Skocz do zawartości

Odkwaszenie torfu

Gladki111

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś 3 tygodnie temu postanowiłem wsadzić większość Rosiczek do otwartego akwarium i stworzyć swego rodzaju ozdobę do otwartej szafki. Postanowiłem tam dodać kilka innych roślin owadożernych. Czysty torf jest wymieszany miejscami z mchem. Jednak przy 2 tłustoszach postanowiłem zrobić nieco bardziej przepuszczalne podłoże, kupiłem w Castoramie jakiś gruboziarnisty żwir który tak naprawdę wygląda jak małe kamyki. Przy tłustoszach podłoże to mix torfu z tymi kamykami, same tłustosze rosną całkiem nieźle, ale pojawił się problem z rosiczkami sąsiadującymi z tłustoszami. Dodatkowo praktycznie na powierzchni całego akwarium pojawiły się wykwity soli. Wydaje mi się że wykwity są przez te kamyki, bo rośliny od początku podlewane są wodą destylowaną, a torf wydawał się być całkiem niezłej jakości. Wrzucę kilka zdjęć i mam pytanie, co z tym zrobić? :P Roślin tam jest naprawdę sporo, a większość to małe siewki. I jeszcze jedno pytanie, rośliny w ostatnim czasie straciły kropelki. Widać to szczególnie na Spatulatach, jedna wygląda jakby umierała. Oświetlenie raczej nie jest tu problemem, bo wszystkie rośliny poza rosną bez problemów, a temperatura w wynosi średnio 25 stopni.

Aktualne zdjęcia:

06c26c6b28.jpg

f3f968e4f2.jpg

55a19cbfe1.jpg

fd24c5449f.jpg

743a61b7f7.jpg

A tak wyglądały wcześniej :P

3f2100e1e4.jpg

c01d9fc6d5.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

... kupiłem w Castoramie jakiś gruboziarnisty żwir który tak naprawdę wygląda jak małe kamyki. Przy tłustoszach podłoże to mix torfu z tymi kamykami, same tłustosze rosną całkiem nieźle, ale pojawił się problem z rosiczkami sąsiadującymi z tłustoszami. Dodatkowo praktycznie na powierzchni całego akwarium pojawiły się wykwity soli. Wydaje mi się że wykwity są przez te kamyki, bo rośliny od początku podlewane są wodą destylowaną, a torf wydawał się być całkiem niezłej jakości. ...

Przepłukałeś kamyki?

Odnośnik do odpowiedzi

... przesadzę wszystko do innego akwarium już bez kamyków i mam nadzieję że będzie po problemie, dzięki.

Nie rezygnuj z dodatku kamyków pod tłustosze (oczywiście po przepłukaniu), w samym torfie będą miały za mokro.

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, wiem :P tłustosze na razie przeniosę z tym w czym rosną do doniczek. Drugie akwarium jest nieco większe więc zostawię dla nich miejsce i posadzę już na skałce jeśli takową uda mi się gdzieś zakupić.

Odnośnik do odpowiedzi