Hesperyda Napisano 6 Lutego 2015 Share Napisano 6 Lutego 2015 Przyjechałam do domu i zobaczyłam że głupie robale - ziemiórki zjadły mi muchołówkę 'Crocodile'. Nie była wcale taka mała, najdłuższy liść miał tak na oko z 4 cm. W związku z tym że jeszcze coś z niej zostało zastanawiam się co zrobić. Wsadzić ją do jakiegoś czystego podłoża czy może zrobić sadzonki liściowe odrywając od samej 'skóry'? Nie mam dużego doświadczenia z muchołówkami i nie wiem jak bardzo może być jej stan krytyczny z którego jest w stanie się odrodzić. Na razie ten kikut opłukałam z podłoża oraz robali i lekko zakopałam w wilgotnym torfie żeby nie wysechł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Nie jest z nią tak źle. Mocne zimowanie sprowadza czasem rośliny do podobnego stanu. Na Twoim miejscu obmyłbym ją delikatnie wodą, spryskał insektycydem, posadził w świeżym podłożu. Skoro już przesadziłaś to po prostu spryskaj insektycydem. Nie jestem wielkim miłośnikiem tego kultywaru, ale ponieważ jest bardzo rzadki i dość wartościowy, umieściłbym go pod lampą. Najpewniej przeżyje, choć może trochę gorzej rosnąć w sezonie 2015. Wiele razy już obserwowałem taki regres w możliwościach rozrostu, spowodowany ciężkimi przejściami podczas zimowania. Dużo zdrowia dla Twojego krokodyla! Fajnie by było, gdybyś dała znać za jakiś czas co jest grane. ( : Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 7 Lutego 2015 Autor Share Napisano 7 Lutego 2015 Dzięki za rady! Tak też zrobię. Tylko mam mały problem. Pewnie chodziło o to żeby zostawić ją w chłodnym miejscu i doświetlać? A ja mam do wyboru chłodne i dość ciemne miejsce lub doświetlanie w temperaturze około 18-20* w innym miejscu. Czy jeśli postawię ją w tym cieplejszym miejscu to zgnije? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Była zimowana od listopada lub grudnia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 7 Lutego 2015 Autor Share Napisano 7 Lutego 2015 Tak od listopada do teraz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 To może ja odpowiem śpiewająco: https://www.youtube.com/watch?v=NPQOOMzarr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 10 Lutego 2015 Share Napisano 10 Lutego 2015 Uuu... Chyba za bardzo Ci pozazdrościłem tego kultywaru Ale powiem Ci, że rok temu miałem podobną sytuacje, podczas zimowania miałem atak robaków i muchołówka wyglądała jak martwa, ale po przesadzeniu do nowego podłoża i postawieniu w słoneczku, odżyła jakby nic się nie stało Więc wydaje mi się, że nawet za bardzo nie odczuje tego ataku i odżyje szybciutko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 10 Lutego 2015 Share Napisano 10 Lutego 2015 Jaka to była odmiana? W przypadku mocno "udziwnionych" kultywarów niestety rzadko traumy nie dają żadnych konsekwencji w kolejnym sezonie, choć oczywiście mam nadzieję, że w tym przypadku będzie inaczej. ( : Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 10 Lutego 2015 Share Napisano 10 Lutego 2015 W sumie masz rację, ja taką sytuację miałem z Dionea muscipula 'Big Mouth', a to nie jest tak (jak to napisałeś) "udziwniony" kultywar jak 'Crocodile', ale mimo wszystko uważam, że roślina gdy złapię teraz trochę światła, nowe podłoże i w ogóle, to ruszy z kopyta Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 10 Lutego 2015 Autor Share Napisano 10 Lutego 2015 Zdziwiłam się że ziemiórki są w stanie zjeść taką muchołówkę. Niby się mówi, że one szkodzą tylko siewkom a tu przekonałam się że jednak nie. Często też mi podgryzały liście tłustoszy te które stykały się z podłożem. Teraz moja 'Crocodile' stoi pod świetlówkami, mam nadzieję że z tego wyjdzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 10 Lutego 2015 Share Napisano 10 Lutego 2015 Już po tym jak mi pozjadały parę tłustoszy dotykających i nie dotykających liśćmi podłoża wiem, że do wszystkiego są zdolne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 10 Lutego 2015 Share Napisano 10 Lutego 2015 ale mimo wszystko uważam, że roślina gdy złapię teraz trochę światła, nowe podłoże i w ogóle, to ruszy z kopyta Pokazałbym Ci jak wyglądała po sezonie 2014 'Louchapates', która miała ciężką zimę 2013/14, niestety nie mam zdjęcia, ale być może mi uwierzysz, gdy napiszę, że jej rozmiar był zredukowany do połowy wcześniejszego, a to nie jedyny taki przypadek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 8 Lipca 2015 Autor Share Napisano 8 Lipca 2015 Kończąc temat, niestety moja 'Crocodile' nie przeżyła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi