jakub Napisano 1 Stycznia 2015 Share Napisano 1 Stycznia 2015 Witam, gdzieś na forum znalazłem temat o dzbaneczniko bonsaju ale znowu nie umie go odnaleźć. A bardzo mnie to zaciekawiło. Zastanawiam się jak się do tego zabrać. 1.jaki gatunek (małe liście i dzbanki oraz rozmiary i wolne rosnięcie) 2.zdjęcia tych dzbaneczniko bonsai miło widziane Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 1 Stycznia 2015 Share Napisano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Hmmm... Już z samym bonsai jest problem by go nie zabić, a co dopiero z dzbanecznikiem, nie odrutujesz, przycinać liści nie ma po co... Trzeba go jakimiś innymi sposobami skarłowacić. Jeśli byłby podobny do bonsai to powinien kilka razy w tygodniu dostać muchę... Bonsai potrzebują częstego nawożenia. U dzbanecznika na szczęście wystarczyłyby muchy. Edit 2: Jeśli chodzi ci o ten temat to nie ma o czym mówić...: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...;hl=kar%B3owaty Edytowane 1 Stycznia 2015 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2015 No właśnie bo inne bonsaje to ja mam ficus retusa a dzbanecznika bonsai to gdzieś widziałem i mnie ciekawi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 1 Stycznia 2015 Share Napisano 1 Stycznia 2015 Ktoś mówił wprost, że to karłowaty? Czy miał po prostu małe liście i duże dzbany? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2015 Chodzi mi właśnie o takie cuś http://pitcherplants.proboards.com/thread/9995 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykf17 Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Cytat here is mine N. mirabilis... I try to make it to be a bonsay... hehehe... Jest napisane jasno i wyraźnie jaki to gatunek więc w czym problem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2015 Tego nie zauważyłem jaki to gatunek więc dziękuję ale niezbyt wiem jak się do tego zabrać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykf17 Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Z tego co widzę i domyślam się z odpowiedzi osoby do której ten dzbanecznik należy to łodyga główna jest przycinana co jakiś czas a nowy stożek wzrostu pojawia się kilka cm niżej niż ten poprzedni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Bonsai jako takiego to nie zrobisz, bo dzbanecznik nie jest drzewem. W każdym razie z tego, co znalazłem, bo zainteresowałeś mnie tematem, to aby utrzymać dzbanecznika w takiej dość karłowatej formie konieczne jest trzymanie go w stosunkowo małej doniczce i nie przesadzanie do większej, jak również częste przycinanie, co najmniej w momencie kiedy roślina przechodzi w fazę pnącza. W temacie, który znalazłeś, jest wspomniane również przez autora o tym, by wybierać gatunki powoli rosnące, do których mirabilis się nie zalicza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Hmmm, jak już mówiłem, będzie trudno, zwłaszcza jeśli mają to być wolno rosnące. W fazie pnącza tak a propos to wszystkie są szybko rosnące. Z tego co wyczytałem to będziesz miał ok. 3 lata szampańskiej zabawy... Nie ma co męczyć wolno rosnących, szybkie też się nadadzą, ale napewno nie wszystkie. Edytowane 2 Stycznia 2015 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Z tego co czytałem, dzbaneczniki można szczepić na sobie. Być może dałoby się uzyskać podobny efekt właśnie poprzez szczepienie. Często bonsai ze sklepu są szczepione, bo szybciej jest zaszczepić niż formować latami. Tutaj co nieco o szczepieniu: http://zojalitwin.wordpress.com/2011/04/20...epienie-roslin/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2015 Dziękować bardzo za tyle porad, o szczepieniu nieco wiem bo w ogrodzie mam jakby swoją szkółke (buki, klony, czereśnie, dęby, orzechy) a z tym bonsaiem to misie nie śpieszy jak już to na wiosnę, tylko zbieram informację. Jeszcze jakie gatunki oprócz mirabilis uszły by. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Wiem, że temat nie o tym, ale co by się stało gdybym zaszczepił dwa odmienne gatunki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 mrDIIL napisał: Wiem, że temat nie o tym, ale co by się stało gdybym zaszczepił dwa odmienne gatunki? Miał byś krzyżówkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Jaca-Dzbanecznik napisał: Miał byś krzyżówkę Nie jestem pewien czy to tak działa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi