Skocz do zawartości

Nowe roślinki, ocena

Migdek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, właśnie rozpoczęłam przygodę kupując jedną muchołówkę i jedną kapturnice, które mnie z daleka wołały ze stoiska z kwiatami w pewnym kafuowym markecie niczym głosy w głowie psychopaty...

Gdy już wróciłam ze zdobyczą do miejsca zwanego domem, położyłam je dumnie na parapet tańcząc przy tym taniec zwycięstwa rodu plemienia mego, aby sąsiedzi z przeciwnego bloku widzieli że na oknie mi stróżują mięsożerne stworzenia...

Po tym wszystkim, oddając im hołd, wróciłam do ekranu elektronicznego by się Was, bracia, miłośnicy tychże roślin, wypytać o opinie na temat mych zdobyczy.

Dodaję więc zdjęcia byście mogli w postach liczących setki słów się wypowiedzić co i jak byście zrobili :)

Dodatkowo dodaję fotkę, z kaufowym opisem ich pielęgnacji....

post-6972-1423305146_thumb.jpg

post-6972-1423305163_thumb.jpg

post-6972-1423305171_thumb.jpg

post-6972-1423305178_thumb.jpg

post-6972-1423305183_thumb.jpg

post-6972-1423305188_thumb.jpg

Edytowane przez Migdek
Odnośnik do odpowiedzi

hmmm.... umiarkowane podlewanie i półcień dla kapturnicy? nie brzmi to sensownie.

Ogólnie obecnie nie jest zbyt dobry czas na zakup muchołówek i kapturnic - jedna i druga powinna teraz zimować.

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie ten opis na doniczce, to chyba standardowo na każdym kwiatku naklejają...

Na parapecie mam około 10-12 stopni. W pokoju około 18-20, ale przy samym oknie jest zimniej. Mam nadzieję, że to dobra temperatura, chociaż do kwietnia. W innych pomieszczeniach temperatura jest wyższa.

Myślę, że trochę im lepiej u mnie niż w sklepie, w cieniu.

A na temat samej roślinki co możesz powiedzieć? :)

Edytowane przez Migdek
Odnośnik do odpowiedzi

Ta nalepka mówi o tym, że to tego kogoś kto nakleja takie nalepki na doniczkach z owadozerami powinno się trzymać w półcieniu i umiarkowanie podlewać, a nie te rośliny.

Hehehe się uśmiałam... :D I jeszcze w piwnicy :D

No ok, trochę offtopic, ale jakieś podpowiedzi odnośnie roślinek?

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że ten parapet 10-12 stopni będzie ok. Taka temperatura, że może jeszcze w niej pozimują, a jak nie zdecydują się na sen to też im nie zaszkodzi. Ale na podwórko ich nie wystawiaj (ja swoje w tym roku zimuję na balkonie :P). Wyglądają dość "soczyście" (ja tak mówię na rośliny, które aktywnie rosną i ani trochę nie wyglądają na zimujące), więc nie ryzykowałabym nawet lekkiego mrozu. No, a poza tym uprawa jak w tematach z dziale "opisy roślin". Polecam zajrzeć, na pewno wiele się rozjaśni.

A roślinki wyglądają zdrowo.

Odnośnik do odpowiedzi

Spożywać na pewno jej nie powinieneś to wiadomo :D Reszta opisu z doniczki ... bez komentarza :) Co do samego zakupu, jak wcześniej zostało wspomniane, nie jest to dobra pora :/ Rośliny powinny stać teraz w temperaturze około 8-10*C jeszcze z miesiąc. Osobiście bym wrzucił muchołówkę na chociaż 4 tygodnie do zimowania, bo w tych wszystkich kauflandach i innych leroyach, rośliny nie znają takiego pojęcia.

Odnośnik do odpowiedzi