karaluch Napisano 6 Marca 2015 Share Napisano 6 Marca 2015 Cześć Mógłby mi ktoś pomóc w znalezieniu różnic pomiędzy tymi dwoma rosiczkami ? Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 6 Marca 2015 Share Napisano 6 Marca 2015 Chyba właśnie o to chodzi że nie znajdziesz między nimi różnic, bo to ta sama roślina. http://cpphotofinder.com/drosera-natalensis-441.html W linku masz czerwony napis: "Although ICPS database states coccicaulis, natalensis, and venusta are synonyms, I have added these plants separately for ease of comparison." Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 6 Marca 2015 Autor Share Napisano 6 Marca 2015 Nie jestem do tego przekonany. Nie dawno miałem lekki zgrzyt w związku z tym (na niemieckim forum). W niemieckiej Wikipedii są opisane jako dwie różne rosliny.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 6 Marca 2015 Share Napisano 6 Marca 2015 Z roślinami często jest tak, że odkrywcy na szybko opisują rośliny jako odrębne gatunki bo chcą być sławni, a inni są względem tego sceptyczni. O roślinach z grupy natalensis/venusta/coccicaulis i dielsiana napisano już na różnych forach niejedno. Ile osób tyle opinii, a diagnozy są stare i nieprecyzyjne. Oficjalnie trzy pierwsze to synonimy, przy czym coccicaulis to w ogóle nazwa od czapy, bez żadnej publikacji. A Wikipedia nie jest, nie była i nie będzie żadnym poważnym wyznacznikiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 7 Marca 2015 Share Napisano 7 Marca 2015 Moje: D. dielsiana, D. natalensis i D. venusta różnią się od siebie każda. Wszystkie egzemplarze otrzymałem z carnisany zaznaczam! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 7 Marca 2015 Autor Share Napisano 7 Marca 2015 Zauważyłem że moja venusta jest prawie trzy razy większa niż natalensis. Łukash, możesz opisać różnice jakie dostrzegasz u swoich roślin? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 7 Marca 2015 Share Napisano 7 Marca 2015 Myślę, że gołym okiem widać różnice między wszystkimi trzeba: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 (edytowane) To jest moja natalensis: Jest bardzo podobna do venusty Łukasha. Jak dla mnie Carnisana też może się mylić. Ale nie twierdzę, że moja natalensis to właściwa natalensis. Edytowane 8 Marca 2015 przez Hesperyda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi