Skocz do zawartości

Budowa panelu LED

chroman91

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli sprawdzanie miernikiem nie wykaże gdzie jest błąd możesz spróbować zrobić tak:

post-1670-1438269688_thumb.jpg

Krokodylki są podłączone do nóżek kolorowych diód. W ten sposób biała dioda jest wyłączona z obiegu ale także ominiętych jest 8 lutów.

Efekt jest taki:

post-1670-1438269797_thumb.jpg

W ten sposób możesz sprawdzać po kolei wszystkie diody wraz z otaczającymi je lutami aż panel przestanie migać.

Oczywiście zakładanie i zdejmowanie kabelków trzeba robić na wyłączonym panelu ;)

PS.

Żeby zrobić zdjęcie włączonego panelu musiałem założyć okulary przeciwsłoneczne, inaczej blask diód był zbyt oślepiający.

Edytowane przez MarcinS
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 47
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Przepraszam za dopytywanie o być może banały, jednak ze zdjęcia nie wynika do których biegunów zostały podpięte owe krokodylki, poza tym, że nie mam bladego pojęcia czym owe krokodylki są :) Nie rozumiem jakim sposobem pojedynczy led może zostać wykluczony.

Mam kolejny problem i pytanie, jakie w związku z nim się nasuwa. Próbowałem poszukać zwarcia zgodnie z zaleceniem chromana, jednak zauważyłem, że miernik już nie zapala diód, tak jak to robił do tej pory. Baterię włożyłem dziś nową, a prób zapalania wykonałem niewiele. Chyba niemożliwe, aby bateria po tak krótkim czasie nie miała wystarczającego prądu. Ech, cały czas pod górkę. Co może być przyczyną? Czyżby miernik był zepsuty? (Diody dalej świecą)

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

krokodylek to jest coś takiego

http://allegro.pl/krokodylki-czerwone-i-cz...4978933283.html

Przydane żeby kabel gdzieś na chwilę przyczepić. Można dać sobie radę i bez niego, tyle że trudniej kabel przymocować.

Najlepiej połączyć np - z pierwszej diody z + trzeciej. Jeśli zrobisz źle to najwyżej wyłączysz z szeregu dwie diody. Jeżeli nowa liczba diód będzie w zakresie obsługiwanym przez zasilacz to nie ma problemu.

Schemat zrobiony na szybko:

post-1670-1438278586_thumb.jpg

Jeżeli tak połączysz jak sugeruję to prąd ma łatwiej przejść przez kabel niż przez diodę, stąd dioda dla której jest obejście się nie świeci.

Piszesz, że wcześniej przy stosowaniu miernika diody się świeciły a teraz nie. Możliwe że przedtem dotykałeś np. czarnym kablem od miernika do + diody a teraz do -. Spróbuj jeszcze raz czy dioda się świeci, jeśli nie to zmień biegunowość. Przy sprawdzaniu czy jest zwarcie miernik przepuszcza mały prąd przez kable pomiarowe stąd diody się lekko świecą, jednak musi być zachowana odpowiednia biegunowość.

Edytowane przez MarcinS
Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Ci za pomoc. Będę musiał poszukać takich krokodylków w pobliskim sklepie, bo z Allegro dotrą za kilka dni. Tak podejrzewałem, że obejście wyglądać powinno we wskazany przez Ciebie sposób. Obawiam się jednak czy nie zaszkodzi to diodom, bo driver przeznaczony jest do 12-18 diód. Na jednym odbłyśniku zamontowałem ich 12, więc świecić się będzie o jedna mniej niż zalecane. Czy to aby bezpieczne? Wolałbym po raz kolejny nie popalić wszystkiego :)

W kwestii biegunowości - trzymałem się stale tych samych kolorów, więc tu błędu nie popełniłem. Czerwony do ledowego plusa. Kontrolnie zamieniłem bieguny i diody również nie świeciły po zetknięciu z miernikiem.

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki zakres napięć obsługuje Twój zasilacz? Może jest tak: obsługuje minimum 12 diód, u Ciebie jest 12 ale kilka czerwonych, które mają niższe napięcie niż białe/niebieskie. Przez to całość wymaga mniejszego napięcia niż potrafi dać zasilacz? Przez to zasilacz może próbować dostosować właściwe napięcie ale bezskutecznie. Może by to tłumaczyło miganie diód?

Napisz ile masz diód każdego z kolorów i jakie napięcia obsługuje zasilacz.

Edit:

sprawdziłem u mnie co będzie jak wyłączę z szeregu zbyt dużo diód, poniżej zakresu obsługiwanego przez zasilacz: migają jak cholera.

Edytowane przez MarcinS
Odnośnik do odpowiedzi

Na 12 użytych do tej pory diód 6 jest czerwonych, 3 niebieskie i 3 białe.

A poniżej specyfikacja drivera:

12-18x1W Constant Current LED Light Driver Power Supply

Power: 12-18x1W

Input Voltage: AC 85-265V

Output Current: 300mA<±5%

Output Voltage: 35-58V

Working temp:0~40℃

Storage temp:-20~60℃

Conversion Efficiency: ≥80%

Odnośnik do odpowiedzi

Czerwone diody potrzebują ok 2,4V

6*2,4=14,4V

białe i niebieskie ok 3,2V

6*3,2=19,2v

razem 33,6V, czyli poniżej zakresu obsługiwanego przez zasilacz.

Możesz testowo dodać jedną białą/niebieską diodę żeby przekroczyć 35v?

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Marcinie - zrobiłem jak sugerowałeś i ledy świecą stałym światłem :) Zastanawiam się jednak jak w tej sytuacji rozwiązać sprawę brakującego leda. Przewidywałem bowiem użyć 1 driver na 1 odbłyśnik, czyli łącznie 4 drivery na panel. To już jednak mały problem - jakoś to podzielę.

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się że działa. Lubię rozwiązywać takie zagadki :)

Może zamiast 4x 12 diód uda się zrobić 3x 16? Zostanie jeden wolny zasilacz, z drugiej strony trochę więcej kabla zużyjesz żeby odpowiednio połączyć całość.

Edytowane przez MarcinS
Odnośnik do odpowiedzi

Terrarium ma na środku kratkę, więc odbłyśniki muszą być w ilości parzystej. Chyba jednak warto będzie dopchnąć ten 13-ty led do odbłyśnika. Kolejne pytanie, czy drivery mogę ze sobą połączyć plusami i minusami w taki sposób aby wystarczył 1 kabel zasilający dla tego panelu?

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, żeby zostawić 4 odbłyśniki ale zasilać 16 diód z jednego zasilacza. W ten sposób jeden zasilacz obsłużyłby jeden pełny odbłyśnik i 4 diody z kolejnego.

Czy można podłączyć więcej niż 1 driver pod ten sam kabel 230V? Ja bym się bał. Z drugiej strony jeżeli będziesz miał 4 zasilacze, każdy z osobnym kablem zasilającym, i te 4 kable włączysz do jednego przedłużacza to sumarycznie wyjdzie na to samo jakby były podpięte do jednego kabla. Mimo wszystko bym się bał bo z 230V nie ma żartów. Jak coś źle zrobisz przy diodach to najwyżej spalisz diodę, jak coś źle będzie przy 230V to diody mogą się spalić razem z całym domem. Myślę, że powinieneś zapytać elektryka czy tak się da podłączyć.

Odnośnik do odpowiedzi