Skocz do zawartości

Pierwsze paludarium

Raiwis

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napiszę ci coś teraz i przeczytaj uważnie a może ułatwisz sobie życie i nie będziesz miał później problemów z użytkowaniem paludarium. Nie robię tego z złośliwości tylko dlatego, że chcę ci pomóc. Tak więc zgodnie z tym co wpaja mi ojciec przez całe życie "jak coś robisz rób coś porządnie a jeśli nie nie rób tego wcale".

Będą dwa wiatraczki :). Co prawda do chłodzenia panelu, ale pewnie do akwa też coś wdmuchną :). Dodatkowo pokój jest klimatyzowany (w sumie tylko w lato, ponieważ temperatury są tutaj nawet po 35°C), ale i tak już troszkę powietrza wleci.

Dziękuję za cenną uwagę. Co prawda też o tym myślałem, dla tego plekse nawierciłem jak sitko, i od góry (bezpośrednio na plexie) będą przymocowane dwa wentylatorki

Sprawa pierwsza mimo, że akwarium nie jest duże, powietrze bez jakieś formy pomocy nawet jeśli nie będzie przykryte powietrze nie będzie miało "ruchu". Powietrze stoi więc wszelkiej maści syf rozwija się w najlepsze szczególnie przy podwyższonej wilgotności. W takich wypadkach robi się otwory wentylacyjne, w wymaganej ilości, a że masz akwarium no to otworów brak, więc musisz się posiłkować inną forma wprawiania w ruch powietrze. Najprostszym sposobem jest ustawienie w środku niewielkiego wentylatora który będzie mieszał powietrze. A teraz powiem ci co się stanie jeśli zrobisz tak jak zamierzasz,

Z tego co tu widzę wnioskuję, że górna płyta pleksi będzie rozmiarem opierała się w całości na ściankach górnych paludarium. W takim wypadku jedyne powietrze jakie się dostaję do środka to te przez wspomniane wentylatory. Wentylatory które będą skierowane na blachę z ledami a samo powietrze będzie przez tą blachę blokowane. I nie ważne jak mocno nawiercisz pleksi nic ci to nie da. W takim wypadku nie masz szans na stworzenie ruchu powietrza w środku. Możesz ustawić co prawda kilkucentymetrową szparę między pleksi a blachą, ale w dalszym ciągu rozwiązanie to będzie dalekie do odpowiedniego. Dodatkowo ledy grzeją się na potęgę więc jak zamierzasz wyssać powietrze z spodu aby z czasem nie ugotować roślin.

Według mnie wentylator w takim wypadku w środku to nie coś co można dać a można nie dać. To coś co musi być inaczej całość nie ma sensu. Lepiej zapobiegać niż leczyć bo jak później okaże się ze coś jest nie tak naprawić taki błąd będzie o wiele ciężej.

Co do pleksi zalecam nie używanie jej w takim wypadku. Górna granica w jakiej pleksi zachowuję swój kształt i zaczyna robić się plastyczna to 80 stopni C. Przy dużym nagrzaniu paneli led mogą się wyginać. Dodatkowo pleksi jest nieadekwatnie droga co do faktycznej swojej wartości materiałowej i w przypadku złego wiercenia otworów łatwo od nich pęka.

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi

Tracer, dzieki za chec pomocy. Nie jestem w stanie opisac jak bedzie wygladal ten panel oswietleniowy, lecz mniej wiecej to zdjecie to ilustruje >Klik<.

Jak widac, bedzie opierac sie na dwoch mniejszych sciankach akwarium. Przerwa pomiedzy panelem, a szybami bedzie dosc spora.

Fakt jest taki, ze wypada umiescic w srodku wentylatorek. Masz pomysl jak to zrobic, tak aby nie naruszalo to konstrukcji akwarium, i wygladalo estetycznie?

Pleksi nie bedzie sie podgrzewalo nawet do 30-40°C poniewaz miedzy nia, a blacha bedzie przerwa ok 2cm.

Z tego miejsca chcialbym rowniez przeprosic za brak polskich znakow, i ewentualne literowki. Pisze na telefonie :).

Edit:

Problem chyba rozwiazany. Znalazlem na allegro chlodziarke do akwarium. Dziala na zasadzie wentylatora, wdmu[beeep]e powietrze do akwarium :).

Edytowane przez Raiwis
Odnośnik do odpowiedzi

Tracer, dzieki za chec pomocy. Nie jestem w stanie opisac jak bedzie wygladal ten panel oswietleniowy, lecz mniej wiecej to zdjecie to ilustruje >Klik.

Jeśli tak jak jest tutaj pokazane wszystko gra nie musisz się martwić o podgrzane powietrze w terra.

A co do wentylatora najbardziej estetyczny, prosty i nie drogi to:

- taki wentylator Wentylator. Kosztuje 14 zł i generalnie to jest największy koszt,

- 8 cm profilu aluminiowego U-kształtnego (szerokość najlepiej 1-2cm, wysokość 0,5cm max 1cm)

- tyle samo dwustronnej taśmy do klejenia paneli podłogowych (tej samej używają stolarze do klejenia luster na płyty do drzwi przesuwnych)

- 4 sztuki śrubek i nakrętek.

Paski profilu tniesz na dwie równe części 4cm, oba paski przykładasz do wentylatora i umieszczasz tak aby były położone do siebie równoległe przy obojętnie których dwóch krawędziach, zwrócone do siebie wgłębieniami, zaznaczasz 4 otwory i wiercisz je w profilu. Mocujesz profile na śruby, stopujesz na nakrętki. Później do dwóch pozostałych krawędzi profilu przyklejasz taśmę dwustronną. I koniec przyklejasz w dowolnym miejscu jakim chcesz nic cie nie ogranicza. Najlepiej na krótszej ściance tak aby pchał powietrze po najdłuższej linii.

Czas wykonania maks. pół godziny.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Nie chcę zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj.

Właśnie tworzę swoje pierwsze terrarium dla owadożerów które puki co wygląda tak .

post-6782-1430413209_thumb.jpg

post-6782-1430413220_thumb.jpg

Na razie zamocowałam tylko dzbanka , reszta później .

Obecnie zawiesiłam świetlówkę o takich parametrach według opakowania:

-biała/zimnobiała

-220-240V

-50/60Hz

-G5

-6400K

-585Kj

-IP20

-13W

Czy spełnia ona wymagania ?

Czy do tej obudowy co mam da się wstawić inną świetlówkę ? Jaką polecacie ?

Akwarium ma 80cm długości , 30 szerokości i 40 wysokości .

Będzie w nim dzbanek (Rebecca Sopper) , kilka tłustoszy , pływacz i rosice .

Odnośnik do odpowiedzi

Barwa OK, ale obawiam się że 13 watów to będzie zdecydowanie za mało. Zastanów się przynajmniej np. nad popularną oprawą 2x18W. Świetlówki T8 18W mają po 60 cm. Do tej oprawy świetlówki o innej mocy nie podłączysz, bo moc jest ściśle powiązana z długością. Inną barwę światła tak, ale nie moc. Inna sprawa, że wśród 13-watówek wielkiego wyboru nie będzie.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj.

Właśnie tworzę swoje pierwsze terrarium dla owadożerów które puki co wygląda tak .

post-6782-1430413209_thumb.jpg

post-6782-1430413220_thumb.jpg

Swoją drogą ciekawy sposób zawieszenia świetlówki :D.

Ja mam następny problem, czy taki driver (>klik<) będzie odpowiedni do 48x 1w? Jest lekka różnica między tym zasilaczem, a typowym do Power Ledów.

Odnośnik do odpowiedzi