Skocz do zawartości

Pomagajmy ptakom. Budki lęgowe

wolo

Rekomendowane odpowiedzi

Świetne te budki !! Widać, że to profesjonalna robota a nie jakieś byle co :) Szczerze podziwiam i chęci i umiejętności :) Ile takich budek rocznie wieszasz ? No i pewnie musisz poszerzać terytorium wieszania ;)

Edytowane przez biedronkaoo7
Odnośnik do odpowiedzi

Budki rewelacja okej

Niedawno wygarniałem ze swoich ubiegłoroczne gniazda. W sumie mam trzy budki na działce. Wolałbym więcej, ale nie mam gdzie wieszać (za młode drzewka) a i tak już jedna z nich wisi na drzewie za płotem.

W ubiegłym roku we wszystkich gnieździły się ptaki tj. sikory bogatki (dwa lęgi), wróble i pleszka ogrodowa (bardzo ładny samczyk) w budce przeznaczonej dla szpaków. Uwielbiam je obserwować, jak się krzątają w sezonie lęgowym.

Marzy mi się lęg dudka, które widuję u mnie na działce kilkadziesiąt razy w roku, więc muszą gniazdować gdzieś w pobliżu... Przepiękne ptaki.

Odnośnik do odpowiedzi

Marzy mi się lęg dudka, które widuję u mnie na działce kilkadziesiąt razy w roku, więc muszą gniazdować gdzieś w pobliżu... Przepiękne ptaki.

Dudek potrzebuje budki o odpowiedniej wielkości i odpowiedniej średnicy otworu. Powieś taką, a zwiększysz prawdopodobieństwo zasiedlenia jej przez dudka.

Ja też taką powiesiłem, niestety nie mogłem jej odwiedzić w sezonie :( Jesienią okazało się, że była zasiedlona, ale czy to był dudek.........? Równie dobrze mógł to być jakiś inny gatunek, choć w tamtych okolicach dudka widuję.

Odnośnik do odpowiedzi