Arturr0 Napisano 6 Marca 2015 Share Napisano 6 Marca 2015 Przypadkowo udało mi się "skołować" od swojego Szefa taką oto wannę: Nówka sztuka "nie śmigana", w dodatku całkowicie za darmo . Wanna ma lekką wgniotkę w górnej części (uszkodzenie transportowe) i dlatego była przeznaczona do wyrzucenia (nieuznana reklamacja). Jak ją tylko zobaczyłem, to od razu - oczywiście - zalągł się w mojej głowie pomysł na kolejne torfowisko. Po niezbyt długich negocjacjach z moją ukochaną małżonką miejsce na działce już też wydzielone, więc na wiosnę ruszam z kolejnym projektem . Na razie powoli gromadzę materiały i torf . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 6 Marca 2015 Share Napisano 6 Marca 2015 Jakie ma wymiary? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 6 Marca 2015 Autor Share Napisano 6 Marca 2015 A nie wiem - normalna wanna łazienkowa. Będe jutro na działce, to pomierzę i napiszę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 6 Marca 2015 Share Napisano 6 Marca 2015 Moim zdaniem rozsadzi Ci ją w zimie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 27 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2015 Ruszyłem z realizacją tego projektu. Zamysł jest taki, aby wanna wystawała kilka cm ponad poziom gruntu, aby utrudnić turkuciom dostawanie się do torfowiska (sporadycznie i niezdarnie latają oraz marnie się wspinają). Dookoła będzie agrowłóknina obsypana korą lub szyszkami. W celu uniknięcia ewentualnych problemów z wyciekami wody poprzez pęknięcia w wannie (co sugerował Krzysztof), zdecydowałem się dodatkowo wyłożyć wannę grubą folią do zakładania oczek wodnych. To torfowisko jest dużo mniejsze od mojego pierwszego i będzie słabiej nasłonecznone. Liczę na dobre warunki do uprawy rosiczek zimnolubnych, bo np. dla D. rutundifolii na moim dużym torfowisku jest za dużo słońca - niektóre osobniki są wyraźnie "przypieczone". Oczywiście, kapturnice i muchołówki też będą. Poszczególnych etapów pracy nie będę opisywał, wszystko widać na poniższych fotografiach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 22 Lipca 2015 Share Napisano 22 Lipca 2015 Jak wysoko nad powierzchnią ziemi jest krawędź wanny? I to tak zostanie czy zamierzasz obłożyć to kamieniami, korą itp? Czy może postawisz tam gładki płotek? Bo jeśli będziesz obkładał, a nie postawisz czegoś gładkiego, to i tak nic nie da, bo te małe sku....bańce i tak wlezą. Im mniejsze, tym łatwiej zaczepiają się nawet na gładkich powierzchniach. Wykopałam w tym roku dwa gniazda z już wyklutymi maluchami, to musiałam od razu z nimi coś zrobić, bo mi uciekały z plastikowego wiadra. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi