aleksandra Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 Znalazłam w domu lampkę led o takich parametrach :420 lm ,5w ,6500K ,proszę poradźcie ,czy nadaje się do doświetlania siewek . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 Znalazłam w domu lampkę led o takich parametrach :420 lm ,5w ,6500K ,proszę poradźcie ,czy nadaje się do doświetlania siewek . Ilość watów znikoma, ale odpowiednia barwa światła Jeśli będzie to zaledwie kilka doniczek z nie wielkiej odległości powinna spełnić swoje zadanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 Znalazłam w domu lampkę led o takich parametrach :420 lm ,5w ,6500K ,proszę poradźcie ,czy nadaje się do doświetlania siewek . Jak już wspomniał Jaca-Dzbanecznik zależy ile roślin chcesz tym doświetlać. Ja stosuje żarówki ledowe 6500k 340lm 4W - 2 szt nad akwarium 25x40x25 w którym mam jakieś 12 doniczek oraz dwie takie same na dwa dzbaneczniki. Mimo że moc niewielka jestem bardzo zadowolony z efektów. Siewki rosiczek madagaskarskich bardzo dobrze rosną a pozostałe, podrośnięte już rosiczki również bardzo dobrze sobie radzą Wystarczy, że umieścisz ją ok.20-30cm nad roślinami i powinno być dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 Wszystko zależy od tego, z jakich diod się ona składa. Jeśli to nie power LEDy, najlepiej będzie umieścić ją jak najniżej (jakieś 10)15 cm od doniczek). No i zależy, jakie siewki chcesz tym doświetlać... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksandra Napisano 22 Listopada 2014 Autor Share Napisano 22 Listopada 2014 Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi .To moja pierwsza próba i od razu bardzo ambitna ,wysiałam Drosere capensis alba do dwóch doniczek.Niestety żarówka nie jest opisana czy to power ledy czy zwykłe więc będę uważała ,żeby nie przypalić roślinek.Może w przyszłości gdy moja skromna kolekcja się rozrośnie pokuszę się o zrobienie oświetlenia z taśm ledowych . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 będę uważała ,żeby nie przypalić roślinek Taką mocą nie przypalisz, choćby to była Ultra Hiper NASA USB8.0 LED. Śmiało nisko nad rośliny. (: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 22 Listopada 2014 Share Napisano 22 Listopada 2014 Wrzuć fotkę to powiem, czy to Power LED. I spokojnie, diodami nie przypalisz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksandra Napisano 25 Listopada 2014 Autor Share Napisano 25 Listopada 2014 Przepraszam , że dopiero wstawiam zdjęcie , ale dopiero dziś odnalazłam opakowanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaduła Napisano 25 Listopada 2014 Share Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) Wyraźnie pisze 12 LED smd. Edytowane 25 Listopada 2014 przez Gaduła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 25 Listopada 2014 Share Napisano 25 Listopada 2014 I to do tego malutkich. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 25 Listopada 2014 Share Napisano 25 Listopada 2014 Hej ! Ta żarówka niestety prawie nic nie da roślinkom. Mimo iż barwa odpowiednia, to jej moc i ilość dostarczanych lumenów jest zbyt słaba. Gdyby to była roślinna żarówka LED, to takie parametry wystarczyłyby na oświetlenie kilku doniczek z roślinkami. Polecam philips tornado najmocniejszą lub podobne np. duluxstar mini twist - pasują do "biórkowych" lampek i są dość wydajne. Pozdrawiam ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 25 Listopada 2014 Share Napisano 25 Listopada 2014 A co powiecie o takim naświetlaczu? http://allegro.pl/35-halogen-led-naswietla...4741446462.html Jest jeszcze wersja 20W 1800lm, ale zastanawiam się czy ta pierwsza nie będzie wystarczająca dla 2 dzbanków i dodatkowy taki sam naświetlacz na 12-15 doniczek rosiczek? Barwa taka jak należy, tylko kwestia ile lumenów powinna mieć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksandra Napisano 25 Listopada 2014 Autor Share Napisano 25 Listopada 2014 Ok,moje siewki dostaną nowe ,odpowiednie oświetlenie , a tą żarówkę zamontuje w miejscu gdzie mało przebywam bo światło dość nie przyjemne .Dziękuję za wszystkie porady . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 A co powiecie o takim naświetlaczu? http://allegro.pl/35-halogen-led-naswietla...4741446462.html Jest jeszcze wersja 20W 1800lm, ale zastanawiam się czy ta pierwsza nie będzie wystarczająca dla 2 dzbanków i dodatkowy taki sam naświetlacz na 12-15 doniczek rosiczek? Barwa taka jak należy, tylko kwestia ile lumenów powinna mieć? Dla 2 dzbaneczników taki naświetlacz powinien być w porządku. Ojciec ma w warsztacie podobne wynalazki i dają dużo światła. Do rosiczek myślę, że lepiej wziąć wersję 20W, więcej światła nie zaszkodzi a zostanie potencjał na zwiększenie liczby doniczek. Bałbym się trochę parametrów naświetlacza. Niby na aukcji zastrzegają, że podane parametry są prawdziwe ale jakoś niska cena budzi obawy, że mogą być naciągane. tak na marginesie porównywanie intensywności światła na podstawie ilości lumenów może być złudne. Jest to jednostka dostosowana do czułości ludzkiego oka. I tak np. biała dioda LED może mieć jasność np 100 lumenów, niebieska o tej samej mocy 30. Która daje więcej światła? Niebieska! Tylko że ludzki wzrok postrzega niebieską jako ciemniejszą bo jest na taka barwę mniej czuły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 Oświetlenie będę wymieniał dopiero w przyszłym roku, narazie staram się tylko zorientować w temacie by nie kupić zbyt słabego/mocnego naświetlacza. Oglądałem coś tego typu w praktikerze 20w 1800lm 6500k po 70zł i być może w taki zainwestuje. W każdym razie dziękuję za cenne wskazówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi