Skocz do zawartości

Pomagajmy ptakom. Budki lęgowe

wolo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zachęcam do rozwieszania budek lęgowych dla ptaków w swojej okolicy.

Jeśli ktoś nie ma możliwości zrobienia samemu budek lęgowych zapraszam na pw. Tego roku zacząłem zajmować się robieniem budek lęgowych pod dane gatunki ptaków.

Jak ten temat jest niezgodny z regulaminem forum to bardzo przepraszam i w tym wypadku proszę o usunięcie tematu, a moderatora o poinformowaniu mnie, iż jest jest on nie zgodny.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  wolo napisał:
Jak ten temat jest niezgodny z regulaminem forum to bardzo przepraszam i w tym wypadku proszę o usunięcie tematu, a moderatora o poinformowaniu mnie, iż jest jest on nie zgodny.

Informuję, że z regulaminem forum w odniesieniu do działu Pub mało co jest niezgodne. (; Temat szczytny, dobry i pożyteczny. Skoro już przez gospodarkę leśną i wszechobecną urbanizację zniszczyliśmy ptakom pierwotne miejsca gniazdowania w postaci naturalnie starzejących się drzew, jesteśmy wręcz zobligowani do udostępnienia im substytutu, tym bardziej, że nowoczesne ocieplenia bloków zwykle mają możliwość gniazdowania tam, gdzie dobry smak i estetyczny dobór kolorów czyli głęboko w fundamentach. Fajny pomysł na wolny dzień, majsterkowanie jest ok. Dobrze by było, gdyby w przyszłości pojawiały się tu zdjęcia budek. (:

Odnośnik do odpowiedzi

salivan napisał:
Do kiedy najpóźniej/optymalnie wieszać budki lęgowe?

Niektórzy twierdzą, że powinno się je wieszać jeszcze jesienią. Dzięki temu ptaki będą miały okazję przyzwyczaić się do nich i zwiększy to prawdopodobieństwo, że zostaną zasiedlone wiosną.

Ja swoje najpóźniej wieszałem w kwietniu i jeszcze w tym samym roku były zasiedlone. Oprócz budek dla ptaków robiłem też budki dla nietoperzy. Zdarzało się, że zamiast ptaków moje budki zasiedlały szerszenie i myszy :)

Jeśli ktoś jest mało zorientowany w temacie, to powiem jeszcze, że budki lęgowe można wykonać nie tylko dla ptaków czy nietoperzy. Są też specjalne budki dla popielic, koszatek, żołędnic czy trzmieli :) W internecie możecie znaleźć szczegółowe informacje jakie typy są przeznaczone dla jakich gatunków, jakie powinny mieć wymiary i jak je wykonać.

Mi osobiście najbardziej podobają się takie z wydrążonego pnia i takie najbardziej lubię robić, wyglądaja bardzo naturalnie choć sporo pracy trzeba w nie włożyć.

Odnośnik do odpowiedzi

Okres lęgowy ptaków (wg przepisów prawa np. dotyczących wycinania drzew) zaczyna się 1 marca i trwa do połowy października. Zima jest najlepszym okresem do zakładania budek lęgowych, bo wtedy ptaki mają czas, żeby je zauważyć i ocenić, czy im się podobają i są dla nich przydatne. Tyle wyczytałam w gazetach ogrodniczych. Wydaje mi się, że spokojnie można jeszcze się pokusić o stworzenie ptasiego domu.

Wyczytałam też, aby nie wieszać budek lęgowych blisko karmników, żeby nie stwarzać zatargów terytorialnych. Najlepsza orientacja budki wedle stron świata to otworem na południowy wschód. Budka nie powinna być w cieniu, ale też nie w miejscu silnego nasłonecznienia. Ochroniona nieco od silnych wiatrów.

Budkę wieszamy 2-5 metrów nad ziemią (w zależności od gatunku ptaków), aby ochronić mieszkańców przed drapieżnikami, szczególnie kotami. Budka powinna się łatwo otwierać, żeby można było ją wyczyścić na jesieni. Jeśli np. ma otwierane wieczko, to można je zabezpieczyć "na haczyk" przed wiewiórkami.

Na tą chwilę ze mnie tylko teoretyk, ale i na praktykę przyjdzie czas :)

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

StachuRosja - Budki powinny mieć odpowiednie wymiary pod dane gatunki ptaków. Może to jest powodem, że nie zasiedliły Twojej budki.

Każdego typu budki są innych wymiarów.

Budki jakie robię sam:

Budka typu A/A1 ''Sikory'', ''Sokołowski'' zasiedlają:

Wszystkie sikory, muchołówka żałobna

i białoszyja, mazurek i wróbel

Różnią się otworem wlotowym. Typ A 3,5cm, typ A1 3cm

post-4918-1425923414_thumb.jpg

post-4918-1425923440_thumb.jpg

post-4918-1425923456_thumb.jpg

Typ B Szpak ''Sokołowski''

Budkę Typu B ''Szpak'' zasiedlają:

Szpak, pleszka, bogatka, modraszka, sosnówka, kowalik; rzadziej: dudek, dzięcioł pstry duży i średni, krętogłów, muchołówka żałobna, mazurek, wróbel i inne

post-4918-1425923605_thumb.jpg

Budkę Typu D ''Kawka'' zasiedlają:

Kawka, dudek, siniak, kraska, szpak; czasami: pustułka, dzięcioł czarny, dzięcioł zielonosiwy, włochatka i gągoł

post-4918-1425923806_thumb.jpg

Budkę Typu P ''Kopciuszek'' zasiedlają:

Kopciuszek, muchołówka szara, pliszka siwa, rudzik

post-4918-1425923878_thumb.jpg

Budka wisząca dla czyżyka:

post-4918-1425924302_thumb.jpg

I na koniec karmnik z budką lęgową:

Budka lęgowa dla małych ptaków otwór 3,5cm.

post-4918-1425924052_thumb.jpg

Edytowane przez wolo
Odnośnik do odpowiedzi