meszugge Napisano 7 Stycznia 2015 Share Napisano 7 Stycznia 2015 Czas w końcu założyć własny temat, a że owadożerów trochę już mam to i będzie czym się chwalić. Na początek pójdą dzbaneczniki. Mimo zimy prezentują się całkiem nieźle. Nawet parapetowce pompują dzbanki. Pierwsze trzy dzbanki stanowią dla mnie problem bo nie wiem czy mam to co powinienem mieć. Pewnie okaże się że to trzy Ventraty. "ventricosa" i "alata" kupione niedawno. O ile "alata" ma trochę inne dzbanki to pozostałe są niemal identyczne. Zabawne jest to że pompują mi dzbanki znacznie ciemniejsze niż te z którymi przyjechały. A tak po za tym to rosną aż miło. Nepenthes alata Nepenthes ventricosa Nepenthes 'Ventrata' Nepenthes sanguinea Bardzo ładnie rośnie. Ma już jeden dzbanek w pełni wykształcony u mnie i pompuje kolejnego. Nepenthes truncata Dzbanek ma prawie 7 cm. Nepentes albomarginata 'Red' Nowa albomarginata tez już z dzbankiem. Mam jeszcze jedną albomarginate. Jest u mnie dość długo ale jest mniejsza. Jesienią zmarniała straciła wszystkie dzbanki i część liści wiec wsadziłem ją do akwarium. Powoli zaczyna odżywać. Jako bonus wyrosła mi w niej paprotka. Nepenthes maxima Tutaj niestety widać wpływ zimy. Traci dzbanki i nie chce tworzyć nowych choć najnowsze zalążki dają pewna nadzieję. Założone oświetlenie trochę przypiekło jej liście. Nepenthes 'Hokeriana' Traci stare liście ale za to jako pierwszy z nowych dzbaneczników otworzył u mnie dzbanek. A za chwile będzie kolejny. Nepenthes 'Rebbeca Soper' Ma ładne duże dzbanki choć ostatnio nie jest skłonny do robienia nowych. Za to rośnie szybko i wypuszcza odrost. Nepenthes maxima x ventricosa Rośnie świetnie w tej chwili chyba najpiękniejszy dzbanek jakiego mam. Nepenthes mirabilis var. globosa (Viking) Rośnie ładnie. Niestety po założeniu oświetlenia mocno mu spaliło stare liście. Ma w doniczce również małego kolegę. Nepenthes rigidifolia Najnowszy nabytek. Maluch przyjechał od sevillo. Zaaklimatyzował się błyskawicznie. Nie stracił dwóch dzbanków z którymi przyjechał. Otworzył też już nowego u mnie co przeoczyłem bo zagrzebał się w mchu. ;P Na razie to tyle. Kolejne zdjęcia w bliżej niesprecyzowanej przyszłości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 8 Stycznia 2015 Share Napisano 8 Stycznia 2015 Ładna kolekcja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 16 Marca 2015 Autor Share Napisano 16 Marca 2015 Pora na kolejne fotki. Dzbanek N. Hookeriana To chyba pierwsza ofiara w tym roku. Kilka fotek z parapetu. Jak widać zima nie straszna moim dzbankom. A tu dziwadełko jakie zrobiła mi sanguinea. I na koniec helka. Heterodoxa x minor. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Przepiękne rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 (edytowane) Dzbanki... parapetowe l.o.v.e. Edytowane 16 Marca 2015 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 Czas odkurzyć trochę temat. Parapetowa N. truncata. Parapetowce po zimie i przesadzeniu niestety nie prezentują się zbyt wyjściowo. Plus taki że znalazłem parę odrostów o których nie miałem pojęcia. N. bongso N. sibuyanensis N. singalana Berilang N. diatas Drosera 'Andromeda' A tu moja mała dżungla. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idolomantisdiabolico Napisano 22 Lutego 2016 Share Napisano 22 Lutego 2016 ta dzungla po powiekszeniu zdiecia wyglada wspaniale Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 7 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2016 N. truncata z parapetu. Dzbanek ma ponad 15 cm. N. robcantlyi N. rajah x veichii N. mira N. rigidifolia Wypuszcza cały czas nowe liscie i dzbanki, ale nie rośnie nie wiem czemu. N. reindwartiana Grupka nizinnych N. bicalcarata N. northiana N. hookeriana Będzie spory dzbanek N. Rebbeca Soper Pierwszy rozmnożony przeze mnie dzbanek. tobaica x aristolochioides Młode cefale N. jacquelineae N. ampularia 'Williams Red' x 'Harlequine' N. raflesiana upload a picture Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi