Szymon_ro Napisano 15 Listopada 2014 Share Napisano 15 Listopada 2014 Witam . Mam zamiar kupić Nepenthes Ventrata ale nie wiem gdzie go postawić , czy na wschodnich oknach gdzie w lato jest ostre słońce czy na północnym lub południowym gdzie jest łagodniejsze ale jest tam go mniej , obawiam się że może go być na tych dwóch oknach zbyt mało by dzbanecznik dzbankował . Co mam zrobić ? Z góry dziękuje za odpowiedzi . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 15 Listopada 2014 Share Napisano 15 Listopada 2014 Witam . Mam zamiar kupić Nepenthes Ventrata ale nie wiem gdzie go postawić , czy na wschodnich oknach gdzie w lato jest ostre słońce czy na północnym lub południowym gdzie jest łagodniejsze ale jest tam go mniej , obawiam się że może go być na tych dwóch oknach zbyt mało by dzbanecznik dzbankował . Co mam zrobić ? Z góry dziękuje za odpowiedzi . Masz bardzo dziwne okna bo to na południowym powinno być najwięcej światła, na wschodnim trochę mniej, natomaist na północnym niemal wcale i to nie nadaje sie kompletnie Pierwsze dwie lokalizacje rozpatruj w kolejności jakiej je opisałem chyba że masz okna zastawione wysokimi bydynkami lub zarośnięte drzewami? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 15 Listopada 2014 Share Napisano 15 Listopada 2014 Na południowym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_ro Napisano 15 Listopada 2014 Autor Share Napisano 15 Listopada 2014 (edytowane) Na południowym też jest ostre słońce ( chyba ) ale raniej więc powinno być delikatniejsze chyba nie poparzy dzbanecznika . Jeszcze jedno pytanko . A gdy nie będzie na południowym dzbankował to postawić na wschodnie ? Edytowane 15 Listopada 2014 przez Szymon_ro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 15 Listopada 2014 Share Napisano 15 Listopada 2014 Na południowym też jest ostre słońce ( chyba ) ale raniej więc powinno być delikatniejsze chyba nie poparzy dzbanecznika . Jeszcze jedno pytanko . A gdy nie będzie na południowym dzbankował to postawić na wschodnie ? Postaw na połudnoiwym i cierpliwie czekaj. Dzbanki powinny pojawić się wiosną a jak będziesz ciągle przestawiał to działasz tylko niekorzystnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 15 Listopada 2014 Share Napisano 15 Listopada 2014 Na żadnym oknie słońce filtrowane przez szybę nie będzie za ostre dla ventraty. Tym bardziej jak postawisz ją tam teraz. A do lata ilość światła będzie jej zwiększała się stopniowo wraz ze zmianą długości dnia i kąta padania słońca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_ro Napisano 15 Listopada 2014 Autor Share Napisano 15 Listopada 2014 (edytowane) Dziękuje za pomoc . Edytowane 15 Listopada 2014 przez Szymon_ro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi