Gladki111 Napisano 17 Stycznia 2015 Share Napisano 17 Stycznia 2015 Jakoś 3 tygodnie temu postanowiłem wsadzić większość Rosiczek do otwartego akwarium i stworzyć swego rodzaju ozdobę do otwartej szafki. Postanowiłem tam dodać kilka innych roślin owadożernych. Czysty torf jest wymieszany miejscami z mchem. Jednak przy 2 tłustoszach postanowiłem zrobić nieco bardziej przepuszczalne podłoże, kupiłem w Castoramie jakiś gruboziarnisty żwir który tak naprawdę wygląda jak małe kamyki. Przy tłustoszach podłoże to mix torfu z tymi kamykami, same tłustosze rosną całkiem nieźle, ale pojawił się problem z rosiczkami sąsiadującymi z tłustoszami. Dodatkowo praktycznie na powierzchni całego akwarium pojawiły się wykwity soli. Wydaje mi się że wykwity są przez te kamyki, bo rośliny od początku podlewane są wodą destylowaną, a torf wydawał się być całkiem niezłej jakości. Wrzucę kilka zdjęć i mam pytanie, co z tym zrobić? Roślin tam jest naprawdę sporo, a większość to małe siewki. I jeszcze jedno pytanie, rośliny w ostatnim czasie straciły kropelki. Widać to szczególnie na Spatulatach, jedna wygląda jakby umierała. Oświetlenie raczej nie jest tu problemem, bo wszystkie rośliny poza rosną bez problemów, a temperatura w wynosi średnio 25 stopni. Aktualne zdjęcia: A tak wyglądały wcześniej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 jeśli nie ma dużo światła rosiczki tracą krople to naturalne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gladki111 Napisano 18 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2015 Pisałem że światła im nie brakuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 ... kupiłem w Castoramie jakiś gruboziarnisty żwir który tak naprawdę wygląda jak małe kamyki. Przy tłustoszach podłoże to mix torfu z tymi kamykami, same tłustosze rosną całkiem nieźle, ale pojawił się problem z rosiczkami sąsiadującymi z tłustoszami. Dodatkowo praktycznie na powierzchni całego akwarium pojawiły się wykwity soli. Wydaje mi się że wykwity są przez te kamyki, bo rośliny od początku podlewane są wodą destylowaną, a torf wydawał się być całkiem niezłej jakości. ... Przepłukałeś kamyki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gladki111 Napisano 18 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2015 Przepłukałeś kamyki? O widzisz, to chyba już mamy przyczynę Dziś wieczorem chyba i tak to przesadzę wszystko do innego akwarium już bez kamyków i mam nadzieję że będzie po problemie, dzięki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 ... przesadzę wszystko do innego akwarium już bez kamyków i mam nadzieję że będzie po problemie, dzięki. Nie rezygnuj z dodatku kamyków pod tłustosze (oczywiście po przepłukaniu), w samym torfie będą miały za mokro. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gladki111 Napisano 18 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2015 Wiem, wiem tłustosze na razie przeniosę z tym w czym rosną do doniczek. Drugie akwarium jest nieco większe więc zostawię dla nich miejsce i posadzę już na skałce jeśli takową uda mi się gdzieś zakupić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi