Skocz do zawartości

Medyczne zastosowania owadożerów

mrDIIL

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Czy zna ktoś medyczne (nie koniecznie) zastosowania roślin owadożernych? Słyszałem, że w dzbankach dzbaneczników znajduje się antybiotyk, ale nigdzie nie mogę znaleźć potwierdzenia.

Już raczej z potwierdzeniem: D. Trinervia także posiada (w liściach) jakieś "dobre substancje".

Znacie podobne przypadki?

Zapraszam do podzielenia się informacjami :)

Odnośnik do odpowiedzi

Heh chciałem już kiedyś poruszyć tą kwestię. Zbierałem się i zbkerałem....aż mrDIIL się zebrał :)

W polskim internecie nie ma na ten temat. Trzeba w zagraniczych internetach szukać. Mogłem zakładkować to co znalazłem :(

Odnośnik do odpowiedzi

Heh chciałem już kiedyś poruszyć tą kwestię. Zbierałem się i zbkerałem....aż mrDIIL się zebrał :)

W polskim internecie nie ma na ten temat. Trzeba w zagraniczych internetach szukać. Mogłem zakładkować to co znalazłem :(

Ja też się długo zbierałem :D

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym syropem to nie słyszałam nic o roślinach owadożernych w medycynie. Zresztą ostatnio miałam małe doświadczenie tego typu, bo jak cięłam ventratę to się skaleczyłam i wylałam na ranę płyn z dzbanka z przetrawioną muchą. Nie zauważyłam pozytywnego wpływu na gojenie rany... :P

Odnośnik do odpowiedzi

Medycyna dawna i współczesna, Dr Henryk Różański; nauki medyczne i biologiczne; fitoterapia, fitochemia…

http://magazyn.salamandra.org.pl/m09a08.html

Rośliny te były niegdyś popularnie stosowane w medycynie. Z rosiczki okrągłolistnej wyrabiano nalewki nazywane rosolisami (porównaj - ros solis). Ta sama roślina, zbierana jako ziele w okresie kwitnienia, dostarczała wyciągów uznawanych w lecznictwie ludowym za środek odflegmiający, stosowany także na katar, astmę i bóle głowy. We współczesnej homeopatii używa się świeżego ziela, które jest przydatne zwłaszcza w leczeniu astmy. Surowiec ten zawiera takie związki czynne jak: plumbagina, garbniki, kwasy organiczne, witaminę C i śladowo - olejek eteryczny. Wyciąg z rosiczki wchodził w skład tak zwanej „złotej wody” prof. A. von Villanova, która miała stanowić panaceum, czyli lek na wszelkie dolegliwości.

http://www.swiat-zdrowia.pl/artykul/nalewk...bre-na-wszystko

Skąd wzięły się nalewki? Z pracowni alchemików. W średniowieczu na liściach owadożernej rosiczki sporządzano słynne roso lisy. Rosiczka była uważana za cudowny lek. Miodowa ciecz, którą wydzielała, miała wzmacniać organizm jak dziś żeń-szeń. Alchemicy udoskonalali lek z rosiczki miodem, ziołami, płatkami róż czy fiołkami. Następnie nalewki na płatkach róż, czyli rosolisy różane trafiły do klasztorów, potem dworów. Produkowała je przed wojną sławna fabryka wódek hrabiego Potockiego w Łańcucie. Dziś w Łańcucie rosolisy znów są produkowane. Według oryginalnej receptury.

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.d..._MAPA/130419430

Na bazie wyciągu z liści rosiczki i lepkiej cieczy przez nią wydzielanej powstała jedna z najstarszych nalewek zwana rosolisem (łac. ros - kropla, solis - słońce). Podczas produkcji wzbogacano aromat rosolisu świeżymi płatkami róż.

Najsłynniejszym z nich był Rosa Solis lub Rosolio, rosolis pochodzący z renesansowego Turynu. Trunek szybko zyskał sławę środka, który wzmacnia serce. Okazało się także, że nalewka na liściach rosiczki szybko stała się bardzo silnym afrodyzjakiem.

http://bartoszyce.lavinaplatform.com/ciekawostki

Roślina lecznicza : Zawiera glikozydy (droseron, plumbagina), cholinę, związki cyjanogenne. Działanie : przeciwbólowo Dawniej z rosiczki robiono nalewkę, zwaną rosalisami (od ros solis - rosa słoneczna). Nalewki używano w stanach gorączkowych oraz przy dolegliwościach kobiecych. Płukanki z ziela rosiczki miały skutecznie uśmierzać ból zębów. Rosiczkowe napary stosowano jako lek przynoszący ulgę przy bólach oczu, głowy, żołądka, serca.

Rosiczkę wykorzystywano do odstraszania złych duchów i jako zabezpieczenie przed nieprzychylnymi czarami. W tym celu wianki z rosiczki zakopywano w oborze i w mieszkalnych izbach.

Dla mnie, najbardziej wiarygodne jest ostatnie zastosowanie.

Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczkę wykorzystywano do odstraszania złych duchów i jako zabezpieczenie przed nieprzychylnymi czarami. W tym celu wianki z rosiczki zakopywano w oborze i w mieszkalnych izbach.

Dla mnie, najbardziej wiarygodne jest ostatnie zastosowanie.

To mogę potwierdzić. Mam sporo rosiczek i ani jednego złego ducha w domu nie widziałem.

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Co do syropu Drosetux, trzeba raczej mówić o zastosowaniu "medycznym" - z wielkim naciskiem na cudzysłów. To typowy "lek" homeopatyczny, więc jest tak właściwie zwykłą wodą z cukrem z...co najwyżej wielką dawką efektu placebo :D Równie to "naukowe", co te zastosowanie na złe duchy.

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie najbardziej zaciekawiło jak zrobić tą "złotą wodę"...

P. S. Nepenthesis na YT pił płyn z dzbanecznika :P mówił coś o antybiotyku, oczywiście nie zrozumiałem prawdopodobnie większej części.

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio oglądałem program przyrodniczy gdzie był pokazany dzbanecznik

I według twórcy tego filmiku płyn z wieczka jest substancją silnie przeczyszczającą przynajmniej dla zwierząt

Ale jak to się ma do ludzi jaki to był dzbanek i czy dotyczy to wszystkich dzbaneczników to nie powiedzieli :cray2:

Odnośnik do odpowiedzi