biedronkaoo7 Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 Śliczna para z czerwonego dywanu !! Krople ale Ty wielgaśny jesteś ! Dzbanki też ładne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 Nektar! Nie mówiłeś, że byliście na rozdaniu Złotych Globów Para jak z hollywoodzkiego czerwonego dywanu! Ależ Bunnystar jest śliczna.. Ty szczęściarzu! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2015 Hihihi Dziękujemy za miłe słowa! Aż żałuję że Złote Globy się tak szybko skończyły i faktycznie Bunnystar wyglądała olśniewająco, a ja byłem jej ochroniarzem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunnystar Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 Ojej jakie komplementy zbieramy.. Dziękuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 21 Lutego 2015 Autor Share Napisano 21 Lutego 2015 Hej hej! Czas na fotki: Ampullaria w całości: Niektóre dzbanki całe czerwone: Inne tylko czerwony perystom: Pływacz już opanował doniczkę, jednak tylko miejscami wychodzi się pokazać: Pozdrawiam ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 21 Marca 2015 Autor Share Napisano 21 Marca 2015 Hej hej !!!!! Dawno mnie tu nie było, czasem lenistwo, czasem wyjazdy, praca... Nie mniej, przynoszę kilka drobnych fotek mojego "dziecka" i jego "mamusi": N. ampullaria wygląda co najmniej dobrze. Co prawda lekko spowolniła wzrost, ale wygląda bardzo soczyście. Wydaje mi się że dopiero teraz odczuła skutki zimy i mniejszej ilości światła. Martwi mnie tylko, jej soczyście, czerwono wybarwione liście. Niby to normalne, ale nie spotykane u mnie, przy innych ampullariach: Pływacz radzi sobie świetnie. Jednak U. warburgii zaliczam do gatunków prostych, lecz jeszcze nie kwitł. Jak proponował dokkrb, chciałem dosadzić więcej pływacza do podłoża, by szybciej przybrał na ilości, jednak warburgii sam zrobił to za mnie i tak zarósł doniczkę że nie trzeba dosadzać by był "wszędzie": Dzbanki, jak i liście, wybarwiają się na czerwono - co jak wspominałem wcześniej nieco mnie martwi. Może z racji tego że jest najmniejsza/najmłodsza, najdotkliwiej znosi mocne oświetlenie? Na koniec jeszcze, dwie fotki "basal rosette", które wytworzyły mi się u dokładnie tego samego gatunku ampullarii, co w naszym temacie: A po głębszym "przeszukaniu terenu": sialalallalala Patryk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 (edytowane) Dziwną masz tą Ampullarię, u mnie wszystkie liście są wybarwione, a dzbanki takie białawe z czerwonymi "ciapkami". Myślę, że te mocno czerwone dzbanki będą tylko młodociane, dorosłe już takich rzeczy raczej nie robią. Edytowane 22 Marca 2015 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Takie wybarwienie to oznaka jednego (albo obydwu) zjawisk: -mocne światło -chłód (zimniejsze powietrze prowokuje czerwone zabarwienie liści). Nie sądzę jednak, aby było to cokolwiek szkodliwego Przebarwienia bywają też oznaką chorób grzybowych, jednak wtedy pojawiają się raczej nieregularnymi "ciapkami", miejscowo...według mnie nie ma się czym przejmować. Ładne roślinki! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 Ach... ampullaria! Uwielbiam! Będę tu często zaglądać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi