Tomasz1997 Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 Witam. Jestem nowy na tym forum. Mam pytanie a mianowicie czy po 23 dniach od wysiewu nasion mogły wykiełkować tylko 2 sztuki z ok 100 sztuk nasion ? Proszę o odpowiedzi. Rosiczka to drosera natalensis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 Tak, jak poczekasz jeszcze kilka tygodni to myślę, że będziesz miał multum siewek. A nasiona to w ogóle są świeże? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziedzic Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 Zależy od tortu, światła i wilgotności. Raz popełniłem błąd i na czysty toru wysłałem nasiona kusturicy, darlinghtoni, rosiczki dwudziestej i muchołówki amerykańskiej. Wyrosło tylko 5 muchołówek radziłbym ci czekać, czekać i jeszcze raz czekać, gdyż to sport dla wytrwałych . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 dziedzic napisał: Zależy od tortu, światła i wilgotności. Raz popełniłem błąd i na czysty toru wysłałem nasiona kusturicy, darlinghtoni, rosiczki dwudziestej i muchołówki amerykańskiej. Przepraszam za offtop, ale nie podejrzewałam Emira Kusturicy o wydawanie nasion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salivan Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 (edytowane) Muchołówka potrzebuje srtatyfikacji,więc jeśli tego nie zrobiłeś to prawdopodobnie dlatego wykiełkowało ci kilka sztuk niezależnie od torfu itp.Co do reszty nie wypowiem się bo nie miałem do czynienia. Edit. Kropko chyba chodziło o kapturnice Jeśli tak to ta sama sytuacja co z muchołówką Edytowane 25 Lutego 2015 przez salivan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 salivan napisał: Muchołówka potrzebuje srtatyfikacji,więc jeśli tego nie zrobiłeś to prawdopodobnie dlatego wykiełkowało ci kilka sztuk niezależnie od torfu itp.Co do reszty nie wypowiem się bo nie miałem do czynienia. Edit. Kropko chyba chodziło o kapturnice Jeśli tak to ta sama sytuacja co z muchołówką Jeśli dobrze się domyślam nazw gatunkowych roślin wymienionych przez dziedzica, to wszystkie wymagają zimnej stratyfikacji nasion. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 Tomasz1997 napisał: Witam. Jestem nowy na tym forum. Mam pytanie a mianowicie czy po 23 dniach od wysiewu nasion mogły wykiełkować tylko 2 sztuki z ok 100 sztuk nasion ? Proszę o odpowiedzi. Rosiczka to drosera natalensis. Trzy tygodnie to krótko, zważywszy że światła było niewiele. W takich warunkach można spokojnie jeszcze poczekać kolejne 3-4 tygodnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalniaczekk Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 Dodam swoje pytanie w temacie. Ile może trwać kielkowanie pigmejek (pulchella x nitidula ) ? Są doświetlane i maja wilgotność stałą. Wysiane były 28 stycznia i nic... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 (edytowane) Nikt Ci dokładnie nie odpowie, to zależy od wielu czynników. Powiem tyle, nasiona jeszcze mają duże szanse. Po takim czasie nie należy ich skreślać. Radzę uzbroić się w cierpliwość. Przepraszam, masz na myśli nasiona czy gemmae? Edytowane 25 Lutego 2015 przez Hesperyda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalniaczekk Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 Gemmae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 A nadal są zielone, czy ciemne się zrobiły ? Niestety ale powinny po ok 2 tygodniach już kiełkować.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz1997 Napisano 25 Lutego 2015 Autor Share Napisano 25 Lutego 2015 Dziękuje. Obawiałem się że nic więcej nie wzejdzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz1997 Napisano 25 Lutego 2015 Autor Share Napisano 25 Lutego 2015 (edytowane) Ogólnie to wysiałem 3 rodzaje rosiczki: natalensis, spatulata, dielsiana. I z tego co dało się zobaczyć gołym okiem to widziałem 2 siewki drosery natalensis. Są zielone i malutkie. Nasiona wysiałem na torf kwaśny o kwasowości 3.5-4.5 ph marki sterlux. Jest to torf ogrodniczy bez żadnych dodatków nawozowych. Nasiona podlewam poprzez podsiąkanie, do podstawki nalewam ok 2cm wody demineralizowanej. Nasiona stoją cały czas na południowym parapecie. Jedynym błędem jaki popełniłem to fakt iż nie wypełniłem po brzegi doniczki torfem. Teraz nasiona wraz z podłożem są ok 1 cm poniżej krawędzi doniczki. Edytowane 25 Lutego 2015 przez Tomasz1997 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 Akurat to, że nie wypełniłeś doniczki po brzegi przy nasionach, nie ma wpływu. Musisz uzbroić się w cierpliwość. Podejrzewam, że w ciągu tygodnia będzie multum siewek. To nie działa na zasadzie,, bo ja chcę " tylko tu potrzeba czasu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElektrykPL Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 A czy to normalne, że po wykiełkowaniu dielsiana i capensis nie ma liści podobnych do "rosiczkowatych", tylko takie dziwne proste badyle rosną? Może to jakaś trawa cholera Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi