agusia6100 Napisano 27 Grudnia 2014 Share Napisano 27 Grudnia 2014 Witam ! jestem tutaj nowa i jakby tego było mało to moje pierwsze forum w życiu także dopiero ogarniam pisanie tematów <nie wiem czy to dobrze zrobiłam jakby coś to proszę o zwrócenie uwagi > Zakupiłam sobie na allegro nasionka rosiczek <mix> i muchołówek.. zasadziłam je razem <ponieważ tak były w opakowaniu> rosiczki mają już po około 3 cm i ciągle wychodzą nowe, a muchołówki były dwie, ale coś się z nimi dzieje bo chyba usychają ;/ pojawiły mi się chyba ziemiórki bo czytałam troszkę na ten temat u Was i widziałam larwę.. ale martwię się kulkami, które pojawiły mi się na torfie.. czy to mogą być jaja tych ziemiórek? a może jakieś inne dziadostwo? Mieszkam na wsi i podlewam je deszczówką i wszystko zawsze było dobrze.. nie przesadzałam ich jeszcze bo się boję o małe korzonki.. Proszę o jakieś porady Wesołych i Szczęśliwego p.s. zdjęcia zrobię jutro bo dziś już ciemno Aga Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 27 Grudnia 2014 Share Napisano 27 Grudnia 2014 Żółto-brązowe kulki na torfie to na 99% wykwity soli - więc albo woda, którą podlewasz, ma dużo minerałów, albo podłoże było słabo odsolone. Proponuję zmienić wodę na demineralizowaną/destylowaną, przydałoby się również wymienić podłoże, skoro pojawiają się już wykwity soli na powierzchni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 28 Grudnia 2014 Share Napisano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Być może to trzęsidło, rodzaj sinic. Nie jestem pewien czy sinice szkodzą roślinom owadożernym, ale podejrzewam, że nie. Dla pewności możesz je delikatnie zebrać z podłoża. Oczywiście zdjęcie powinno wszystko wyjaśnić. Edytowane 28 Grudnia 2014 przez blueb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agusia6100 Napisano 28 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2014 dziś mam zamiar je przesadzić bo się wystraszyłam tych ziemiórek bo coś małego latało ostatnio koło tego i rosiczki je sobie łapały.. czy one są groźne dla człowieka? mam w domu roczną córeczkę i nie chciałabym aby coś jej się stało poniżej zamieszczam zdjęcia tych kulek oraz mojej upadającej już muchołówki.. aa na brzegu 'doniczki' widzę małe 'jajka' to też te wykwity czy może jednak ziemiórki?? Fakt faktem, zdażyło się raz <może z miesiąc temu> że nie miałam deszczówki więc podlałam troszkę na spodek wodę żywiec... zawaliłam chyba bardziej niż jakbym kranówy nalała.. ehhh.. mam nadzieję, że nie zniszczę przez to roślinek ? ;/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 28 Grudnia 2014 Share Napisano 28 Grudnia 2014 Wykwity soli, zmień podłoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 28 Grudnia 2014 Share Napisano 28 Grudnia 2014 Wymień podłoże, nowe nasyp do krawędzi doniczki bo siewki teraz rosną w cieniu. Z wodą mineralną to był istny zamach na rośliny. Nie powtarzaj tego nigdy. Najlepsza dla roślin będzie woda demineralizowana(czyli zupełna odwrotność mineralki) lub z filtra odwróconej osmozy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agusia6100 Napisano 28 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2014 Przesadziłam je ładnie w odstępach.. a czy z moich biednych muchołówek coś się jeszcze odrodzi?? zauważyłam na końcu jednej łapki, że jest czarna końcówka.. czy to od słońca? Jak ewentualnie mogę im pomóc?? dodam, ze to moje pierwsze owadożerne kwiatki w życiu więc niestety się na nich nie znam ale zapał mam ogromny ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 28 Grudnia 2014 Share Napisano 28 Grudnia 2014 1. Od słońca ? xD nie, po prostu pułapka była stara, to nic. 2. Dobrze, że masz zapał. 3. Nie kwiatki tylko rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agusia6100 Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2014 Przepraszam ! tak! oczywiście, że są to rośliny miałam ciężki dzień wczoraj Czy można muchołówki jakoś wspomóc zimą?? o muchę ciężko, a i tak mają jeszcze małe łapki... Kiedy zacząć zimowanie owadożernych roślin? i czy wymagają tego zarówno muchołówki jak i rosiczki? Jeśli powyższe pytania już gdzieś były to prosiłabym o taką informację i przepraszam jeśli się powtarzam Pozdrawiam! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 (edytowane) Tych akurat rosiczek się nie zimuje, a muchołówki masz prawdopodobnie za małe, musisz je doswietlać (niech ktoś powie jakimi żarówkami, bo nie wiem) to będą ładnie rosnąć. Jeśli chcesz je dokarmiać i masz cierpliwość to mogłabyś hodować muszki owocówki. Edytowane 29 Grudnia 2014 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agusia6100 Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2014 A muchołówki powinnam zimować czy są za małe? mrDIIL mógłbyś mi napisać jaką mam rosiczkę ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 30 Grudnia 2014 Share Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Nie mam pojęcia, ale nie zdziwię się jak to jest Capensis, czyli rosiczka przylądkowa. Muchołówki mogłabyś trzymać jeszcze normalnie bez zimowania, ale bez doświetlania będą marnie rosnąć. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi