Raiwis Napisano 26 Marca 2015 Autor Share Napisano 26 Marca 2015 To rozumiem, ze jeżeli chodzi o białe światło to używacie taśm? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 Osobiście nie przypominam sobie jakoby ktoś z forum używał czystej bieli do oświetlania roślin (wyłączając siebie). A oświetlenie mam w taśmach, bo w momencie gdy montowałem panele odstraszała mnie konieczność lutowania każdego power leda z osobna, dołączania radiatorów i wentylatorów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiwis Napisano 26 Marca 2015 Autor Share Napisano 26 Marca 2015 Hmm... No dobrze, to w takim razie zrobie 3 plytki z ledami, na kazdej po 10 ledów, i z osobnymi zasilaczami. W ten sposob. Bedzie mozna kontrolowac ile rosliny faktycznie beda potrzebowaly swiatla. Co do barwy zimnej, to zatrzymam sie na 6000-6500K. Sadze, ze bedzie dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiwis Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2015 Ruszam z projektem . Kupiłem wczoraj baniak (akwarium), i zaraz jadę po keramzyt, perlit, i agrowłókninę . Tylko mam problem z tą agrowłokniną, a mianowicie do wyboru są zimowe, i wiosenne. Czym one się różnią? Do moich celów jaka będzie najlepsza? Oraz keramzyt mam dostępny tylko o granulacji 8-16mm, będzie się nadawał? W jakiej kolejności co położyć? Najpierw keramzyt, na to agrowłokninę, czy na odwrót? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 12 Kwietnia 2015 Share Napisano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Masz jakieś zdjęcie tego akwarium lub chociaż wymiary? Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiwis Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) 45x26x31 (dł x szer x wys) Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez Raiwis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiwis Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Witam ponownie, zrobiłem projekt rozmieszczenia ledów na panelu oświetleniowym. Diody z bazami będą rozmieszczone na blaszy aluminiowej, a ta przymocowana do płyty plexi. Teraz tylko pozostaje mi dopasowanie mocy tych ledów. 1W czy 3W? Co o tym sądzicie? Tak, jednak będzie różowe oświetlenie. Dla tego dodałem białe ledy, aby to jakoś rozjaśnić . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Jest OK, tylko ja dałbym trochę mniej niebieskiego. Ile zapłaciłeś za akwarium? Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Jest OK, tylko ja dałbym trochę mniej niebieskiego. Ile zapłaciłeś za terrarium? No właśnie tak z czysto zawodowej ciekawości. Ile? Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Wybierz 1W zużywają mniej mocy, dają więcej światła/Wat niż trzy Watowe. A tak poza tym to zainwestuj w wiatraczek, bo w akwarium bez wiatraczka to czasem może się zrobić grzybowisko. PowerpointPL to jest akwarium Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Wybierz 1W zużywają mniej mocy, dają więcej światła/Wat niż trzy Watowe. A tak poza tym to zainwestuj w wiatraczek, bo w akwarium bez wiatraczka to czasem może się zrobić grzybowisko. Nie może a na pewno. Brak ruchu powietrza w terrarium nawet minimalnego powoduje rozwój grzyba, pleśni i innego syfu. Inwestycja w wiatrak jak najbardziej zalecana. Nie musi być duży taki 40x40 spokojnie wystarczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Przyklejając blachę aluminiową do pleksi uniemożliwisz wymianę ciepła między blachą a powietrzem gdyż pleksi ma małą zdolność wymiany ciepła. I co do białej diody, przyjęte jest że barwa 6000-6500 k jest odpowiednia dla roślin ale stosując 8000-10000k będziemy łapać trochę widma niebieskiego które jak wiemy wykorzystywane jest przez chlorofil w procesie fotosyntezy ( ale to tylko taka mała sugestia). Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez chroman91 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiwis Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Jest OK, tylko ja dałbym trochę mniej niebieskiego. Ile zapłaciłeś za akwarium? No właśnie tak z czysto zawodowej ciekawości. Ile? Mniej niebieskiego powiadasz? To ile byś dał niebieskich, a czerwonych? Widzę, że jest zainteresowanie ceną baniaka . 20 zł Panowie. Kupiłem od znajomego, który miał z tego zrobionego Holendra. Swoją drogą pięknie wyglądało, zawsze o takim marzyłem . Wybierz 1W zużywają mniej mocy, dają więcej światła/Wat niż trzy Watowe. A tak poza tym to zainwestuj w wiatraczek, bo w akwarium bez wiatraczka to czasem może się zrobić grzybowisko. Dziękuje za odpowiedź, lecz nie rozumiem jako może mocniejsza lampka dawać mniej światła? Nie może a na pewno. Brak ruchu powietrza w terrarium nawet minimalnego powoduje rozwój grzyba, pleśni i innego syfu. Inwestycja w wiatrak jak najbardziej zalecana. Nie musi być duży taki 40x40 spokojnie wystarczy. Będą dwa wiatraczki . Co prawda do chłodzenia panelu, ale pewnie do akwa też coś wdmuchną . Dodatkowo pokój jest klimatyzowany (w sumie tylko w lato, ponieważ temperatury są tutaj nawet po 35°C), ale i tak już troszkę powietrza wleci. Przyklejając blachę aluminiową do pleksi uniemożliwisz wymianę ciepła między blachą a powietrzem gdyż pleksi ma małą zdolność wymiany ciepła. I co do białej diody, przyjęte jest że barwa 6000-6500 k jest odpowiednia dla roślin ale stosując 8000-10000k będziemy łapać trochę widma niebieskiego które jak wiemy wykorzystywane jest przez chlorofil w procesie fotosyntezy ( ale to tylko taka mała sugestia). Dziękuję za cenną uwagę. Co prawda też o tym myślałem, dla tego plekse nawierciłem jak sitko, i od góry (bezpośrednio na plexie) będą przymocowane dwa wentylatorki (>Kliknij tutaj<). Co do białych ledów, o tym nie wiedziałem. Dziękuję . Białe ledy dałem tylko po to by rozjaśnić to światło, aby nie wyglądało rodem z domu publicznego . W takim razie użyję o wyższej temperaturze. Dwie pieczenie na jednym ogniu . Mniej różowego światła, a lepsze dla roślin . Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez Raiwis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 To nie jest reguła, aby było więcej czerwonego, ale ja po prostu zamieniłbym tak: 8 czerwonych, 7 niebieskich, albo może inaczej. Po prostu, albo dodaj trochę czerwonych, albo zamień kosztem niebieskich ledów, bo moim zdaniem ta przewaga powinna być. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiwis Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) To nie jest reguła, aby było więcej czerwonego, ale ja po prostu zamieniłbym tak: 8 czerwonych, 7 niebieskich, albo może inaczej. Po prostu, albo dodaj trochę czerwonych, albo zamień kosztem niebieskich ledów, bo moim zdaniem ta przewaga powinna być. Zamienienie miejscem czerwonych i niebieskich nie jest problemem . Jeżeli tak będzie lepiej, to czemu nie? Edit: Ewentualnie zrobić tak: Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez Raiwis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi