aleksandra Napisano 30 Grudnia 2014 Share Napisano 30 Grudnia 2014 Doradźcie co zrobić ?Pod koniec października przeniosłam kapturnice (i muchole) do pomieszczenia w którym miały zimować , tzn.brak kaloryfera, temperatura 8-14 stopni, okna wschód i południe , podlewanie tylko tyle żeby torf był lekko wilgotny,a ona zamiast zimować zaczęła wypuszczać pęd kwiatowy. Usunąć go czy zostawić ,a jak zostawię czy nie osłabi on zbytnio rośliny? ( Przepraszam , ale identyczne pytanie zadałam jakiś czas temu tylko dotyczyło muchiłówki ,więc prawdopodobnie miejsce zimowania nie jest odpowiednie).Jako nowicjusz wolę zapytać bardziej doświadczone osoby , niż coś zepsuć .Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 30 Grudnia 2014 Share Napisano 30 Grudnia 2014 Kapturnice kwitną po zimowaniu i często przed wypuszczeniem pierwszych liści. Być może Twoja zahamowała wzrost i wyspała się przez październik, listopad i grudzień i teraz się już budzi. Zobacz czy po kwiatostanie zaczną rozwijać się liście. Niemniej ja bym pęd uciął, bo nawet jak się budzi to ilość światła jest tak mała, że szkoda ją dodatkowo męczyć kwitnieniem. Chyba że masz jakieś inne doświetlane rośliny, to ewentualnie na przetrzymanie zimy możesz ją tam dać. Moje kapturnice budzone są w domu, kwitną już od końca lutego/początku marca, i nawet wtedy światła jest tak mało że puszczają zdeformowane liście. Dopiero latem zaczynają wyglądać Te trzymane na zewnątrz budzą się zwykle później, gdy światła jest już więcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksandra Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2014 Rzeczywiście, wypuściła liście ale powykręcane .Podejrzewam, że kilka godzin słońca , jakie się ostatnio zdarzyło podniosło temperaturę w pomieszczeniu i kapturnica się wybudziła .Pęd wytnę , bo boję się , że mi roślinka zmarnieje . Dziękuję za szybką odpowiedź. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 31 Grudnia 2014 Share Napisano 31 Grudnia 2014 8-14 stopni to właśnie taka temperatura, że kapturnice i muchołówki mogą jeszcze spać albo już się budzić, niestety. I nie ma znaczenia, czy kapturnica już się wyspała czy nie. Utnij pęd i zostaw w tamtym pomieszczeniu. Może jeszcze roślina się opamięta i pójdzie dalej spać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksandra Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2014 Pęd już wycięty ,kapturnica zostawiona tam gdzie była , zobaczę co się z nią będzie dalej działo ,Muszę też przypilnować drugą kapturnicę czy nie zacznie się wybudzać . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TadzikMen Napisano 3 Lutego 2015 Share Napisano 3 Lutego 2015 ja swojej pęd zostawiłem, bo lubię oglądać jak kwitną. Nowe liście także puściła, ale jak na razie nie wyglądają na zdeformowane, ale pewnie i tak takie będą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 Hej, moja kapturnica ma to samo temp. 5-10st i tez zaczęła się wybudzać z tym, że ja ją do terrarium wsadziłem i doświetlam:) zobaczę czy uda mi się ja zapylić z efektem pozytywnym Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksandra Napisano 5 Lutego 2015 Autor Share Napisano 5 Lutego 2015 Moje,też już się opalają pod lampami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi