Iskra Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Zacząłem pracę nad prototypem nowego urządzenia. Będzie to ulepszona wersja sterownika opisanego w tym temacie Poza automatyczną regulacją wilgotności będzie także sterowanie oświetleniem (włącz i wyłącz o konkretnej godzinie), temperaturą (by nie była ona zbyt niska) i ewentualnie opcja wejścia sterownika w tryb zimowania czyli utrzymywanie niskiej temperatury. Myślałem także nad wykorzystaniem czujników wilgotności gleby. Planuję stworzyć interfejs użytkownika w postaci programu na PC więc wszystkie wielkości będą programowalne za pomocą USB. Sterownik będzie także wiedział która jest godzina niezależnie od tego czy jest włączony czy też nie więc po ponownym uruchomieniu nie straci rachuby czasu w razie awarii zasilania Poniżej zdjęcie przedstawiające to co mam do tej pory. Zobaczymy co z tego będzie. Prosiłbym o rady doświadczonych osób z forum dotyczące tego co taki sterownik powinien jeszcze potrafić Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez Iskra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Fajny projekt, jakbym umiał też bym kombinował w takim kierunku. A że nie umiem to pozostaje patrzeć jak ktoś mądrzejszy robi Możesz jeszcze dodać wentylator, który będzie uruchamiany przez sterownik np. co godzinę na 5 minut żeby zastane powietrze wokół roślin rozruszać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi