Janker Napisano 15 Marca 2015 Share Napisano 15 Marca 2015 Witam jak w temacie chciałem się dowiedzieć jakie macie opinie na temat wymiany świetlówek na nowe. W piątek kupiłem nowy zestaw 2x 45W sylvania i po zmontowaniu zobaczyłem bardzo dużą różnicę w mocy świetlnej. Poszperałem na forach akwarystycznych i się dowiedziałem że zdania są podzielone. Jedni mówią ze co roku inni opierają się na opisach producentów że około 18.000 godzin co daje kilka lat. Chciał bym poznać zdanie w hodowli owadożernych roślin. Dodaje zdjęcia jak widzą to rośliny z góry może na zdjęciu aż tak tego nie widać ale sylvania aquastar strasznie razi w porównaniu do starej. Pomyślałem sobie że temperatura może osłabiać efektywność świecenia dla tego zamontowałem wentylator który cały czas teraz wieje na świetlówki i je schładza. Dodaję zdjęcie takie plany to kamień z wody bo wcześniej było akwarium przykryte żeby ryby nie wyskoczyły.Po lewej są dwie nowe oddzielone listwą LED a po prawej są około roczne świetlówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 15 Marca 2015 Share Napisano 15 Marca 2015 Hmm to naturalne, że w raz ze "stażem" swietłowki, świeci ona coraz słabiej. Godziny podane na opakowaniu mowią o ilości godzin jak długo będzię w ogole świecić. Pewnie, że lepiej raz na jakiś czas świetlówki wymienić, nie tylko dla roślin owadożernych ale ogolnie wskazane jest wymieniać materiały eksploatacyjne wszędzie gdzie takowe są . Wraz z wiekiem spadają jej własciwosci, w tym najbardziej zauwaząlnie lumeny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janker Napisano 15 Marca 2015 Autor Share Napisano 15 Marca 2015 Ale dokładnie po jakim czasie nadają się do wymiany możecie to jakoś w czasie o kreślić. A czy te moje stare już się nadają do wymiany na nowe po około roku czasu świecenia po 12 godzin dziennie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 15 Marca 2015 Share Napisano 15 Marca 2015 Ja wymieniam co12-14m-cy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 15 Marca 2015 Share Napisano 15 Marca 2015 To musisz sam ocenić, sprawdź przykładowo ile luxów masz pod starą, a ile pod nową. Wiadomo im częsciej tym lepiej, ale nie ma też co przesadzać. Nie ma przepisu ani algorytmu, który jasno by określał kiedy jest do wymiany. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janker Napisano 15 Marca 2015 Autor Share Napisano 15 Marca 2015 Tak zgadza się, nie mam takiego urządzenia ale na oko widzę ,że jest o wiele słabiej i postanowiłem za miesiąc żeby było tak samo kupie nowe świetlówki. Co innego jak bym miał 2 komplety tak samo wyeksploatowane to bym chyba nie wymieniał ale w tym wypadku dręczy mnie to że nie równo świeci. Dziękuje za rady mam nadzieję że wszystkich kto tu zaglądnie się to przyda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 15 Marca 2015 Share Napisano 15 Marca 2015 Najlepiej po prostu ocenić po roślinach, które pod tymi świetlówkami masz, bo chyba one tu są najważniejsze . Jeśli kiedyś były ładne, kolorowe, a teraz blade i zielone to logicznie że warto wymienić świetlówki . Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi