Hesperyda Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Szukając w internecie informacji o hodowli rzadszych rosiczek dowiedziałam się, że najprawdopodobniej istnieje coś takiego jak cistiflora kompleks. Sa to rosiczki z Południowej Afryki. Znalazłam ich opis na forum ale nie ma tam nic o tym że istnieje taki kompleks. mniej więcej w 19:40 jest mała wzmianka. Dlatego chciałam się zapytać czy ktoś może spotkał się jeszcze z taką nazwą, albo znalazł jakąś ciekawą stronę na ten temat? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 W The Savage Garden jest wyróżniona mała grupa rosiczek jako Winter-Growing rosiczki Południowej Afryki z krótkim opisem grupy: D. cistiflora D. pauciflora D. trinervia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 3 Marca 2015 Autor Share Napisano 3 Marca 2015 Jeszcze: Drosera cuneifolia Drosera ericgreenii Drosera esterhuyseniae Drosera hilaris Drosera glabripes I to chyba jeszcze nie wszystko. Nie mogę znaleźć żadnej listy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 I do tego chyba D. alba dochodzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 3 Marca 2015 Autor Share Napisano 3 Marca 2015 Tak właśnie sobie przypomniałam, dzięki! Alba też napewno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) Co książka to inaczej. W The Savage Garden D. hilaris jest w innej grupie jako Cooler Growing Tropical Sundews - razem z południowoamerykańskimi. Natomiast w Glistening Carnivores McPersona jest grupa South African summer dormant Drosera: D. acaulis D. alba D. cistiflora D. coccipetala D. pauciflora D. trinervia D. zeyheri Natomiast pozostałe które wymieniłaś w tym D. hilaris są w tej książce klasyfikowane jako Temperate Perennial Drosera razem z D. regia, D. aliciae i D. capensis. Edytowane 3 Marca 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi