krople_rosy Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Hej hej! Dziś chcielibyśmy się podzielić mini-relacją z wypadu do Pszczyny, oraz gorąco polecić to miejsce wszystkim żubro-maniakom i tym, co lubią miło i w ciekawy sposób spędzić dzień. Pszczyna, a na pewno Park Zmkowy spisała się "na medal", robiąc naprawdę dobre wrażenie estetyczne, oraz lokując wiele atrakcji blisko siebie, przez co nie trzeba nigdzie dodatkowo jeździć i martwić się o parking czy stracony na to czas. Z racji tego że byliśmy tam pierwszy raz, nawet nie wiedzieliśmy czy trafimy na żubry i czy w ogóle tam dojedziemy. Jednak taka atrakcja, jest dobrze oznaczona i nie było problemu ani z dojazdem, ani z miejscem parkingowym. Zagroda żubrów, zaczyna się malowniczą promenadą, na końcu której jest cmentarz wojenny "trzy dęby". Po przejściu bramy i niewielkiego kawałku spacerniaka, zaczyna się zagroda, gdzie spotkać możemy (raczej w sezonie) - bardzo wiele zwierząt występujących w Polsce. W jednym z pawilonów jest wystawa taksydermiczna zawierająca wiele wypchanych gatunków zwierząt Polski (sowy, zające, żubry, jelenie, tchórze, gronostaje, lisy, wilk itd.), w tym migrujące lub występujące tu czasowo (np. Sęp płowy). Po tej traumatycznej i nieco smutnej wystawie, od razu przeszliśmy do wiśni na torcie, czyli: ŻUBRY ! Oglądać żubry można bez końca, to też po dwóch godzinach, doczekaliśmy się "pory karmienia" i nie uwierzycie, co one pysznego dostały do jedzenia! Możecie zgadywać, ale my Wam nie powiemy, bo trzeba zobaczyć to samemu. Z resztą, jest jak i gdzie je oglądać, gdyż ich karmienie odbywa się 2-3m od widowni na parterze, a ich pełną krasę można podziwiać z wybudowanego, zadaszonego "molo" wychodzącego nad ich dużą polaną. Tam również można zjeść coś w ich towarzystwie, gdyż są stoły i ławy do tego celu. Po pożegnaniu się z żuberkami, kolejnym etapem w naszej podróży, był sam angielski Park Zamkowy, z robiącym duże wrażenie zamkiem/pałacem umiejscowionym tuż przy samym uroczym rynku Pszczyńskim: Zamek ten, pełni również rolę muzeum - "Muzeum Zamkowe w Pszczynie", w którym panuje przepych, bogactwo i bardzo wiele eksponatów broni, książek, gazet, mebli oraz wiekowych waz, gablot, dywanów, gobelinów, posągów, kryształów itd. Zdjęcia robiliśmy, jednak to trzeba zobaczyć samemu - na własne oczy, a przy okazji, poślizgać się po mega śliskiej posadzce w muzealnych "kapciach". Zwiedzanie można połączyć z wernisażami lub wystawami, dość często organizowanymi w tym zamku. Park - sam w sobie - też oferuje wiele widoków, czystych, zadbanych i wolnych od "psich niespodzianek" polan, ładnych jezior, romantycznych mostków i przeogromu starych wiekowych drzew. Ponadto można obejrzeć Stajnie Książęce, chińską bramę oraz "lodownie" - która w dawnych czasach pełniła rolę "lodówki" a dokładniej - składzik lodu do spiżarni zamkowych. Ostatnim punktem wycieczki był skansen. Niestety, mimo dofinansowania z UE, zasób zbiorów jest wyjątkowo skromny i niekompletny, jednak w pełni doceniam starania, gdyż mało miast wspiera lokalny patriotyzm, a tu mimo iż skromnie - to przytulnie i "swojsko". Jedyne zdjęcie ze skansenu: Na sam koniec, dla ciekawskich i chętnych kilka linków: -Muzeum Zamkowe w Pszczynie: http://www.zamek-pszczyna.pl/ -Skansen w Pszczynie: http://www.skansen.pszczyna.pl/ -zagroda żubrów: http://www.zubry.pszczyna.pl/ Polecam wybrać się tam na wiosnę, gdyż ogrom zieleni parku jak i zagrody może porazić Sonia i Patryk Edytowane 2 Marca 2015 przez krople_rosy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Wspaniała wycieczka i wspaniałe żuberki Fajnie, że zechciałeś tak ładnie opisać nam to wszystko Pszczyna niestety ode mnie dość daleko Miałam za to okazję oglądać żubry w moich okolicach, jednak nie w takiej ilości i z takiego bliska W każdym razie pozytywnie zazdroszczę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Bardzo majestatyczne zwierzęta. Widziałem żubry w niewoli w wielu miejscach, ale nigdzie nie spotkałem większego hultaja niż ten z bydgoskiego zoo: Parę lat temu przestałem chodzić do ogrodów zoologicznych i wszystkich innych miejsc, gdzie zwierzęta są w niewoli, a niestety nie było mi dane spotkanie z żubrem na wolności, ale staram się bywać często w miejscach ich występowania, więc może kiedyś się uda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 2 Marca 2015 Autor Share Napisano 2 Marca 2015 ale nigdzie nie spotkałem większego hultaja niż ten z bydgoskiego zoo Hihihi. Faktycznie niezły skurczybyk!! Mi chyba nigdy nie przyjdzie spotkać ich w naturalnym środowisku.. Bo nawet nie próbuję, tym bardziej że mam miliard kilometrów do najbliższych siedlisk.Mam jednak nadzieję, że Ty kiedyś spotkasz choć jednego i będziesz mieć przy sobie aparat! Cieszyłbym się równie jak Ty! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Najbliżej masz do stada zachodniopomorskiego, ale to i tak pół tysiąca kilometrów. Jeśli puszcza postanowi mnie obdarzyć takim zaszczytem, to zdjęcie będzie w tym temacie. (: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Ja mam 15 km do Międzyzdrojów, tam jest park i zagroda z żubrami. Jeśli ktoś będzie latem, a wcześniej nie widział żubra live - warto zajrzeć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Skoro tak podobają się wam żubry to macie wyniki badań jakie się ostatnio pokazały na ich temat. Wnioski ciekawe i wymuszające trochę zmian w ich ochronie. http://www.naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci...uciekinier.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TadzikMen Napisano 25 Marca 2015 Share Napisano 25 Marca 2015 Czy te atrakcje są płatne ? Bo jak ostatni raz byłem w tym mieście, to jako uczeń podstawówki I nie pamiętam już nic na ten temat. A Pszczyna jest na tyle blisko, że jak forma mi się ustabilizuję, to mogę ruszyć na wycieczkę jedno dniową w te rejony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 26 Marca 2015 Autor Share Napisano 26 Marca 2015 Hej TadzikMen! Niestety - jak to zawsze w Polsce bywa, wszystko jest płatne prócz - o dziwo - parkingu. Żubry i zagroda to koszt ok 9zł - [N]ormalny/6zł - lgowy Muzeum Zamkowe N - 14,50zł, U - 8,50zł - Tu uwaga, bo jeśli chce się zwiedzić Zbrojownie, Stajnie Książęce i inne atrakcje trzeba dodatkowo kupić bilety za N - 5zł, U - 3zł w głównej kasie przy wejściu. My o tym nie wiedzieliśmy, ale nie chciało nam się spowrotem do kasy lecieć po bilety Skansen to chyba 6zł, ale nie pamiętam. Najlepiej spojrzeć na stronki które podałem w poście #1. Pozdrawiam ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi