mrDIIL Napisano 22 Marca 2015 Autor Share Napisano 22 Marca 2015 No więc tak, Darlingtonia u mnie była: Zacieniona Trochę przesuszana Przygnieciona Cały czas rosła na oknie zachodnim Rosła w małej wilgotności, bo ok. 30-40% To co mówię to racja z doświadczenia, ale tak jak mówisz, jeszcze dorosłej nie wyhodowałem. A, hoduje kapturnice, trochę ciężko (MI) z nimi idzie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Rosła w małej wilgotności, bo ok. 30-40% Standardowa wilgotność w mieszkaniu to jakieś 50%. A w przypadku doniczki wilgotność tuż nad nią jest większa, także Twoja darlingtonia na pewno nie rosła w tej wilgotności. Dodaj sobie ile masz doniczek, ile podstawków z wodą i w najgorszym wypadku wilgotność nad doniczką to jakieś 60%. Tak szacuję. Doświadczenia z hodowli siewki, no cóż, to trochę mało, aby wysuwać wnioski, jakie Ty wysunąłeś. Jeżeli tylko dopuścisz do rozwoju grzyba to tego na pewno roślina Ci nie wybaczy, a ja mając zalane podłoże chronię je przed pleśniami, bo to w końcu nie grzyby wodne, a samej darlingtonii woda nie przeszkadza na co dowody płyną z natury. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 22 Marca 2015 Autor Share Napisano 22 Marca 2015 Standardowa wilgotność w mieszkaniu to jakieś 50%. A w przypadku doniczki wilgotność tuż nad nią jest większa, także Twoja darlingtonia na pewno nie rosła w tej wilgotności. Dodaj sobie ile masz doniczek, ile podstawków z wodą i w najgorszym wypadku wilgotność nad doniczką to jakieś 60%. Tak szacuję. Zawsze wiedziałem, że ten higrometr jest lipny... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Miało być zdjęcie przypalonej muchołówki, ale będzie potem. Na razie będzie mój bezzębny wampir :v I zalążek nowego dzbanka (jak nie działa, to zaraz poprawię...) Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 12 Kwietnia 2015 Share Napisano 12 Kwietnia 2015 Co Ty od niego chcesz? Zalążki mleczaków wyraźnie widoczne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2015 Właśnie się zastanawiałem czy nie napisać "u bicalcaraty już widać pierwsze mleczaki" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 3 Maja 2015 Autor Share Napisano 3 Maja 2015 (edytowane) Zapomniałem zrobić zdjęcie Bicalcaracie, ale: Edytowane 3 Maja 2015 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi