mati123 Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 Cześc, jestem nowy i mam pytanie. czy można kupić np nasiona rosiczek ktore wystepują w polsce, wyhodować a następnie wysaadzić przy jakichś bagnistych terenach? co o tym myślicie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 Myślimy, że to niezgodne z prawem, a do tego sposób w jaki to opisujesz, nie wróży nawet sukcesu. Więc może wyrzuć pomysł z głowy i zajmij się samą hodowlą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati123 Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2015 kurcze jak miło , odrazu się odechciewa jak taki ktoś jak ty napisze takie niemiłe komentarze , napisalem jestem nowy, z tym tematem nie jestem zbytnio zapoznany, chciałem się poprostu dowiedzieć ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 kurcze jak miło , odrazu się odechciewa jak taki ktoś jak ty napisze takie niemiłe komentarze , napisalem jestem nowy, z tym tematem nie jestem zbytnio zapoznany, chciałem się poprostu dowiedzieć ... Spoko, bez spiny, siać na własną rękę nie należy, tutaj szerzej o problemie: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...;hl=introdukcja . Po większości takich terenów w kujawsko-pomorskim chodzę, więc jak znajdę to i tak powyrywam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 Hej! Nie pierwszy raz pojawia się dyskusja na ten temat na forum. Wydaje mi się, że problemem może być na wstępie - samo nazewnictwo zjawiska polegającego na wprowadzaniu gatunku do jakiegoś obszaru, przez co wielu ludzi, nie może znaleźć dobrych tematów na łamach forum. Zjawiskiem/czynnością tą nazywamy "introdukcją", a tutaj jest bardzo fajny temat: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...;hl=introdukcja Swoją drogą, świetnym pomysłem byłoby wprowadzenie zakładki "introdukcja w Polsce" na przykład w dziale: "Literatura i opracowania naukowe", gdzie dobrze byłoby opisane, co to jest, jak to działa, kto może to robić, a przy okazji, osoba zajmująca się zawodowo introdukcją, mogłaby prowadzić piękne wpisy i galerię zdjęć z prac podczas introdukcji i dalsze losy nowego ekosystemu. Jeżeli chodzi o mnie - to uważam że proces introdukcji dzieje się samoczynnie i rośliny wykorzystują do tego celu, żywioły, zwierzęta oraz inne rośliny - na to nie mamy wpływu a i procent skuteczności pomyślnie przeprowadzonej introdukcji jest niewielki. Jednak działanie zamierzone i umyślne - jest po prostu głupie. Bo to tak, jakby ktoś wywiózł człowieka do lasu, a człowiek by przeżyć może cały las wyciąć w pień. Nie wiemy jakie będą tego skutki - więc nie bawmy się w Boga. Pozdrawiam Kropeleczki_roseczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi