tracer274 Napisano 9 Marca 2015 Autor Share Napisano 9 Marca 2015 False vivipary dotyczy wyłącznie pędów kwiatowych. http://en.wikipedia.org/wiki/False_vivipary W zasadzie zjawisko wytwarzania nowej rośliny na liściu (tym bardziej jeśli ma styczność z wilgotnym podłożem) nie powinno dziwić, w końcu tak się też rozmnaża rośliny. Rozumiem, że lokalizacja może trochę dziwna, ale samo zjawisko sądzę, że nie. Ja sam zostawiłbym roślinkę do samodzielnego ukorzenia, bo w takim wypadku jestem niemal pewien, że nie zdoła się ukorzenić. Otóż tu cię muszę zdziwić, ale roślinka ma się dobrze nawet bardzo dobrze. Przez ten czas urosła dwukrotnie i wypuściła nowe listki. Chyba jednak zdołała się ukorzenić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 9 Marca 2015 Share Napisano 9 Marca 2015 Wystąpiła u mnie podobna sytuacja, że na liściu, który zaczynał czarnieć wyrosła nowa muchołówki. Jednak wpływ znaczny (tak sądzę) na to zjawisko miał fakt, że liść się ułamał na dole, a ja tego nie zauważyłem. Czyli była sytuacja taka jakbym odciął liść wraz z pułapką i położył ją na torfie. Jak się chce tak rozmnożyć to nie idzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TadzikMen Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 To zdjęcie kapturnico-muchołapki najlepsze Szkoda, że nie ma odmiany o takich liściach w standardzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 To zdjęcie kapturnico-muchołapki najlepsze Szkoda, że nie ma odmiany o takich liściach w standardzie Po raz kolejny mówię, że muchołapka to po Czesku, a my mówimy po Polsku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TadzikMen Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 Po raz kolejny mówię, że muchołapka to po Czesku, a my mówimy po Polsku. Muchołówka Ale sens wypowiedzi jest ten sam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
you-know Napisano 22 Kwietnia 2015 Share Napisano 22 Kwietnia 2015 To ja się pochwalę swoją muchołówką wyrosła z malej (niecałe 5mm) odłamanej pułapki której nie chciało mi się sprzątnąć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi