StachuRosja Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) Zakupiłem sobie nową kapturnicę do kolekcji. Podejrzewam ze to jest "Saracenia Eva". Dużo o nich czytałem już od długiego czasu. Posiadam cztery kapturnice, ta jest 5. Aktualnie zimuje z innymi kapturnicami. W kwietniu mogę ją wybudzić (minie minimalny czas). Zdjęcia są mocno ścięte ze względu na to,że przed przycięciem warzyły po 3 MB. Edytowane 5 Lutego 2015 przez Cephalotus Proszę stosować zasady poprawnej pisowni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 5 Lutego 2015 Autor Share Napisano 5 Lutego 2015 2 zdjęcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 Po zdjęciach widać,ze ręce ci się trzęsły z emocji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) To raczej nie jest Eva. Trzeba poczekać do wiosny aż pokaże cechy charakterystyczne dla danego kultywaru. A i na przyszłość - jeśli chcesz się pochwalić swoim okazem, dowiedzieć się, jaki to kultywar, zamieszczaj wyraźne zdjęcia, a nie takie "cuś". Kalkulatorem robi się dziś lepsze fotki. Edytowane 5 Lutego 2015 przez Masiol Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 To raczej nie jest Eva. Trzeba poczekać do wiosny aż pokaże cechy charakterystyczne dla danego kultywaru. A i na przyszłość - jeśli chcesz się pochwalić swoim okazem, dowiedzieć się, jaki to kultywar, zamieszczaj wyraźne zdjęcia, a nie takie "cuś". Kalkulatorem robi się dziś lepsze fotki. Trochę nieładnie krytykować możliwości techniczne czy finansowe użytkowników. Nie każdy ma supertelefon. Czym mógł, tym zrobił. Co do kapturnicy, faktycznie trudno powiedzieć. Raz, że jest niewybarwiona, dwa że nie wiadomo, czy to jej docelowy kształt liści. Mnie na tę chwilę najbardziej przypomina S. 'San Giant' - w dużym uproszczeniu krzyżówka S. flava x purpurea. Inny, znacznie bardziej popularny kultywar będący połączeniem obu gatunków to S. 'Catesbaei'. Dużo słońca od wiosny i latem zgłoś się do identyfikacji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 Serio nie wiem gdzie widzisz krytykę możliwości finansowych użytkowanika? Nadinterpretacja i szukanie problemu na siłę też nie jest fajne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 Serio nie wiem gdzie widzisz krytykę możliwości finansowych użytkowanika? Nadinterpretacja i szukanie problemu na siłę też nie jest fajne. "Kalkulatorem robi się dziś lepsze fotki". Zastanów się nad tą wypowiedzią i postaraj się ją powiązać z moją uwagą. Kultura chyba obowiązuje na forum? Bo jeśli nie, to przepraszam za zwrócenie uwagi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snello Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 Może się mylę ale ta kapturnica nie wygląda mi na ,San Giant' a akurat mam taką i nie przypomina mi tej ze zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 6 Lutego 2015 Autor Share Napisano 6 Lutego 2015 Może się mylę ale ta kapturnica nie wygląda mi na ,San Giant' a akurat mam taką i nie przypomina mi tej ze zdjęcia. san giant też posiadam i jej nie przypomina nawet kształt się nie zgadza Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 6 Lutego 2015 Share Napisano 6 Lutego 2015 san giant też posiadam i jej nie przypomina nawet kształt się nie zgadza Z popularnych marketowych odmian innym typem może być np. S. 'Barbapapa'. Myli tylko zielone ubarwienie. Wciąż jestem za tym aby poczekać na pełnię sezonu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 6 Lutego 2015 Share Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) Na pewno nie jest to Eva, San Giant, Catesbaei - to są nazwy konkretnych klonów krzyżówek, o konkretnych cechach, nie widzę ich u tej rośliny, kształt kielichów ta roślina ma wydaję się wystarczający na to, żeby to stwierdzić . Barbapapa na 90% też nie, gdyż słabe wybarwienie z powodu zbyt małej ilosci światła w tym przypadku poszłoby w parze z wytwarzaniem lisci typowo asymilacyjnych. Ta roślina została sprowadzona z Holandii bez wątpienia, duże kielichy pochodzą jeszcze z tego okresu 'bujnego wzrostu' zapewne. Faktycznie trzeba by poczekać do wiosny, wystawić na słońce i sprawdzic jak będzie reagować i jakie będą nowe kaptury. Lepsze zdjęcia też by pomogły - jeśli tak dużo one ważą to może da się coś więcej wycisnąć z aparatu/ telefonu, polecam robić zdjecia w najlepiej oswietlonym miejscu, np na dworze, pomajstrowanie z ISO, jesli takie coś masz w opcjach, wtedy wykluczy się ilość 'szumów' , mozna użyć flesha, jeśli jest takowy . Na chwilę obecną mogę powiedzieć, że jest to albo bardzo niekształtny i niewybarwiony Vogel, albo jakaś nowa, zielona hybryda, o której nie mam pojęcia, albo coś z jednej z 'hurtowni holenderskich' , które puszczają w świat różne hybrydy, których nie chce im się nawet nazywać, więc zostają one po prostu hybrydami . Na razie nazwij ją po prostu hybrydą i poczekaj do wiosny, ew. zamieść lepsze zdjęcia Pozdrawiam Edytowane 6 Lutego 2015 przez Nwankwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi