Maciek86 Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, Mam takie pytanko. Mam ładny okaz (tak mi się wydaje) Kapturnicy i chciałbym go podzielić, tzn. rozmnożyć. Obiecałem w pracy koleżance :-) i niestety okazało sie że wszystkie chcą (nie pytajcie o szczegóły :-). Czy z tej roslinki poniżeju mogę zrobić 6 małych sadzonek?? Sporo czytałem ale nie wiem czy w przypadku tej konkretnej roślinki mi się to uda. Jak oceniacie?? I czy coś z tego będzie, nie chcę zmarnować bez sensu roślinki?? Podpowiedzcie jak to dobrze zrobić. Z góry bardzo dziękuję za pomoc i wskazówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 Musiałbyś dokładnie opłukać korzonki i dopiero zobaczyć czy są osobne bulwy. Przy s.purpurea ciężej się oddziela młode odrosty niż od innych kapturnic, ponieważ są ściśnięte jakby bardziej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 Zobacz, ile jest stożków wzrotu (miejsc, z którego wyrastają nowe liście). Sześciu to tam nie będzie, poza tym to jak dzielenie włosa na czworo. Jeszcze na pół to może byłby sens dzielić. Pozostaje Ci kupić 3 takie kapturnice, podzielić na 6 i zapunktować u wszystkich koleżanek albo zrobić jedną sadzonkę i wystawić w pracy na aukcję, celem maksymalnego zapunktowania u zwycięzczyni Ech, żeby każdy hodowca roślin miał takie problemy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek86 Napisano 17 Marca 2015 Autor Share Napisano 17 Marca 2015 Czyli nie ma sensu dzielić odrywając po prostu liście "duże" z kilkoma maluchami i włożenie do doniczek z torfem???? Myślałem że tak właśnie zrobię, czytałem o sadzonkach liściowych że całkiem nieźle się przyjmują i później ładnie rosną. Cholerka i co teraz zrobić... Szkoda mi zmarnować roslinkę a z drugiej strony obiecałem i chciałbym dotrzymać danego słowa :-( Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 podzielić na 6 i zapunktować u wszystkich koleżanek albo zrobić jedną sadzonkę i wystawić w pracy na aukcję, celem maksymalnego zapunktowania u zwycięzczyni Albo podaruj tej która najbardziej Ci się podoba A tak szczerze, z tego co widać, 6 sztuk to nie zrobisz, większe ryzyko niż jest warta ta zabawa Jak koleżanki chcą rozpocząć zabawę z owadożerami to niech zrobią zrzutę kup 3 kapturnice, podziel je i wszyscy będą zadowoleni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 O sadzonkach liściowych kapturnic czytałeś, że się dobrze przyjmują? Wątpię aby było tak łatwo, bo wtedy każdy by tak robił, a nie czekał aż się kłącza podzielą. Moim zdaniem roślina nie kwalifikuje się do podziału, co najwyżej pooddzielasz bobasy, bo duży stożek wzrostu jest raczej jeden. Lepiej jedź do Kauflandu i kup każdej koleżance pewną i dorosłą roślinę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 Czyli nie ma sensu dzielić odrywając po prostu liście "duże" z kilkoma maluchami i włożenie do doniczek z torfem???? Myślałem że tak właśnie zrobię, czytałem o sadzonkach liściowych że całkiem nieźle się przyjmują i później ładnie rosną. Cholerka i co teraz zrobić... Szkoda mi zmarnować roslinkę a z drugiej strony obiecałem i chciałbym dotrzymać danego słowa :-( Moim zdaniem nie ma sensu. Poza tym jeśli roślina ma już twarde kłącze, to tak łatwo jej nie rozdzielisz. Do tego często korzenie rosną tylko w jednym miejscu, a stożki wzrostu w kilku i można oddzielić stożek, ale bez korzeni... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 Moim zdaniem również nie ma sensu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek86 Napisano 21 Marca 2015 Autor Share Napisano 21 Marca 2015 Nie ma sensu to nie ma sensu. Efekt jest taki, że w piatek rano pojechałem do OBI kupiłem 6roślinek i podarowałem każdej z dziewczyn po jednej. Zadowolenie każdej z nich było bezcenne za całą resztę zapłaciłem kartą Visa Roślinka która miała iść do podziału została w domku i jest moim nowym nabytkiem w kolekcji Dziękuję za odpowiedzi w temacie i pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Fiu fiu, w OBI pewnie zapłaciłeś jak za zboże - ale mimo to trafny wybór. Teraz pozostaje dziewczynom złapać bakcyla i pologować się na forum. Żeńska krew na wagę złota! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi