natalia.t Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) Biedronko, a wystawiałaś go gdzieś, gdzie mógłby mieć więcej światła? Jak już było powtarzane wiele razy, wpływ na pewno mają czynniki genetyczne, co widać np. u mojego cephala, kiedy wybarwia się już w kwietniu, kiedy jeszcze stoi na oknie, gdzie podobnie jak u Biedronki ma tylko kilka godzin dziennie. Jednak kiedy zaczyna całymi dniami wygrzewać się na dworze, gdzie w dzień ma słońce i ciepło, w nocy spadki temperatur, to nabiera kolorów takich jak wyżej. Liczyłem, że napiszesz czy wraz ze zmianą temperatury na cieplejszą pójdzie zmiana w zwiększeniu ilości oświetlenia. Nie zamierzam zwiększać ilości oświetlenia o więcej niż 1-2 godziny niż teraz (teraz jest 4-5 godzin). Poza tym nie zamierzam mu również zmieniać temperatury na cieplejszą niż teraz, a wręcz liczę na to, że jak będzie zimniej na dworze, to i przy oknie temperatura spadnie do tych 8-12 stopni. Wydaje mi się, że jeśli uda mi się osiągnąć taką temperaturę na parapecie to 6 godzin naturalnego oświetlenia plus 5 godzin sztucznego będzie wystarczająco. Oczywiście zależnie, jak rośliny na to będą reagować, bo o ile capensisy zauważyły już zmianę w oświetleniu, cephal nabiera rumieńców, to helka ma to jeszcze głęboko w kielichach. Edytowane 24 Listopada 2014 przez natalia.t Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 Nie mam niestety takiej możliwości, mam południowe okno ale zarośnięte drzewami. Na wschodnim jest najwięcej słońca. I tak jestem w szoku, że tak ładnie się wybarwił, myślałam, że w takich warunkach będzie zielony z domieszką czerwieni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) Czytając temat ... zwariowałem, sam już nie wiem jakie warunki są najlepsze aby roślina się ładnie wybarwiła :/ Swojego Cephalotusa, trzymam na południowym parapecie, gdzie w wakacje ma dostęp do światła cały dzień tak naprawdę (okno niczym nie jest przysłonione). Obecnie od września doświetlam go 2x18W (Sylvania Grolux 8500K i Sylvania 6500K), roślina stoi jakieś 15cm od świetlówek, przy czym jeszcze jednocześnie ma dostęp do światła słonecznego, którego obecnie jak na tą porę roku dużo. Mieszanka jaką mam zastosowaną to torf : piasek kwarcowy około 1:1, lekka przewaga torfu. Warunki opisałem, dążę do tego, że moja roślina w ogóle nie wypuszcza liści asymilacyjnych (łącznie ma 3 listki, które ma od czerwca), ciągle produkuję pułapki (z czego się bardzo cieszę), ale zastanawia mnie fakt wybarwienia. Doświetlam 12h dziennie, doniczka prawie 12cm średnicy (dokładnie 11,7), wysokość 13cm Myślicie, że za słabe świetlówki mają wpływ na to? Edytowane 24 Listopada 2014 przez Crespo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 Myślę, że świetlówki to nigdy nie będzie to samo co słońce, a 2x18W to też bez szału, poza tym to stabilne ciepłe warunki. Nie licz na to, że teraz będzie czerwony w domu, mój już w domu niedoświetlany na chłodnym parapecie wypuszcza nowe małe dzbanki - oczywiście zielone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 Delikatnie temat znowu zmienił swoje oblicze. Mówiliśmy o stosunku liści asymilacyjnych do pułapek i czynników warunkujących powstawanie jednych i drugich, teraz pojawił się temat wybarwiania pułapek. Oczywiście obie kwestie są zbliżone, ale tak chciałem tylko zauważyć... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 W takim razie dodam, że nie zauważyłam u swojego wzrostu dodatkowych liści od początku lata a jedynie parę małych dzbanków i jeden duży Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 24 Listopada 2014 Autor Share Napisano 24 Listopada 2014 Krótko przypomnę Cefalotus pochodzi z Australii , wiecie jak tam słońce potrafi operować ? Świetlówki ok, ale tak jak pisałem na początku roślina w mojej ocenie będzie produkować "większe" ale zieleńsze dzbanki. Pełne słońce mniejsze dzbanki ale kolor max. Nic tu więcej nie wymyślimy :-), natura robi swoje. Co do swoich warunków : latem temperatury max 40-45 stopni, zima 5-10 stopni. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 27 Listopada 2014 Share Napisano 27 Listopada 2014 Kilka moich obserwacji opartych o dość skromne doświadczenia z uprawą rodzaju Cephalotus. Tak jak wspomniał w jednym z wcześniejszych postów Marek nie zauważyłem aby rozmiar i głębokość doniczki miały wpływ na cokolwiek. Moje egzemplarze rosną w standardowych okrągłych pojemnikach, w mieszance gruby piasek/perlit/torf w stosunku "na oko" W tym roku złożyło się, że późną wiosną umieściłem 1 cefalotusa (typowego) pod gęstą cieniówką i został tam na dobrych kilka tygodni. Inny egzemplarz typowy stał na słońcu. Rezultat? Ten pierwszy na potęgę zaczął wytwarzać duże liście asymilacyjne w znacznej ilości, drugi prawie w ogóle ich nie wytwarzał, do tego były one niewielkie. Po przeniesieniu rośliny z cienia na słońce zarówno liście, jak i dzbanki mocno zczerwieniały, a ta przestawiła się na produkcję dzbanków. Rośliny nie były i nie będą nigdy doświetlane światłem sztucznym, bo uważam to za kompletnie zbędne w okresie zimowym chyba, że cefalotusy wstawi się w ciemności egipskie. A w odniesieniu do pewnych rozwiązań oświetleniowych forumowiczów - podejrzewam, że 40W to o wiele za mało do prawidłowego wybarwienia. Skłaniałbym się raczej ku 200W, ale tutaj zgaduję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi