Sztandi Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 Witam. Na wstępie chciałem przywiać sie iż jestem nowym użytkownikiem forum Na swoim N. ventrata od dłuższego czasu zacząłem obserwować klejące kropelki pojawiające się zarówno na łodygach jak i liściach a gdy jeszcze posiadał dzbaneczki kropelki pojawiały się również na na nich. Zaspokoił by ktoś moją ciekawość i odpowiedział na moje pytanie co to jest i dla czego się to pojawia ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 To ja się podczepię :v U mnie na N. Albomarginata Red są takie, ale białawe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 (edytowane) Dzbaneczniki mają gruczoły nektarowe na liściach, łodygach i dzbankach. Te kropelki to nektar, nie ma się czym martwić. Edytowane 8 Marca 2015 przez blueb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 (edytowane) (...) Nektar, który ma za zadanie wabić ofiary do rośliny. Więc z dzbankami jest wszystko dobrze, skoro to puszczają. Cwani roślinni łowcy! Edytowane 8 Marca 2015 przez emczer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sztandi Napisano 8 Marca 2015 Autor Share Napisano 8 Marca 2015 Dziękuje za odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 Te krople to tzn rosa miodowa, albo gutacja, jest bardzo słodka. Roślina wydziela ją aby zwabić owady, bądź pozbyć się nadmiaru soli mineralnych, czasami jest efektem żerowania szkodników (jeśli występuje w dużej ilości), zazwyczaj pojawia się na liściach, albo pędach kwiatowych. Nie jest to groźne, jeśli występuje w niewielkich ilościach, aczkolwiek warto zetrzeć wacikiem zamoczonym w ciepłej wodzie, gdyż może powodować to wnikanie patogenów go organizmu rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fan dzbaneczników Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 to po prostu nektar wytwarzany przez nektarniki niektóre dzbaneczniki tak robią by wabić ofiarę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 5 Grudnia 2015 Share Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) U mnie takie coś występuje na wieczku dzbanecznika i to nie u jednego, nie ma co się martwić Może jest głodny? Edytowane 5 Grudnia 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi