Skocz do zawartości

Pierwszy dzbanecznik ? - koniecznie "krotki"

sigreg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Powoli moja mala hodowla sie rozwija. Mucholowki, kapturnica, rosiczki ... czas chyba na rodzine roslin ktore sa synonimem wszystkich owadozernych - dzbanecznik. Mam tylko klopot z wyborem gatunku dlatego prosilbym Was o pomoc.

Ogolnie dzbaneczniki w dostepnej mi literaturze uznawane sa jako trudniejsze w hodowli ze wzgledu na bardziej rygorystyczne warunki ktore trzeba spelnic, dlatego zdecydowalem sie dopiero teraz, a i tak nie mam pewnosci czy pierwszej roslinie nie zrobie krzywdy. Warunki jakie moge zapewnic to typowe mieszkanie w bloku, okno dokladnie na poludnie lub dokladnie na polnoc. Poludniowe okno Mucholowkom i rosiczkom sie podoba, dzbanecznik moze stac nieco dalej od okna zeby uniknac bezposredniego silnego slonca. Buduje wlasnie swoje pierwsze terrarium (Ksztaltowniki aluminiowe, plexiglas, wentylacja "przelotowa" wymuszona dwoma wentylatorami i sztuczne oswietlenie), ale jak na razie musi wystarczyc "atmosfera mieszkaniowa" - czyli trudna do okreslenia wilgotnosc. Najwazniejsze jest to ze musialby to byc gatunek mogacy rosnac na plaskiej powierzchni, nie mam po prostu wiszacego kwietnika ani mozliwosci montazu takiego, a z tego co widzialem w wypadku wiekszosci gatunkow dzbanki zwisaja sporo ponizej poziomu doniczki.

Z gory dzieki za pomoc

Grzesiek

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak bylo to już tysiące razy mówione - N. x 'Ventrata', jak będzie stał na południowym oknie to rozprosz światło firanką, postaraj się zapewni podstawkę z keramzytem. I to tyle. Tylko nie przestrasz się bo po zakupie dzbanki prawdopodobnie uschną. (U mnie Ventrata rozpoczął produkcję nowych dzbanuszków po niecałych dwóch miesiącach, więc cierpliwości.)

Odnośnik do odpowiedzi

n. x ventrata- najpopularniejszy, najłatwiejszy gatunek w hodowli. Jeżeli postawisz go na południowym oknie, musiz osłaniać go firanką, bo inaczaj się "skopci".

PS: jak pisałem, to jeszcze nie było odpowiedzi :P

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam

Tylko nie przestrasz się bo po zakupie dzbanki prawdopodobnie uschną. (U mnie Ventrata rozpoczął produkcję nowych dzbanuszków po niecałych dwóch miesiącach, więc cierpliwości.)

Od tego gatunku zaczełem. Dziś nawet pożyczyłem higrometr z laboratorium w którym pracuje. W pokoju mam 2 małę akwaria które powodują, że jest większa wilgotność niż w innych pomieszczeniach (wacha się na poziomie 50 %, pokój z południowo-wschodnim oknem) Jak uważacie (pytanie do bardziej doświadczonych): czy takie warunki wystarczą dla Ventrata? I jeszcze jedno: czy mogę go spryskiwać wodą redystylowaną powiecmy 1-2 dzienie, ale tak aby niedostała się woda do środka dzbanków?

Odnośnik do odpowiedzi

Wilgotność 50% to raczej dolna granica i dość ciężko jest o porządne dzbanki w takich warunkach. Tak wystarczy nawet raz dziennie ale porządnie go zroszyć i nic się nie stanie jak coś tam skapnie do dzbanka(najlepiej też przy zraszaniu opryskać też ścianki terra, wtedy, dłużej będzie wilgotno)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze sie zrozumielismy. W akwariach plywaja sobie rybki (nie trzymam tam roslinek), a dzbanecznik wisi sobie kolo nich. To tyle slowem wyjasnienia. Wilgotnosc mierzylem dokladnie w tym miejscu co jest roslinka. Co do terrarium to w tej chwili nie mam co o nim nawet myslec niestety ;(

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na przykĹad spryskujÄ dzbanka ile tylko wlezie: 10-20 razy dziennie. RoĹnie jak na droĹźdĹźach. Pojedyncze dzbanuszki 5 mm dziennie (od strony okna), lub 4 mm na dzieĹ (przysĹoniÄte doniczkÄ, wiÄc z mniejszÄ iloĹciÄ ĹwiatĹa). Niestety, nadal sie nie otwierajÄ, mimo Ĺźe najwiÄkszy ma 8.5 cm. No cóş, pĂłki co czekam. SÄ piÄknie wybarwione, calutkie czerwone (mĂłwimy o Ventracie), wiÄc mam nadzieje, Ĺźe i na otworzenie przyjdzie pora. Sorki Ĺźe pytam, zapewne ten temat byĹ poruszany tysiÄce razy, ale jestem dziĹ strasznie zmÄczony i nie chce mi siÄ szukaÄ - przy jakiej wielkoĹci teoretycznie powinny siÄ otworzyÄ? Dobranoc :P.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.