B-52 Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Chciałbym aby ktoś kokretnie doradził bo sam już nie wiem. Mam w terra sylvania grolux i aquastar. Zastanawiam się nam wyrzuceniem aquastar i włożeniem drugiego groluxa. Zauważyłem,że pod groluxem rosiczki się zakoloryzowały jak i tłustosze,a cephalotus dalej zielony. Nie wiem czy mocniejszą aquastar kupić czy grolux. Mam teraz grolux30W aquastar18W I tą 18-ke nie wiem na co wymienić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Na drugiego grolxa 30W Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 2 Lutego 2015 Autor Share Napisano 2 Lutego 2015 Zapomniałem jeszcze wspomnieć o daylight,ale czy ja wiem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Grolux to świetlówka typowo roślinna, ale dla pełnego spektrum zalecana jest kombinacja świetlówek różowej i białej. Ja wymienił bym owszem tą 18w na 30w ale o barwie światła 6500k. Z tym że jak zadowalają Cie osiągnięcia Groluxa to po co kombinować Grolux Rządzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 2 Lutego 2015 Autor Share Napisano 2 Lutego 2015 Dokładnie tak. grolux różowy,a aqustar biały i tu jest dylemat. Jak włożę jeszcze jednego groluxa to pod okno zaczna mi się schodzić alfonsi może po prostu ten aquastar jest za słaby? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Używałem Grolux i Aquastar, po czym zamieniłem Aquastar na Sylvania luxline 6500K i nie jest najgorzej. Ale tak się zastanawiam, że może bym dołożył 2 groluxa, bo widzę że dokkrb ma same groluxy i rosiczki fajnie wyglądają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 2 Lutego 2015 Autor Share Napisano 2 Lutego 2015 Mi najbardziej chodzi o cefala Jak długo masz te świetlówki? Ja mam rok czasu. Szukam opinii z takiego okresu bądź dłuższego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Szukam opinii z takiego okresu bądź dłuższego Hej! Mam dwa pojemniki założone ok.rok temu, więc jeśli mogę doradzić, to najlepszym sposobem jest dorzucenie kolejnej 30W grolux i zostawienie 18W aquastar. Bez względu na moc oświetlenia i różne kombinacje świetlówek (a mam 2x36W i 4x24W) - cefal zawsze był zielony. Za wybarwienie się roślin, nie tylko odpowiada barwa i moc, więc w terrarium, bez zapewnienia odpowiedniej amplitudy temperatur z purpurowym cefalem można się pożegnać. Jednak to roślina na pełne słońce lub na bardzo dobre warunki. Mi się nie udało i powędrował do doniczki i na parapet Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 2 Lutego 2015 Autor Share Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) Chyba tak zrobię. Ładnie się rozrósł i powoli osiagam to co chciałem jeżeli chodzi o wizualność terra Zamawiam w takim razie świetlówkę grolux30W jeszcze jedna. Choć do groluxa polecana jest daylightstar. Choć też może lepsza będzie do groluxa luxlineplus 865 temperatura barwowa: 6.500K,strumień świetlny: 2400 lm? Im głebiej w to wchodze tym głupszy jestem Edytowane 2 Lutego 2015 przez B-52 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi