ledenika Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Witam Zastanawiam się nad zakupem tej szklarenki: http://allegro.pl/mini-szklarenka-ziemia-k...5081393471.html Czy nie będę miała problemów z hodowlą tych rosiczek: - drosera aliciae - drosera anglica - drosera nidiformis pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Żadna z wymienionych rosiczek nie wymaga do uprawy wysokiej wilgotności, a takowa na pewno będzie w szklarence. W dodatku jeśli to typowa D. anglica to wymaga zimowania. Do wysiewu nasion może być to nieco pomocne, choć nie niezbędne. Należy tylko unikać mocnego słońca, bo w środku wszystko się może ugotować. Osobiście bym odpuścił Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ledenika Napisano 17 Lutego 2015 Autor Share Napisano 17 Lutego 2015 Dziękuję za odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 Na początku mojej przygody z owadożernymi używałem tego typu "szklarenek". Do kiełkowania tak jak napisał hddk spełniają swoją rolę, później bywa już gorzej. Brak systemu wentylacji (w mojej były tylko dwa przesuwne lufciki 2x1cm) powoduje duże zapleśnienie i powstawanie glonów. W okresie wiosenno-letnim niestety temperatura wewnątrz jest za wysoka, do tego straszny zastój powietrza... większość roślin mi padła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi