Tomek79 Napisano 26 Stycznia 2015 Share Napisano 26 Stycznia 2015 Podrzucam link o doświetlaniu w którym dokładnie wyjaśniono, że rośliny potrzebują zarówno światła w zakresie fal czerwonych jak i niebieskichDoświetlanie roślin Dość ciekawy opis, myślę, że wielu początkującym i nie tylko wiele wyjaśni w kwesti doświetlania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 26 Stycznia 2015 Share Napisano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Idąc dalej off-topem to mam pytanie, czy czasem od zimnej barwy rośliny nie będą miały bardziej zwartej budowy? (ja się nie znam, tylko tak snuje teorie) Tomek79, czytałem ten artykuł, faktycznie przydatny Jak mamy tak dalej gadać o oświetleniu to może w innym temacie? Edytowane 26 Stycznia 2015 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 26 Stycznia 2015 Share Napisano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Moim zdaniem tu nie ma co eksperymentować, Internet jest pełny takich eksperymentów. Nie od dzisiaj wiadomo, ze do wzrostu rośliny lepiej nadaje się świetlówka o barwie 6500K (mówię o dostępnych w sklepie dla standardowego użytkownika kompaktach) a barwa ciepła biała 2700K - 3500K jest dobra ale do pobudzania kwitnienia rośliny. Temat dotyczył roślin kiełkujących, dlatego proponowanie ciepłego światła wydaje mi się bezzasadne, nawet jeżeli to tylko malutka świetlówka kompaktowa. Rozumiem Cefalotusie, że nie wierzysz, że taka mała świetlóweczka da i zmieni cokolwiek, ale skoro już coś kupować to lepiej wybrać najlepszą opcję, a nie zaświecić byle co, byle się paliło To tyle z mojej strony Edytowane 26 Stycznia 2015 przez biedronkaoo7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 26 Stycznia 2015 Share Napisano 26 Stycznia 2015 Zgadza się biedronko, tylko że Maciek86 kupił źródło światła o barwie niebieskiej i dlatego Cephalotus zaproponował dokupienie czegoś w czerwieni. Sam doświetlam też m.in. Philipsem Tornado 32W 6500K jestem bardzo zadowolony z tej świetlówki i mogę śmiało polecić ją Maćkowi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 26 Stycznia 2015 Share Napisano 26 Stycznia 2015 Tomku przeczytaj jeszcze raz, raczej Cephalotus zaproponował tylko zwykłą ciepłą ale jeśli ma brać niebieską to wtedy też czerwoną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cupra111 Napisano 26 Stycznia 2015 Share Napisano 26 Stycznia 2015 Podsyłam nam wszystkim do poczytania o doświetlaniu - jest tu w zasadzie wszystko na ten temat: http://tropicjungle.blox.pl/tagi_b/353239/doswietlanie.html pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek86 Napisano 26 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2015 No to ja jako początkujący czy nawet raczkujący w temacie już się pogubiłem... Niestety z racji tego że jestem jak to się w ładnie mówi "w gorącej wodzie..." zakupiłem taką a nie inną żaróweczkę. I jak na razie taką właśnie doświetlam moje roślinki (tzn. wysiane nasionka i małą muchołówkę). Żarówka jest 60W i ma 4500K zobaczymy co z tego wyjdzie i czy w ogóle cokolwiek wzejdzie z tych nasionek (chociaż ja innej opcji nie dopuszczam!!!!). Mam nadzieje że moje światełko nie uczyni żadnej szkody moim roślinkom a tylko im pomoże. Na przyszłość bardziej rozważnie będę podchodzil do zakupów. Trzymajcie kciuki... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 26 Stycznia 2015 Share Napisano 26 Stycznia 2015 Ogrom paneli, żarówek i taśm ledowych do oświetlania roślin ma znaczącą przewagę barwy czerwonej (w stosunku 3:1, 5:1 cz:n). Gdyby zimna barwa światła była tak pożądana, podejrzewam że stosunek ilościowy barw byłby odwrotny. Co o tym myślicie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 27 Stycznia 2015 Share Napisano 27 Stycznia 2015 Widzicie, to się nazywa rozruszać temat. Moim zdaniem tu nie ma co eksperymentować, Internet jest pełny takich eksperymentów. Temat dotyczył roślin kiełkujących, dlatego proponowanie ciepłego światła wydaje mi się bezzasadne, nawet jeżeli to tylko malutka świetlówka kompaktowa. Rozumiem Cefalotusie, że nie wierzysz, że taka mała świetlóweczka da i zmieni cokolwiek, ale skoro już coś kupować to lepiej wybrać najlepszą opcję, a nie zaświecić byle co, byle się paliło To tyle z mojej strony Poproszę o jeden przykład takiego eksperymentu, ja bardzo chętnie sobie go przeczytam i przeanalizuję. Lubię takie rzeczy. Masz rację, jak już coś robić, to robić porządnie, a jak po łepkach, to niech to chociaż dobrze wygląda. Nie wierzę, aby jedna mała świetlóweczka mogła zmienić coś na tyle, aby to miało znaczenie, doświadczenie mnie tego nauczyło. A podstawy ku temu mam takie, że zastosowanie 2 x 40W z wysokości 60 cm nad roślinami dało tyle, co wcale. Kiedyś te świetlówki były takie grube, dzisiaj mają chyba 36W i są