tracer274 Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Ostatnio podczas ucinania uschniętych liści w muchołówkach dostrzegłem coś dziwnego przy jednej z pułapek. Liść wraz z pułapką zaczął już powoli usychać ale na połączeniu liścia z pułapką zauważyłem małą anomalie (Ktoś chyba dodał 2 do kodu). Otóż z tego połączenia zaczęła wyrastać nowa roślina No to zaraz skalpelem odciąłem co trzeba i wsadziłem do gleby Po kilku dniach brak oznak usychania i wychodzi na to, że roślina się rozwija w najlepsze. Ciekaw jestem co z tego wyjdzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snello Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Witam To jest false vivipary na ogół pojawia się na pędach kwiatowych, ja akurat na samym liściu jeszcze nie widziałem. Jak możesz to daj jakieś fotki z tego ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Ta wypowoedź nie wniosła nic do mojego życia,nie zaskoczyła mnie ani nie rozbawiła. Bodaj byle jakiej jakości zdjęcie było wrzucić to może wtedy byśmy wiedzieli co masz na myśli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 1 Marca 2015 Autor Share Napisano 1 Marca 2015 Zdjęcie po ucięciu z lewej strony była pułapka a z prawej liść. Sama roślina wyrosła centralnie na połączeniu. A tu już parę dni później. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Na pędach kwiatowych zjawisko może nie pospolite, ale zdarzające się czasem. Takich czarów jeszcze nie widziałem. Jak widać, muchołówki ciągle zaskakują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 To jest false vivipary na ogół pojawia się na pędach kwiatowych False vivipary dotyczy wyłącznie pędów kwiatowych. http://en.wikipedia.org/wiki/False_vivipary W zasadzie zjawisko wytwarzania nowej rośliny na liściu (tym bardziej jeśli ma styczność z wilgotnym podłożem) nie powinno dziwić, w końcu tak się też rozmnaża rośliny. Rozumiem, że lokalizacja może trochę dziwna, ale samo zjawisko sądzę, że nie. Ja sam zostawiłbym roślinkę do samodzielnego ukorzenia, bo w takim wypadku jestem niemal pewien, że nie zdoła się ukorzenić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 U mnie też pojawiły się muchołówki na leżącym na torfie liściu. Oczywiście gdy próbuję w ten sposób coś rozmnożyć to się słabo udaje, ale przypadkowo jest w stanie na jednym liściu wyrosnąć kilka muchołówek. Zdjęcie z października Z listopada Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Ja miałem tak na madagascarensis i teraz mam na longifolii. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Skoro mowa o błędach matrixa w muchołówkach Miałem kiedyś coś takiego: nie dość, że pułapka była wzniesiona do góry, ogonek liściowy był okrągły w przekroju to jeszcze powstała struktura przypominająca kielich. Próbowałem rozmnożyć toto przez sadzonkę liściową, niestety bez powodzenia. Kolejne liście muchołówka miała już bez błędów. Edytowane 2 Marca 2015 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Hah, muchołówko-kapturnica, super hybryda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 2 Marca 2015 Autor Share Napisano 2 Marca 2015 Jakby roślinka nie mogła się zdecydować czy chcę być muchołówką czy kapturnicą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Nie ma się co dziwić mutacjom, szczególnie u tych zwykłych marketowych muchołówek i innych roślin, które są masowo in vitro produkowane. Masowa produkcja opiera się o indukcję kallusa, a potem produkcje z niego tysięcy roślin. Kallus jest niestabilny genetycznie, to też rośliny, które z niego powstają mają większe predyspozycje do mutacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaduła Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 A ja się zaczynam martwić o czystość gatunkową muchołówek, jak dalej tak pójdzie będą same mutanty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 I tak marketowe są inne od dzikich, więc... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 A ja się zaczynam martwić o czystość gatunkową muchołówek, jak dalej tak pójdzie będą same mutanty Akurat o czystość gatunkową nie musimy się martwić, bo jest tylko jeden gatunek muchołówki. Gorzej jest tym, czy kupowane kultywary to rzeczywiście one, ale cóż pewne rzeczy są nieuniknione, mutacje to mechanizm ewolucyjny i wszystko ulega wolniejszym, bądź szybszym zmianom. I tak marketowe są inne od dzikich, więc... Otóż to. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi