Skocz do zawartości

Co byście zrobil ?

Szymon_ro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Mam zamiar kupić Nepenthes Ventrata ale nie wiem gdzie go postawić , czy na wschodnich oknach gdzie w lato jest ostre słońce czy na północnym lub południowym gdzie jest łagodniejsze ale jest tam go mniej , obawiam się że może go być na tych dwóch oknach zbyt mało by dzbanecznik dzbankował . Co mam zrobić ? Z góry dziękuje za odpowiedzi .

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Mam zamiar kupić Nepenthes Ventrata ale nie wiem gdzie go postawić , czy na wschodnich oknach gdzie w lato jest ostre słońce czy na północnym lub południowym gdzie jest łagodniejsze ale jest tam go mniej , obawiam się że może go być na tych dwóch oknach zbyt mało by dzbanecznik dzbankował . Co mam zrobić ? Z góry dziękuje za odpowiedzi .

Masz bardzo dziwne okna :biggrin: bo to na południowym powinno być najwięcej światła, na wschodnim trochę mniej, natomaist na północnym niemal wcale i to nie nadaje sie kompletnie :(

Pierwsze dwie lokalizacje rozpatruj w kolejności jakiej je opisałem ;) chyba że masz okna zastawione wysokimi bydynkami lub zarośnięte drzewami?

Odnośnik do odpowiedzi

Na południowym też jest ostre słońce ( chyba :D ) ale raniej więc powinno być delikatniejsze chyba nie poparzy dzbanecznika . Jeszcze jedno pytanko . A gdy nie będzie na południowym dzbankował to postawić na wschodnie ?

Edytowane przez Szymon_ro
Odnośnik do odpowiedzi

Na południowym też jest ostre słońce ( chyba :D ) ale raniej więc powinno być delikatniejsze chyba nie poparzy dzbanecznika . Jeszcze jedno pytanko . A gdy nie będzie na południowym dzbankował to postawić na wschodnie ?

Postaw na połudnoiwym i cierpliwie czekaj.

Dzbanki powinny pojawić się wiosną :) a jak będziesz ciągle przestawiał to działasz tylko niekorzystnie :(

Odnośnik do odpowiedzi

Na żadnym oknie słońce filtrowane przez szybę nie będzie za ostre dla ventraty. Tym bardziej jak postawisz ją tam teraz. A do lata ilość światła będzie jej zwiększała się stopniowo wraz ze zmianą długości dnia i kąta padania słońca.

Odnośnik do odpowiedzi