SVOBODA Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Witam, chwilę już tu goszcze więc nadszedł czas, żeby się pochwalić co udało mi się utrzymać przy życiu przez ostatni rok prawie... Bloody Mary Alba Black Jack Gentle Ventricosa x Lady Pauline Truncata Pasian Vogelli I maly eksperyment miskowy z 'gratisami' Pozdrawiam.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Miska wygląda przepięknie! Bardzo udana kompozycja! Gratuluję! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Ślicznie wybarwione dzbanki! Piękne! Miło zobaczyć coś takiego! Widać że bardzo zadbałeś o doskonałe warunki i odwdzięczają się swoim niesamowitym urokiem! Oby tak dalej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SVOBODA Napisano 13 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2014 To prawda, że rosną jak szalone... Nie spodziewałem się, że alba mi zadzbankuje - wziąłem ja testowo bo domyślałem się, że nie będę w stanie jej zapewnić odpowiednich warunków - a tu proszę... przyjęła się od razu i z miejsca puściła 1 dzbanek a idą kolejne.. Nie wspomnę o black jacku i bloody mary - te oprócz nowych stożków wzrostu, rosną jak na sterydach.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Te "pospolite" dzbanki, faktycznie potrafią nie raz zaaklimatyzować się w sekundę i rosnąć jak gdyby nic się nie stało. Fajne w tych krzyżówkach jest to, że bardzo często i obficie wypuszczają odrosty, czego Ci życzę. Zastanawiam się nad N. vogelli - zawsze chciałem tego dzbanka, u Ciebie widzę że fajnie rośnie i nawet dzbanek jest. Obyś doczekał tych niesamowitych górnych dzbanków vogelli. Jeszcze raz gratuluję ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SVOBODA Napisano 13 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Dzięki za miłe słowo. Vogelli najmłodszy w kolekcji więc przyjdzie jeszcze trochę poczekać ale faktycznie najbardziej kibicuje właśnie jemu i pasian'owi - jeśli wierzyć, że osiągnie rozmiary. Dzbanków jakie udało mi się wygooglować. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Zastanawiam się nad N. vogelli - zawsze chciałem tego dzbanka, u Ciebie widzę że fajnie rośnie i nawet dzbanek jest. Obyś doczekał tych niesamowitych górnych dzbanków vogelli. Jeszcze raz gratuluję ! Nektarku N.vogelli nie należy do bardzo wymagających górali, rzekł bym że to roślina dla każdego kto ma choć trochę pojęcia o hodowli dzbanków. U mnie był jako jeden z pierwszych górali zanim powstało terra typowo górskie, butle z lodem dla Sportu co wieczór do dziś Nawet w terra typowo nizinnym zanim doczekał docelowego domu zaczął dzbanować. Podobnie jak drugi górski jego koleżka który był wcześniej N.sibuyanensis. Po tych akcjach zaczynam powątpiewać we wszystkie opisy wymagań roślin, ale z hamatą eksperymentował nie będę. Fajny był widok.... dzanujące górale obok N.bicarcaraty... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gr0m Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Zrób fotkę ogólne terrarium. gdzie kupiliście N vogelli i sibuyanensis? chciałbym zaryzykować. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez Cephalotus Zdania kończy się odpowiednim znakiem, nie ekotkiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SVOBODA Napisano 13 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2014 Zrób fotkę ogólne terrarium gdzie kupiliście N vogelli i sibuyanensis? chciałbym zaryzykować Ja vogelli mialem z roraimy. A terra wyglada tak.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SVOBODA Napisano 14 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2014 Dodam jeszcze, że o ile dzbanki jakoś lubią warunki które udaje mi się im zapewnić, to nie mam szczęścia do helek i cefali... Darlingtonia też mi niestety zeszła. Cefale stoją w miejscu niemalże, a helka po próbie reanimacji też chyba już najlepsze dni ma za sobą. Zostaje chyba skupić się na dzbankach w takim układzie i pomyśleć o nowym terra.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 Kompozycja miskowa bardzo mi się podoba Dzbanki śliczne i zadowolone. Dlaczego helki nie wrzucisz do terrarium? Przecież ona potrzebuje mnóstwo światła i podwyższonej wilgotności, a jak stoi tak z boku, to nic dziwnego, że nie jest zadowolona. Cefal również jest światłolubny, a jak ma ciemno to wyhamował wzrost. Kapturnice powinieneś zimować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SVOBODA Napisano 14 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2014 Kompozycja miskowa bardzo mi się podoba Dzbanki śliczne i zadowolone. Dlaczego helki nie wrzucisz do terrarium? Przecież ona potrzebuje mnóstwo światła i podwyższonej wilgotności, a jak stoi tak z boku, to nic dziwnego, że nie jest zadowolona. Cefal również jest światłolubny, a jak ma ciemno to wyhamował wzrost. Kapturnice powinieneś zimować. Helki były w terrarium ale zauważyłem, że im nie służy, zaczęła gnić (możliwe, że przesadziłem z pryskaniem) stąd wczoraj wywędrowały poza i obserwuje co się dalej z nimi będzie dziać. Wszystko co widać na zdjęciach jest doświetlane 10h dziennie - poza terra w takiej bliskości praktycznie to samo natężenie światła. Kapturnice poza terra mają ok 15st tam - mało tego sezonowe tuby jeszcze żyją a najnowsza którą widać to wytwór ostatniego miesiąca... póki rośnie ładnie nei będę zmieniał - widocznie jej dobrze tam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 Może powinieneś helce zmienić podłoże na lżejsze - widzę, że ma torfowe. Helki są roślinami typowo terraryjnymi, więc sam fakt umieszczenia jej tam na pewno nie jest przyczyną jej złej kondycji. Jak ją teraz wyjąłeś to będzie musiała się adaptować do niższej wilgotności, co nie wpłynie pozytywnie na jej stan. Na 100% natężenie światła poza terrarium nie jest takie samo jak obok niego. Jeśli kapturnice rosną to znaczy, że nie weszły w stan zimowania. A powinny. Zrobisz jak zechcesz, ale nie dziw się, że jeśli nie zapewniasz swoim roślinom odpowiednich warunków to one nie rosną lub umierają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SVOBODA Napisano 14 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2014 Ok, dziękuję za rade. W takim razie może jeszcze póki wcześnie zmienię podłoże na sphagnum tak jak wszystkie dzbanki mają i przerzucę znów do środka.. 1 dzień detoxu nie powinien im zaszkodzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi