Janker Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 Witam wszystkich użytkowników:) Moja przygoda z owadożercami zaczęła się około 2 lata temu. W tym poście zamierzam umieszczać zdjęcia swoich roślin,jeśli byście zauważyli jakieś moje błędy w hodowli był bym wdzięczny za podpowiedzi. Pierwszymi roślinami były kupione na allegro Muchołówka Amerykańska, Dzbanecznik z tego co wyczytałem to na tym portalu można kupić N. alleta i ostatnią roślinką była Rosiczka przylądkowa. O to pierwsze zdjęcia z mojego akwarium.: Następnym krokiem w powiększeniu mojej kolekcji wybrałem się do OBI. Tam zakupiłem rosiczkę aliciae i muchówkę amerykańską red. Lecz po pewnym czasie padła Na kolejne zakupy skierowałem sklepu internetowego Carnisana, po coś bardziej wymagającego. Zamówiłem: Heliamphora x midoxa (heterodoxa x minor) , N. Hookeriana i N. Rebecca Soper. Dodatkowo w między czasie zmieniłem oświetlenie na mocniejsze z 2x 18w fluora na 2x 45w Grolux i Aquastar a listwa 100 cm LED została. Oto kilka fotek po przybyciu roślin: Tutaj daje fotkę jak rozdzieliłem po jakimś czasie Heliamfore zeby mieć więcej Teraz te przesadzone Helki wygladaja tak: Ostatnio bardzo zaszalałem , zrobiłem gruntowne zmiany. Od dzieliłem rośliny o potrzebach pokojowej wilgotności i te co muszą mieć dużą. Po za tym zrobiłem sporo zakupy 2 tygodnie temu z sklepie internetowym CarniSana. Oto kilka fotek roślinek co nie potrzebują być w akwarium: tu taj sa 2 szczyty oddzielone z pierwszej mojej rosiczki RED na pierwszych fotach oraz Drosera ordensis x broomensis D. regia Tu taj kilka Muchołówek część z nich dostałem w gratisie za duże zakupy: OK. Przejdźmy do bardziej efektywnych i wymagających roślin chodź moje jeszcze są małe ale mam nadzieje że wyrosną na piękne okazy: 1- spectabilis x aristochioides 2- sanguinea 3 - chaniana x veitchii 4-campanulata x robcantleyi Na zakończenie mojego posta chciałem wszystkich podziękować za rady o ile takie będą i pokazać fotki jak widać roślinki w całości: Dziękuję za uwagę Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 Nigdy nie widziałem tyle kielichów w jednej doniczce Ładne rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 Na twoim miejscu zrezygnowałbym z tej podstawki z wodą dla dzbaneczników... Niech stoją sobie na tej podstawce ale bez wody (ew. na keramzycie do połowy zalanym wodą) bo boję się, że je przelejesz a szkoda by było. :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 Eleganckie heliamfory Jak długo są u ciebie ? ( takich dużych kęp nigdy w hodowli nie widziałem ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 Pokazałeś rośliny i napisałeś że są na tym zdjęciu takie które nie wymagają być w terrarium. A między nimi wypatrzyłam Drosera ordensis x broomensis. Nie wiem czy ona nie lepiej by Ci wyglądała gdyby rosła w terrarium. Ona potrzebuje bardzo dużo ciepła, najlepiej 30*C. Na parapecie zazwyczaj jest chłodniej. Ja swoje wszystkie petiolarisy trzymam w terrarium bardzo blisko świetlówek około 10cm od stożka wzrostu, dzięki czemu mają piękny czerwony kolor i duże kropelki przez znacznie podwyższoną wilgotność powietrza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janker Napisano 11 Marca 2015 Autor Share Napisano 11 Marca 2015 Dziękuję za wypowiedzi heliamfora matkę dostałem z rok temu te duże to jej dzieci widać ze dobrze się czują u mnie. dziekuje za radę nie będę wlewa wody do podstawek z dzbanami i tak tam panuje duża wilgotność. a co do tej rosiczka nie potrzebuje dużej wilgotności a boje się ja umieścić w tera żeby nie zgniła a poza tym ciepło mam w domu bo pale w piecu ile mi się podoba )) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 Nowy temat, który na pewno będę śledził Wszystkie rośliny piękne, ale helki naprawdę godne pozazdroszczenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 Ta rosiczka nie zgnije jeśli będziesz ją umiejętnie podlewał. Ale będzie stała gdzie zechcesz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janker Napisano 14 Marca 2015 Autor Share Napisano 14 Marca 2015 Witam Po przeczytaniu Waszych wypowiedzi ,że jesteście pod wrażeniem tak rozrośniętych Heliamfor to postanowiłem zrobić dokładne zdjęcia najdorodniejszej. Oddzieliłem je od matki widać zdjęcia wyżej jak są małe to było +/- tydzień: 20.09.2014 te zdjęcia zrobiłem przed chwilą i dałem zapałkę dla wyobrażenia sobie wielkości: Będę umieszczał tu zdjęcia nowościami jak coś fajnego urośnie Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janker Napisano 18 Marca 2015 Autor Share Napisano 18 Marca 2015 Witam Dzisiaj z rana jak to bywa zawsze przed czasem jestem przed akwarium aby zobaczyć stan roślin po nocy. Wczoraj wieczorem tuż przed zgaśnięciem światła zobaczyłem ze chaniana x veitchii (ten mniej wybarwiony) otwiera klapę to się ucieszyłem a obok tego dzbana już od kilku dni się strasznie zabarwiał campanulata x robcantleyi ale nie dawał oznak otwarcia klapki. Przechodząc do sedna przed chwila światło się zapaliło i od razu patrze na wczoraj zaobserwowana otwierającą się klapkę.Widzę że otworzyła się do połowy to się cieszę a tu rzut oka na dzbana sąsiadującego i co widzę klapka otwarła się przez noc całkowicie. Domyślam się rewelacji nie ma ale miesiąc aklimatyzacji i 2 jednocześnie można powiedzieć się otworzyły o to zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janker Napisano 15 Maja 2015 Autor Share Napisano 15 Maja 2015 Witam Wszystkich Postanowiłem zrobić aktualizację informacji o mojej hodowli. Od paru dni planuje zrobić chłodzenie w terra, jak by ktoś był wstanie pomóc to proszę napisać swoje sugestie w poście mojego autorstwa w dziale technika.Jak na razie zaizolowałem terra z 2 stron bo z 3 mam ciężkie dojście ale to zrobię jak odsunę stelaż. Doszedł też dzisiaj do mnie sterownik do terra zaproponowany tutaj na forum. Zaś jutro może wezmę się za robienie dziur w lodówce i montowanie jej za terra. Prawie się nic nie zmieniło tylko roślinki podrosły a w między czasie zamówiłem 2 helki z Czech. tutaj zdjęcie jak w kielichu wykształcił się dzban ale przy próbie oddzielania nie udało się. najnowsze nabytki a tu kilka dzbanków teraz helki teraz parę zdjęć całości poza terra wygląda tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 Pięknie Ci te helki rosną, byłbyś zainteresowany wymianą za sarracenie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 W jaki sposób ogrzewasz to terrarium? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janker Napisano 16 Maja 2015 Autor Share Napisano 16 Maja 2015 Nie dziękuję nie gustuje w kapturnichac, chodź jedną mam ale dziękuję za propozycje. Niczym nie ogrzewa tetrra chce je raczej zchlodzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi