Iglacy Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Witam wszystkich! Ostatnio podczas spaceru po osiedlu dostrzegłem na jednej z "dzikich" skarp, wyrzucone takie oto biedactwo. Jak dla mnie roślinka nadal jeszcze dycha, chociaż jak sami widzicie, wygląda tragicznie. Macie może jakieś pomysły co to jest oraz jak mogę temu pomóc? W ogóle jeszcze się da? Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Podobne do Guzmani Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Tak, podobne do Guzmanii lub Neoregelii - w każdym razie na pewno jest to jakaś bromelia. Roślina przekwitła, rozeta zaczęła obumierać, to i ktoś wyrzucił. Widać jednak kilka odrostów, z których będziesz miał nowe rośliny. Sugeruję je oddzielić i posadzić w osobnych doniczkach, a najstarszą (tę podeschniętą) roślinę wyrzucić. Do tego celu niekiedy konieczny jest nóż, bo odrosty bywają mocno przytwierdzone do matecznika. Jeśli nie stała roślina na zimnie zbyt długo, to przeżyje. Czas pokaże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 1 Marca 2015 Autor Share Napisano 1 Marca 2015 Bardzo dziękuje za pomoc! Zobaczymy co z tego wyjdzie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Tak, to możliwe, że jedna z ananasowatych;) Odrosty są i co ważne lejemy nie do podłoża tylko na roślinę w centralnym punkcie. Widać, że ktoś nie dbał o roślinę należycie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Mam nadzieję, że autor pozwoli się podpiąć pod temat. Miałem identyczną sytuacje, dziewczyna znalazła takie o to coś: Czy może to być jakas dracena? Edytowane 2 Marca 2015 przez Scavell Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) To nie jest dracena. To chyba jakiś ficus. Edytowane 3 Marca 2015 przez Hesperyda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 A na papierku nie napisali co to za wynalazek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Na papierku pisze roślina miniaturowa t5.5 i kod kreskowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawianus Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Można spróbować odczytać telefonem zawartość kodu kreskowego. Jednak pewnie jest tam to samo... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salivan Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Mi bardzo przypomina mango,które mam od pestki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) No nic dzieki za pomoc może jakoś to wyrośnie. Edytowane 3 Marca 2015 przez Scavell Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi