Skocz do zawartości

dzbanecznik bonsaiem

jakub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, gdzieś na forum znalazłem temat o dzbaneczniko bonsaju :huh: ale znowu nie umie go odnaleźć. A bardzo mnie to zaciekawiło.

Zastanawiam się jak się do tego zabrać.

1.jaki gatunek (małe liście i dzbanki oraz rozmiary i wolne rosnięcie)

2.zdjęcia tych dzbaneczniko bonsai miło widziane :P

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... Już z samym bonsai jest problem by go nie zabić, a co dopiero z dzbanecznikiem, nie odrutujesz, przycinać liści nie ma po co... Trzeba go jakimiś innymi sposobami skarłowacić.

Jeśli byłby podobny do bonsai to powinien kilka razy w tygodniu dostać muchę... Bonsai potrzebują częstego nawożenia. U dzbanecznika na szczęście wystarczyłyby muchy.

Edit 2: Jeśli chodzi ci o ten temat to nie ma o czym mówić...:

http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...;hl=kar%B3owaty

Edytowane przez mrDIIL
Odnośnik do odpowiedzi

Bonsai jako takiego to nie zrobisz, bo dzbanecznik nie jest drzewem. ;) W każdym razie z tego, co znalazłem, bo zainteresowałeś mnie tematem, to aby utrzymać dzbanecznika w takiej dość karłowatej formie konieczne jest trzymanie go w stosunkowo małej doniczce i nie przesadzanie do większej, jak również częste przycinanie, co najmniej w momencie kiedy roślina przechodzi w fazę pnącza. W temacie, który znalazłeś, jest wspomniane również przez autora o tym, by wybierać gatunki powoli rosnące, do których mirabilis się nie zalicza.

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, jak już mówiłem, będzie trudno, zwłaszcza jeśli mają to być wolno rosnące. W fazie pnącza tak a propos to wszystkie są szybko rosnące.

Z tego co wyczytałem to będziesz miał ok. 3 lata szampańskiej zabawy... Nie ma co męczyć wolno rosnących, szybkie też się nadadzą, ale napewno nie wszystkie.

Edytowane przez mrDIIL
Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytałem, dzbaneczniki można szczepić na sobie. Być może dałoby się uzyskać podobny efekt właśnie poprzez szczepienie. Często bonsai ze sklepu są szczepione, bo szybciej jest zaszczepić niż formować latami.

Tutaj co nieco o szczepieniu: http://zojalitwin.wordpress.com/2011/04/20...epienie-roslin/

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękować bardzo za tyle porad, o szczepieniu nieco wiem bo w ogrodzie mam jakby swoją szkółke (buki, klony, czereśnie, dęby, orzechy) a z tym bonsaiem to misie nie śpieszy jak już to na wiosnę, tylko zbieram informację.

Jeszcze jakie gatunki oprócz mirabilis uszły by.

Odnośnik do odpowiedzi