor Share Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) Krople okno jest 3m od terrarium, centralnie naprzeciwko. Ta druga strona jest naturalniejsza bo jest mokra i mszakow tam więcej dałam, po lewej mam nadzieję, że doczekam się tłustoszowego łanu więc na razie puścizna i nijako Edytowane 13 Listopada 2014 przez biedronkaoo7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 14 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2015 Minęły dwa miesiące Mała aktualizacja Obecnie obiekt najczęstszych obserwacji...dotąd wiecznie zielony P.ehlersiae i także wybarwiający się P.debbertiana Moranensis skrócił liście, ale rośnie zdecydowanie ładniejszy I na koniec zarośnięta część mokra...która w najbliższym czasie zostanie powiększona na teren jeziora. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksandra Napisano 14 Stycznia 2015 Share Napisano 14 Stycznia 2015 Już całkiem pozieleniałam z zazdrości ,bardzo fajna kompozycja . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 24 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2015 Ze względu na małą ciasnotę w mokrej strefie, postanowiłam zlikwidować nieużyteczne jeziorko i powiększyć mokradło. Adelka została wyniesiona do kąta bo za szybko się rozrasta Jeszcze nie otrząsnęła się po tej traumie i zgubiła kropelki Ale obdarowała mnie malutkim odrościkiem Do tego pływacz zyskał własny system nawadniania i lepiej naświetlone miejsce - w jeziorku przysychał nieco Do terrarium doszły nowe tłustosze: Pinguicula emarginata, Pinguicula zecheri, Pinguicula spec. Tehuacan. Rzut oka na mokrą strefę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 Bardzo ładna kompozycja . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 Biedronko - coraz ładniej terra wygląda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 24 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2015 Wciąż czekam aż zarośnie tak, że nie będzie podłoża widać....ale ja mało cierpliwa jestem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi