Skocz do zawartości

Tłustoszowe terrarium Biedronki :)

Rekomendowane odpowiedzi

Terrarium wreszcie powstało :) Nie wiem jeszcze czy wygląda tak jak zaplanowałam, na razie dla mnie jest łyse, ale mam nadzieję, że to kwestia czasu :)

post-3675-1415902253_thumb.jpg

Obsada:

Drosera adelae

Pinguicula X 'l'Hautil'

Pinguicula X 'Florian'

Pinguicula X 'Tina'

Pinguicula X 'Weser'

Pinguicula debbertiana

Pinguicula ehlersiae /Victoria/

Pinguicula emarginata red

Pinguicula emarginata × 'Weser'

Pinguicula esseriana

Pinguicula gigantea

Pinguicula gracilis

Pinguicula gracilis x emarginata

Pinguicula gracilis x moctezumae

Pinguicula gypsicola × moctezumae

Pinguicula hemiepiphytica

Pinguicula heterophylla

Pinguicula ibarrae × moctezumae

Pinguicula jaumavensis

Pinguicula moctezumae

Pinguicula moctezumae × emarginata

Pinguicula moctezumae x rectifolia

Pinguicula moranensis

Pinguicula rotundifolia

Pinguicula sp.

Utricularia longifolia

Utricularia minutissima (Gunung Jerai)

Paprotka :)

Oświetlenie

2x18W Sylvania Grolux 12h/24h - jak będzie za mało pewnie dokupię drugie tyle

Akwarium ma wymiary 60x35x40. Na potrzeby terrarium zostało szczelnie podzielone plastikową przegrodą mniej więcej w połowie. W ten sposób każda ze skał ma swój system wodny. Pomarańczowa skała docelowo ma stać niemal cały czas w jeziorze, z tyłu zamontowany jest filterek z możliwością włączenia wodospadu, ale wodospad zalewa skałę naokoło więc na razie nie do użycia ;) Po tej mokrej stronie znajdują się głównie pływacze na nabrzeżu i parę tłustoszy, po stronie suchej cała reszta. Niestety jak poprzednia Tłustoszowa skała pokazała, te skałki do których mam dostęp nie nasiąkają tak dobrze jakbym chciała, dlatego skały podlewane będą od góry.

Jeśli chodzi o podłoże to na dnie standardowo znajduje się keramzyt przykryty agrowłókniną, a na to mieszanka torfu, perlitu, piasku, żwirku w stosunku 1:1:1:1 i nieco mniej wermikulitu oraz dodatek tłuczonego keramzytu + większość tłustoszy ma dodatek z zeskrobanej kredy szkolnej. Niektóre miejsca podsypane torfem, w jeziorku czysty piasek.

Może ktoś zauważył, że skała po lewej stronie to skała z Tłustoszowej skały, co oznacza, że tamta kompozycja już nie istnieje, jest tam inna, nieco mniejsza i brzydsza, aktualizacja niebawem ;)

Trochę zdjęć na początek :)

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Edytowane przez biedronkaoo7
Odnośnik do odpowiedzi

Super! Bardzo ładnie to wygląda, jestem pod pełnym wrażeniem! Miałem napisać, że jeszcze by się przydał jakiś pływacz i dopiero w spisie roślin zobaczyłem że jest, bo na pierwszy rzut oka go nie widać :)

Dodaje ten temat do takiej swojej listy "inspiracji" :) I będę go bacznie obserwował :) ! Liczę na aktualizację !

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za miłe słowa :)

Kropko też mi się mokry kącik najbardziej podoba :) Na razie minutissima zagrzebana na brzegu w piachu, mam nadzieję, że coś ruszy, reszta kącików na razie pusta, ale specjalnie nie dawałam największych sałat, niektórych wręcz prawie nie widać np. P gigantea jest w stanie 1-2 cm :D Ale chyba obserwowanie naturalnych zmian i wzrostu najbardziej cieszy, dlatego powstrzymałam się i większość obsadziłam maluchami :)

Postaram się przez najbliższe pół roku minimum nie rozebrać :D Chyba że się jakiś pogrom trafi :D

Odnośnik do odpowiedzi

Jejuuu jakie fajne i przemyślane! aż chciałoby się skonstruować machinę czasu i przenieść się już na kilka miesięcy w przód gdzie wyglądałoby jeszcze bardziej fenomenalnie niż fenomenalnie wygląda teraz. Gratuluję! Ładna kompozycja i mam nadzieję że wytrzyma tysiąc razy dłużej niż "tłustoszowa skałka".

Powiedz mi, czy ma dostęp do światła naturalnego? Wygląda jakby stało pod ścianą.

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładna kompozycja, szczególnie podoba mi się ta czerwona skałka, jak zauważyła Kropka ten kącik wygląda już bardzo dobrze bo zastosowałaś trochę więcej mszaków i paprotki, jak zarośnie będzie super. Ja pół roku temu kupiłem takie skałki, ale dostałem same siwe i nie mam na razie pomysłu jak je zagospodarować, bo już sam kolor mi nie leży. Gratuluję, i jak pozostali mam nadzieję że będzie to bardzo trwała kompozycja.

Odnośnik do odpowiedzi

Krople okno jest 3m od terrarium, centralnie naprzeciwko.

Ta druga strona jest naturalniejsza bo jest mokra i mszakow tam więcej dałam, po lewej mam nadzieję, że doczekam się tłustoszowego łanu więc na razie puścizna i nijako ;)

Edytowane przez biedronkaoo7
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Minęły dwa miesiące :) Mała aktualizacja

thumb_DSCF1036.JPG

Obecnie obiekt najczęstszych obserwacji...dotąd wiecznie zielony P.ehlersiae i także wybarwiający się P.debbertiana :)

thumb_1~0.jpg

thumb_2~0.jpg

Moranensis skrócił liście, ale rośnie zdecydowanie ładniejszy :)

thumb_3.jpg

I na koniec zarośnięta część mokra...która w najbliższym czasie zostanie powiększona na teren jeziora.

thumb_DSCF1038.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Ze względu na małą ciasnotę w mokrej strefie, postanowiłam zlikwidować nieużyteczne jeziorko i powiększyć mokradło. Adelka została wyniesiona do kąta bo za szybko się rozrasta :) Jeszcze nie otrząsnęła się po tej traumie i zgubiła kropelki ;) Ale obdarowała mnie malutkim odrościkiem :D Do tego pływacz zyskał własny system nawadniania i lepiej naświetlone miejsce - w jeziorku przysychał nieco :)

Do terrarium doszły nowe tłustosze: Pinguicula emarginata, Pinguicula zecheri, Pinguicula spec. Tehuacan.

post-3675-1422115706_thumb.jpg

thumb_adelka.jpg

Rzut oka na mokrą strefę :)

thumb_prawa.jpg

thumb_ter1.jpg

Odnośnik do odpowiedzi