Skocz do zawartości

Pęd kwiatowy u "zimującej" kapturnicy

aleksandra

Rekomendowane odpowiedzi

Doradźcie co zrobić ?Pod koniec października przeniosłam kapturnice (i muchole) do pomieszczenia w którym miały zimować , tzn.brak kaloryfera, temperatura 8-14 stopni, okna wschód i południe , podlewanie tylko tyle żeby torf był lekko wilgotny,a ona zamiast zimować zaczęła wypuszczać pęd kwiatowy. Usunąć go czy zostawić ,a jak zostawię czy nie osłabi on zbytnio rośliny? ( Przepraszam :) , ale identyczne pytanie zadałam jakiś czas temu tylko dotyczyło muchiłówki ,więc prawdopodobnie miejsce zimowania nie jest odpowiednie).Jako nowicjusz wolę zapytać bardziej doświadczone osoby , niż coś zepsuć .Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi .

Odnośnik do odpowiedzi

Kapturnice kwitną po zimowaniu i często przed wypuszczeniem pierwszych liści. Być może Twoja zahamowała wzrost i wyspała się przez październik, listopad i grudzień i teraz się już budzi. Zobacz czy po kwiatostanie zaczną rozwijać się liście. Niemniej ja bym pęd uciął, bo nawet jak się budzi to ilość światła jest tak mała, że szkoda ją dodatkowo męczyć kwitnieniem. Chyba że masz jakieś inne doświetlane rośliny, to ewentualnie na przetrzymanie zimy możesz ją tam dać.

Moje kapturnice budzone są w domu, kwitną już od końca lutego/początku marca, i nawet wtedy światła jest tak mało że puszczają zdeformowane liście. Dopiero latem zaczynają wyglądać :) Te trzymane na zewnątrz budzą się zwykle później, gdy światła jest już więcej.

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście, wypuściła liście ale powykręcane wacko .Podejrzewam, że kilka godzin słońca , jakie się ostatnio zdarzyło podniosło temperaturę w pomieszczeniu i kapturnica się wybudziła .Pęd wytnę , bo boję się , że mi roślinka zmarnieje . Dziękuję za szybką odpowiedź.

Odnośnik do odpowiedzi

8-14 stopni to właśnie taka temperatura, że kapturnice i muchołówki mogą jeszcze spać albo już się budzić, niestety. I nie ma znaczenia, czy kapturnica już się wyspała czy nie. Utnij pęd i zostaw w tamtym pomieszczeniu. Może jeszcze roślina się opamięta i pójdzie dalej spać. :D

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...