cienkie. Dlatego teraz nie marnuję już pieniędzy na takie bezsensowne doświetlanie, co to nie przynosi efektu. Oczywiście sprawa miałaby się inaczej, gdybym mógł zawiesić świetlówki niżej, ale nie mogłem i nie będę mógł raczej (za długo by tłumaczyć). Tomku przeczytaj jeszcze raz, raczej Cephalotus zaproponował tylko zwykłą ciepłą ale jeśli ma brać niebieską to wtedy też czerwoną To właśnie była rada praktyczna. Czyli jak coś robić porządnie, to właśnie tak. Ogrom paneli, żarówek i taśm ledowych do oświetlania roślin ma znaczącą przewagę barwy czerwonej (w stosunku 3:1, 5:1 cz:n). Gdyby zimna barwa światła była tak pożądana, podejrzewam że stosunek ilościowy barw byłby odwrotny. Co o tym myślicie? Wydaje mi się, że ma to ścisły związek ze zdolnością chlorofilu do absorpcji czerwieni i niebieskiego. Dla tego pierwszego procentowo jest mniejszy jak dla niebieskiego, stąd też, aby wykorzystać maksymalnie oba zakresy fal maksymalnie, muszą być w odwrotnej proporcji do ich pochłanialności przez chlorofil, czyli tak jak to opisałeś. Natomiast czy same stosunki są odpowiednie, nie mam pojęcia. Zapewne ktoś to doświadczalnie zoptymalizował... Coś tam kiedyś czytałem, że rośliny lubią światło w zakresie 4000-6500K. Może, nie wiem, nie eksperymentowałem. Natomiast nie do końca rozumiem jak ktoś pisze, że najbardziej korzystne dla roślin są barwy ze spektrum czerwonego, po czym pisze, że najlepszy zakres temperatury światła jest jak napisałem. Dla mnie to nie ma sensu, ale ja jestem ograniczony, więc wszystkiego rozumieć nie mogę. mrDIIL - zwarcie roślin zależy od wielu czynników. U roślin bardziej rozetowych, będzie zależeć od natężenia światła. Od roślin rosnących do góry, będzie zależeć od czynników stresujących jak wiatr, czy dotyk, który wymusi na nich bycie bardziej zwartym, sztywnym, skupionym. Pogromcy Mitów robili pod tym kątem eksperyment i wrzeszczenie na roślinę działało lepiej na jej wzrost, jak ciepłe i ciche słówka. Tak samo dotykanie działało pozytywnie, o ile mechanicznie nie uszkadzało rośliny. Skąd się to wzięło, że rośliny, nie lubią dotyku? NIE WIEM. Może ludzie je zwyczajnie szarpali, zamiast lekko głaskać i potrząsać. Ja tam swoje dotykam, głaszczę, dmucham na nie i mają to gdzieś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek86 Napisano 28 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2015 Przebijając się trochę przez ostatnie posty dotyczące oświetlenia wracam do tematu mojego raczkowania w świecie roslin mięsożernych :-) Z racji swojego zawodu i codziennego kontaktu z dużą ilosią osób mogę się pochwalić otrzymaniem od jednej ze swoich pacjentek kilku drobnych, malutkich gemmae Drosera Scorpioides Nie ukrywam że byłem zardzo zadowolony że będę mógł powiększyć swój mały "ogródek". Roślinki oczywiście wysiałem od razu po przyjściu do domu. Napiszcie mi proszę jak szybko mogą kiełkować roślinki z takiej postaci. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 Prezenty od pacjentek... jaki ten kraj skorumpowany Roślinki powinny pojawiać się +/- po dwóch tygodniach. By kiełkowały doniczki muszą cały czas stać w wodzie, u Ciebie widać suszę w tej kuwecie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek86 Napisano 28 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2015 Nie ma co się śmiać tylko trza się cieszyć Co do suszy to torf najpierw wymieszałem z wodą w wiaderku i nałożyłem do doniczek. Później dokładnie zrosiłem powierzchnie wodą wstawiłem doniczki do podstawki i zalałem wodą na około 2 cm. Po 1h połozyłem delikatnie nasionka i utrzymuję stały poziom wody. Tak więc o suszy nie można mówić. Co to to nie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 Nie ma co się śmiać tylko trza się cieszyć Co do suszy to torf najpierw wymieszałem z wodą w wiaderku i nałożyłem do doniczek. Później dokładnie zrosiłem powierzchnie wodą wstawiłem doniczki do podstawki i zalałem wodą na około 2 cm. Po 1h połozyłem delikatnie nasionka i utrzymuję stały poziom wody. Tak więc o suszy nie można mówić. Co to to nie O braku wody napisałem wnioskując ze zdjęć które wstawiłeś, kuweta ewidentnie pusta Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek86 Napisano 28 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2015 O braku wody napisałem wnioskując ze zdjęć które wstawiłeś, kuweta ewidentnie pusta Chyba po prostu zdjęcia tak wyszły, ale słowo że dbam aby zawsze woda w kuwet była. Sprawdzam dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Mam nadzieję, że teraz wszystko będzie jasne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalniaczekk Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 Też zamierzam wysiac dziś rosiczki powodzenia i czekam na dalsze aktualizacje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi